אשם תורם בתאונת עבודה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

בתביעות פיצויים העוסקות בתאונות עבודה, טוענים הנתבעים לא אחת כי יש בהתנהלותו של העובד מן האשמה בתאונה ועל כן יש לגזור מסכום הפיצויים המגיע לו ולהטילו על כתפיו.
טענה זו נקראת "אשם תורם" או "רשלנות תורמת". בתביעות העוסקות בתאונות עבודה, יקבע לעיתים בית המשפט כי על הנאשם מוטלת חלק מן האחריות הקשורה בקרות התאונה. אחריותו זו של התובע מכומתת לאחוזים אשר ינוכו לאחר מכן מסכום הפיצויים שייקבע לטובתו.
נפגעת בעבודה? טיפ חשוב שכדאי לדעת!
עצות להכנת תביעת פיצויים כולל טיפול רפואי, עורך דין וכו'
"אשם תורם" של עובד יכול לנבוע מאי ציות לנוהלי עבודה ברורים או הוראות מפורשות מהמעביד, ביצוע עבודה מסוכנת במודע, ביצוע עבודה בקלות ראש, ביצוע עבודה ע"י עובד כאשר הוא איננו יודע לבצעה כיאות (כגון הפעלת מכונה חדשה) וכו’.
מהם הסיכויים שעובד יואשם ב"אשם תורם"?
המגמה הרווחת בפסיקה בשנים האחרונות, הנובעת מתוך הכרה כי ביחסי העובד-מעביד, העובד מהווה את החוליה החלשה, הינה לקבוע רשלנות תורמת רק במקרים חריגים בהם מוכחת אשמה חד משמעית. זאת ועוד, בתי המשפט נוטים להחמיר עם מעבידים אשר אינם מקפידים על כללי הבטיחות ועל בריאותם של העובדים.
ניתן לצטט מן הפסיקה:
"רק אם יצליח המעביד המזיק להראות שהעובד הפעיל שקול דעת עצמאי באופן שהוא יצר את הסיכון כתוצאה מהחלטתו החופשית ולא רק פעל בדלת אמות הסיכון שיצר המעביד על ידי הפרת חובתו החקוקה, עד שפגיעתו הייתה פועל יוצא מאותו סיכון, רק אז ייחס בית המשפט אשם תורם לעובד ויאמר כי עליו לשאת בחלק מן הנזק".
נטל ההוכחה
כאשר טוען מעביד לרשלנות תורמת של העובד לקרות תאונת העבודה, מוטל נטל הוכחת קיום ה"אשם התורם" על כתפיו של הראשון. בתי המשפט פוסקים פעמים לא מעטות "אשם תורם" בשיעור של 0% או אחוזים מעטים בלבד.
כיצד מחושבת אשמתו של העובד?
שיעור האחוזים הנקבעים על ידי השופט בגין אשמתו התורמת של העובד לתאונה, נקבעים ביחס הפוך למידת הזהירות בה נקט בעת ביצוע המלאכה נשוא התובענה. בתי המשפט פוסקים פעמים לא מעטות גם אשם תורם בשיעור של 0% או אחוזים מעטים בלבד. ההלכה קובעת כי אין להטיל על העובד "אשם תורם" אלא במקרה של אשמה חד משמעית.