קיזוז תגמול נכה נצרך מקצין התגמולים בגין קבלת קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי
דרגו את המאמר |
|

זכות קצין התגמולים לנכות קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי מתשלומי תגמול נצרך
סעיף 7(ג) לחוק הנכים קובע כי נכה אשר זכאי לתגמול נצרך, אך הוא מקבל קצבה או תשלום אחר כיוצא בזה לפי חוק אחר, לפי הסכם אחר, או הסדר כלשהו, ישולם לו תגמול הנצרך תוך ניכוי סכום הקצבה. וזאת כל אימת שלא יפחת הסכום על התגמולים הרגילים המפורטים בסעיף 5 לחוק הנכים.
המערער היה לוחם ביחידת החילוץ של חיל האוויר, והוכר בתום הליכים שונים כנכה צה"ל לפי חוק הנכים. נקבעה לו נכות בשיעור של כ-98% בגין פגיעות שונות אשר נגרמו במהלך השירות הצבאי. המערער הוכר גם כמי שזכאי לקבל, בהתאם לסעיף 7(א) לחוק הנכים, תגמול נצרך. סעיף זה קובע כי נכה אשר דרגת נכותו הינה 50% או יותר, והוא נצרך, יזכה בתגמולים מוגדלים.
בשנת 2000 הוכר המערער על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעל נכות כללית בגין פגימות נוספות, אשר לא הוכרו על ידי קצין התגמולים כנובעות מהשירות הצבאי. בעקבות הכרה זו, החל המערער לקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבת נכות. לאחר שנודע לקצין התגמולים כי המערער מקבל קצבה מהביטוח הלאומי, הוחלט על ניכוי קצבה זו מתגמול הנצרך המשולם למערער מכוח חוק הנכים.
"נטיית הלב תהיה שלא לקזז, אך החוק מורה אחרת"
המערער הגיש ערר על החלטה זו, וחברי הוועדה קיבלו את הערעור. חברי הועדה קבעו כי סמכותו של קצין התגמולים לנכות מתגמול נצרך של נכה כל קצבה או תשלום לפי חוק אחר או הסדר כלשהו, נוגעת לנכות הנובעת מאותו אירוע. לאמור, יש למנוע תגמול כפול בעבור אותה הנכות. קצין התגמולים ערער על החלטה זו לבית המשפט המחוזי, וערעורו התקבל.
בפסק הדין במחוזי נקבע כי בעוד שתגמול בסיסי, בהתאם לסעיף 5 לחוק הנכים, נגזר מדרגת הנכות של הנכה, הרי שתגמול נצרך לא ניתן רק בשל דרגת הנכות, אלא גם בעקבות העובדה כי נכותו של הנכה מונעת מהאחרון להתפרנס למחייתו. בנסיבות אלה, נקבע כי אם הנכה מקבל קצבה מהמל"ל, שאף מטרתה הינה לאפשר לו לקבל את הכסף הדרוש למחייתו, הרי שאין מניעה לנכות את הקצבה מהתגמול הנצרך. אין זה משנה האם מקורן של הנכויות הינו באירוע אחד או באירועים נפרדים.
קראו עוד בתחום:
- התנהגות רעה וחמורה - תביעה נגד קצין התגמולים
- מחלה קונסטיטוציונאלית במסגרת תביעה נגד קצין התגמולים
- הוכחת אסכולה רפואית מול משרד הביטחון, הכיצד?
- נכות נפשית בגין מלחמת לבנון - פיצויים לטבח
"נטיית הלב תהיה לתור אחר דרך שתאפשר להותיר בידיו של הנכה כל תשלום שזכה לו, בלא לנכות תשלום אחד מזה האחר", נכתב בפסק הדין, "עם זאת, חשוב לזכור כי תכליתם של החוקים הסוציאליים הינה ליתן הכנסה בידי הנזקק לצורכי מחייתו, אך קיימות בהם גם הגבלות על מנת שלא ליתן לנזקק כפל תשלום".
בית המשפט קבע כי, למרבה הצער, אין להיעתר לבקשתו של המערער בעניין זה. חוק הנכים אמנם ראוי לפרשנות על דרך הנדיבות וההרחבה, אך גם גישה ליברלית זו – מגבלות בחובה. "אסור כי פרשנות החוק לא תעמוד בהתאם ללשון הברורה של דבר החקיקה", נכתב בפסק הדין.
סעיף 5 לחוק הנכים קובע כי נכה אשר דרגת נכותו גבוהה מ-10% יזכה בתגמול בסיסי – אחוז אחד משכרו הקובע לכל אחוז בדרגת נכותו. סעיף 7(א) קובע תגמול מוגדל, מעבר לתגמול הבסיסי, אך מתמקד גם בשאלה – האם הנכה נצרך. דהיינו, אינו מסוגל להשתכר למחייתו ואין לו הכנסה מספקת לשם כך. מטרתה העיקרית של הוראת החוק הנ"ל הינה לספק לצרכים לאותם נכים נצרכים מעל דרגת נכות מסוימת. תכלית דומה עומדת מאחורי קצבת הנכות הכללית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי.
במילים אחרות, תכלית התגמול לפי חוק הנכים דומה לתכלית הקצבה לפי חוק הביטוח הלאומי. לאמור, קצין התגמולים נדרש לבדוק האם הנכה הנצרך, אשר החוק ביקש לאפשר לו קיום בכבוד, מקבל כבר קצבה ממקור אחר – אם לאו.