מורה סובבה את ברכה - האם ישנו קשר הסיבתי?
דרגו את המאמר |
|

מורה סובבה את ברכה - האם ישנו קשר הסיבתי?
במהלך העבודה קורות לעיתים תאונות ופגיעות גופניות אשר בגינן נגרמים לעובד נזקים, ועבורם הוא זכאי לפיצויים מהמוסד לביטוח לאומי. על מנת שהמוסד לביטוח לאומי יכיר באירוע כתאונת עבודה, חייב המאורע להיות מורכב משני תנאים עיקריים.
התנאי הראשון הוא קיומו של אירוע ספציפי (כגון נפילה, דום לב, מכה וכו’) אשר יכול להיות מוגדר כתאונה. התנאי השני הינו קיומו של קשר סיבתי ברור ומובהק בין תנאי העבודה והתאונה.
לעיתים בית המשפט מוכיח את אי נכונותו של תנאי אחד ובכך שומט את הקרקע מתחת לתביעה ודוחה אותה על הסף.
אי קיומו של קשר סיבתי בולט במקרה הבא.
מדוע סובבה המורה את הברך?
מורה אשר הלכה בבית הספר בו היא עובדת, הרגישה לפתע סיבוב ברגלה ושמעה מעין "קליק" מברכה. מאותו הרגע היא החלה לחוש בכאבים ואף אושפזה בבית החולים סורוקה. ברור לכל שמדובר באירוע מדויק בו הורגש הסיבוב ברגל, כמו כן, המורה שמרה על כנות מירבית גם בבית המשפט, וגם מול חוקר ביטוח לאומי.
בית המשפט ביקש, אפוא, לבחון האם קיימת בעיה מסוימת בבית הספר באזור המדובר שבו קרתה התאונה. כל בעיה כגון מרצפת נמוכה, ברזל בולט, רצפה חלקלקה ואפילו ילד שהתרוצץ ודחף את המורה בטעות, יכולים להיות קשר סיבתי המחבר בין תנאי העבודה לבין התאונה.
מכיוון שלא נמצא קשר שכזה, נשמט אחד מהקריטריונים להכיר בתאונה כתאונת עבודה ע"פ החוק, ולמעשה הביא לדחיית התביעה.
להלן דברי המורה המציגים זאת באופן מדויק:
"המישור בו הלכתי בקרות הפגיעה בברך הינה בסמוך ליציאה מהדלת של בית הספר הראשית על משטח מרצפות כנראה מרצפות אקרשטיין לא יודעת להגיד את הסוג וסיווגן מבחינת החספוס שלהם... כפי שציינתי בעבר לא נתקלתי בשום חפץ או מטרד כל שהוא ביציאתי מבית הספר, אלא בזמן ההליכה הרגשתי "קליק" בברך וכאבים עזים ביותר בהמשך."