פועלים פלשתינאים נפגעו מפגיעת קסאם - האם תאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|

האם פועלים פלשתינאים שנהרגו מפגיעת קסאם יוכרו כנפגעי פעולות איבה?
בית הדין הארצי לעבודה, בפסק דין חריג, המליץ כי הביטוח הלאומי יכיר בשני פועלים פלשתינאים כ"נפגעי תאונת עבודה", וזאת לאחר שהשניים עבדו ביישוב גני טל בגוש קטיף ונהרגו מפגיעת קסאם. התאונה אירעה בשנת 2005. על פי החוק, אדם בישראל אשר נפגע מפגיעה של קסאם איננו נפגע עבודה כי אם נפגע פעולות איבה. עם זאת, הפועלים הפלשתינאים במקרה זה לא היו יכולים להיות מוכרים כנפגעי פעולות איבה ועל כן בית הדין הארצי לעבודה הציע "פשרה" בדמות הכרה בהם כנפגעי עבודה.
שני הפועלים עבדו, ביחד עם פועל סיני, בחממה ביישוב גני טל. בשלב מסוים, קסאם אשר פגע בחממה גרם להריגתם של שלושת הפועלים. ארבעה פועלים פלשתינאים נוספים נפצעו בתקיפה. המוסד לביטוח לאומי הכיר בפועל הסיני כנפגע פעולות איבה, אך דחה בקשה דומה של הפועלים הפלשתינאים. לטענת הביטוח הלאומי, החוק איננו מאפשר הכרה בפלשתינאים כנפגעי פעולות איבה.
הכרה מטעמים הומניטאריים?
הפצועים ובני משפחותיהם פנו לבית הדין האזורי לעבודה אשר דחה את תביעתם בשל מגבלות החוק. אי לכך, הוגש על ידם ערעור לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה. הנשיאה, נילי ארד, הציעה לביטוח הלאומי להכיר בנפגעים כנפגעי תאונת עבודה, וזאת מטעמים הומניטאריים.
קראו עוד בתחום:
- משפחת פלשתינאי תזכה לפיצויים מהמדינה ללא הוכחת אשם - מוות בפעולת שיטור
- פלשתינאי אשר נורה על ידי אזרח לא יזכה לפיצויים מהמדינה
- משפחת קטינה פלשתינאית תקבל פיצויים בגין מותה בשל פגיעת כדור גומי
- תביעת פיצויים כנגד קרנית בגין תאונת דרכים ברמאללה
ב"כ העובדים טען כי הללו נכנסו לעבודה, כמו בכל יום, טרם פינוי גוש קטיף על ידי ישראל. לטענתו, ההבחנה אשר המדינה עשתה במקרה זה, בין הפועל סיני לבין עמיתיו הפלשתינאים, הייתה למעשה החלת דין שונה על קבוצת נפגעים שווה באותו מקרה ובאותה טריטוריה. יש לציין כי בשנת 1998 הכניס שר הביטחון סעיף לחוק אשר קובע כי פועלים פלשתינאים אשר קיבלו אישור לעבוד בישראל יוכרו כנפגעי פעולות איבה אם נפגעו בפעילות טרור בעת שעבדו בישראל. במקרה דנן, נקבע כי היות והפועלים עברו מעזה על מנת לעבוד בישראל, החוק לא חל עליהם.
בית הדין הארצי ניסה אפוא לגשר על הפערים בין המציאות לחוק, וזאת במטרה שלא להותיר את התובעים אל מול שוקט שבורה. עם זאת, הנשיאה ארד בחרה שלא לקבוע הלכה חדשה אלא להציע לביטוח הלאומי להכיר באחרונים כנפגעי עבודה, וזאת לפנים משורת הדין. הנשיאה הוסיפה כי לא ניתן להתעלם מהעובדה שמדובר בפועלים אשר הוזמנו על ידי מדינת ישראל לעבוד בשטחה, ואין להכיר בהפרדה בינם לבין הפועל הסיני שנפגע ביחד איתם.