תאונת דרכים עם ג`יפ צבאי במילואים - תביעה
דרגו את המאמר |
|

תאונה עם ג'יפ צבאי במילואים – האם אפשר לתבוע את המדינה בתור בעלת הרכב?
תא (ת"א) 176315-09
אדם אשר נפגע בתאונת דרכים בתור נוסע יכול להגיש תביעה בגין האירוע כנגד נהג הרכב וחברת הביטוח שלו. כאשר מדובר בג'יפ צבאי, עסקינן בבעיה מורכבת יותר. במקרה זה, התובע רשאי להגיש את תביעתו במסגרת חוק הנכים, והמדינה נהנית מחסינות מפני תביעה כנגדה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. להלן דוגמא למקרה כאמור.
קראו עוד בתחום:
- פליטת כדור במהלך שירות מילואים - תביעה נגד משרד הביטחון
- האם החמרה במצב בריאותו של נכה צה"ל שנפגע בתאונת דרכים במילואים?
התאונה במקרה זה אירעה במאי 2007. התובע, אשר היה בשירות מילואים, נפגע בתאונת דרכים בעת שנסע בג'יפ צבאי שהיה נהוג על ידי הנתבע. אי לכך, הוא הגיש תביעה כנגד המדינה (בתור בעלת הרכב המעורב ומבטחתו) מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים ופקודת רכב מנועי. המדינה עתרה לדחות או למחוק את התביעה על הסף בגין היעדר עילה.
נטען כי לתובע לא הייתה עילת תביעה כנגד המדינה וזאת לאור חוק הנזיקים האזרחיים. לטענת המדינה, היות והתאונה נשוא התובענה הייתה תאונה עם ג'יפ צבאי במסגרת שירות מילואים, התובע היה יכול לקבל את זכויותיו אך ורק מכוח חוק הנכים. כמו כן, צוין כי התובע אף פנה לקצין התגמולים והוכר כנכה צה"ל.
חסינות המדינה לפי חוק הנזיקים האזרחיים
בית המשפט, לאחר שעמד על טענות הצדדים, קבע כי הדין עם המדינה. סעיף 22(א) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי דין המדינה לעניין האחריות לפי חוק זה הינו כדין כל אדם. עם זאת, כאשר מתקיימות נסיבות אשר בגינן המדינה אינה אחראית בנזיקין לפי סעיפים 5-7 לחוק הנזיקים האזרחיים, היא איננה אחראית גם לפי חוק הפיצויים.
סעיף 6 לחוק הנזיקים האזרחיים קובע כי המדינה חסינה מתביעות בגין חבלה אשר נגרמה לאדם בתקופת השירות הצבאי ובמהלכו. כמו כן, סעיף 7ב(א) לחוק זה מוסיף וקובע כי כאשר המדינה נהנית מחסינות לפי סעיפים 5-7 לחוק זה, גם שלוחה של המדינה (נהג הג'יפ במקרה זה) זכאי לחסינות כאמור.
הוראות הדין הנ"ל קובעות למעשה באופן מפורש כי חייל אשר נפגע בתאונת דרכים במהלך שירותו הצבאי, ובעת שנסע ברכב בבעלות המדינה, לא יכול להגיש תביעה כנגד המדינה מכוח חוק הפיצויים. שונה הדבר כאשר החייל נפגע במהלך שירותו הצבאי מרכב אזרחי. במקרה זה, קיימת לחייל האפשרות להגיש את תביעתו גם במסגרת האזרחית. עם זאת, תביעתו של חייל המילואים דכאן לא הייתה בשל תאונה עם רכב אזרחי אלא אם ג'יפ צבאי.
האם חוסר צדק?
התובע הלין כי דחיית תביעתו האזרחית תגרום לו ל"אי צדק משווע". לדבריו, הוא נפגע במהלך שירות המילואים וקביעה כאמור תביא להותרתו ללא פיצוי כספי במסגרת חוק הנכים (בשל שיעור הנכות הנמוך - לדבריו - שנקבע לו). בית המשפט דחה טענה זו.
לעניין זה, הובאה הלכה פסוקה שניתנה בבית המשפט העליון בכל הקשור ל"הרעת תנאים" בעקבות תביעה לפי חוק הנכים. "לא ניתן לומר כי הענקת זכויות לנכה צה"ל, מתוקף חוק הנכים, יש עמה הרעה במצבו של הנכה", נקבע בפסק הדין, "חוק הנכים מעניק לנכה, מלבד הפיצויים, טובות הנאה נוספות כגון שיקום, עזרה רפואית, אפשרויות הגדלת תגמולים עקב החמרה במצבו והוראות והטבות נוספות. מדובר אפוא בתנאים שאינם מנת חלקם של נפגעי תאונות דרכים".