www.what2do.co.il

יחסי עבודה תמו והעובד בא לדרוש משכורתו - האם תקיפה במועד זה היא תאונת עבודה?

דרגו את המאמר

יחסי עבודה תמו והעובד בא לדרוש משכורתו - האם תקיפה במועד זה היא תאונת עבודה?

תקיפה בעת בקשת שכר לאחר פיטורים – האם תאונת עבודה?

 

האם עובד לשעבר אשר הגיע לגבות את משכורתו ונגרמו לו נזקי גוף בעקבות תקיפתו של בנו של המעסיק, יוכר במוסד לביטוח לאומי בתור נפגע עבודה? האם ניתן להכיר באירוע בתור תאונת עבודה למרות שתמו יחסי עובד ומעביד בין הצדדים?

 

התובע היה מועסק אצל המעסיק, אשר הינו קרוב משפחה רחוק שלו. בינואר 2009, כשנתיים לאחר סיום יחסי העבודה בין הצדדים, הגיע התובע לאתר בנייה בו עבד המעסיק ודרש ממנו תלושי שכר ושכר עבודה עבור עבודתו. בין השניים החלו דין ודברים אשר בהם היה מעורב גם בנו של המעסיק. בלהט האירועים לקח בנו של המעסיק פטיש ברזל והלם בתובע.

 

 

בעקבות האירוע התובע נפגע פגיעה חמורה בראשו. הוא הובהל מהמקום לבית החולים ונאלץ לעבור ניתוח בראשו בגין שבר דחוס בעצם הגולגולת. פרטי האירוע נחקרו על ידי המשטרה והוגש כנגד המעסיק ובנו כתב אישום פלילי בגין תקיפה חבלנית בנסיבות מחמירות.

 

כשנה לאחר מכן הגיש התובע תביעה למוסד לביטוח לאומי במסגרתה עתר להכיר באירוע התקיפה כתאונת עבודה. פקיד התביעות במוסד דחה את התביעה. לטענתו, לא הוכח שנגרם אירוע תאונתי תוך כדי ועקב העבודה. כמו כן, המוסד לביטוח לאומי טען כי התובע לא היה מבוטח בביטוח תאונות עבודה בעת האירוע, וזאת משום שהוא היה עובד לשעבר.

 

התובע פנה לבית הדין לעבודה. בתביעתו טען כי למרות שהאירוע נשוא התובענה אירע לאחר סיום יחסי עובד מעביד בין המעסיק לבינו, הוא עדיין קשור באופן מהותי וטבורי ליחסי העבודה בין הצדדים. מנגד, המוסד לביטוח לאומי סבר כי במועד התאונה לא התקיימו בין הצדדים יחסי עובד מעביד ועל כן לא אירעה לתובע פגיעה בעבודה.

 

המסגרת המשפטית

 

סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1965, קובע כי תאונת עבודה היא אירוע אשר במהלכו נפגע עובד תוך כדי ועקב עבודתו. במקרה דנן, מדובר באירוע אשר התרחש מצד אחד למעלה משנה וחודשיים לאחר תום יחסי העבודה, אך מצד שני קשור באופן מהותי בעבודתו של התובע.

 

סעיף זה מורכב אפוא משני תנאים מצטברים – תוך כדי עבודתו של העובד, ועקב עבודתו. במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע כי אין מחלוקת לבי העובדה כי האירוע התרחש בעקבות עבודתו של התובע. עם זאת, שאלת היות הנפגע דנן מבוטח בביטוח נפגעי עבודה על פי סעיף 75 לחוק הביטוח הלאומי הייתה שאלה אשר קדמה לבחינת תנאים אלה. לאמור, בטרם נבחנים התנאים המצטברים בסעיף 79, יש לבדוק האם התובע הוא בגדר מבוטח על פי סעיף 75.

 

      קראו עוד בתחום:

 

סעיף 75 מונה את המבוטחים בביטוח נפגעי עבודה ועליהם נמנה העובד. עם זאת, עובד לשעבר איננו נימנה בסעיף זה. דהיינו, מי שלא היה עובד בעת קרות התאונה, אלא היה עובד לשעבר בלבד, איננו יכול להיחשב בתור עובד המבוטח בביטוח נפגעי עבודה.

 

יש לציין כי ישנם מקרים חריגים בהם בית הדין לעבודה מכיר באירוע שהתרחש לאחר תום יחסי העבודה כתאונת עבודה הקשורה ביחסי עובד מעביד לשעבר. בעב"ל (ארצי) 1187/04, מסרי זייד- המוסד לביטוח לאומי, בית הדין הארצי קבע כי "בנסיבות חריגות יתכן וניתן להכיר בפגיעות שאירעו לאחר סיום יחסי עבודה כפגיעות בעבודה". עם זאת, מדובר אפוא במקרים בהם קיימת בין מועד ניתוק יחסי העבודה לבין התאונה "סמיכות זמנים קרובה" וכן "זיקה ברורה לעבודה".
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מהי תאונת עבודה?

מהי תאונת עבודה וכיצד ניתן לתבוע פיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

את מי תובעים לאחר תאונת עבודה ?

נפגעת בעבודה? נגרמו לך נזקי גוף? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר  

עצות לנפגעי תאונות עבודה

עצות לנפגעים לאחר תאונת עבודה...מאמרים, פסקי דין ומידע משפטי נוסף. 

תאונות עבודה נוספות

נפגעתי במהלך השתלמות...האם תאונת עבודה? דוגמאות נוספות, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

תביעת ביטוח בגין נכות מתאונה ומחלוקת בנוגע לפרשנות חישוב הפיצוי

מהו ביטוח "נכות מתאונה"? האם חברת הביטוח יכולה "לשחק עם פרשנות הסעיף"? 

מחלות מקצוע

מהי מחלת מקצוע? כיצד היא מוגדרת בפסיקה? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר 

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה

מיקרוטרואמה ופיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

תאונות עבודה או נכות כללית מה עדיף?

עשרות פסקי דין, מאמרים, עצות בנושאי תאונת עבודה, נכות ופניה אל עורכי דין באתר 

ועדה רפואית - אחוזי נכות

מהי ועדה רפואית? מי היא קובעת? מאמרים, עצות משפטיות ופניה אל עורכי דין באתר 

ועדות רפואיות

איך להתכונן לועדה רפואית? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום הפיצויים 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.