אחריות מפלגת למותו של פעיל אשר התחשמל כאשר תלה כרזה על עמוד חשמל
דרגו את המאמר |
|

פעיל מפלגת העבודה התחשמל כאשר ניסה להוריד כרזה מעמוד חשמל
האם מפלגת העבודה התרשלה כלפי פעיל בחירות מטעמה אשר התחשמל כאשר ניסה להוריד כרזה של מפלגת הליכוד מעמוד חשמל? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי בירושלים.
התובע הועסק על ידי מפלגת העבודה וחבריו לצוות העידו בבית המשפט כי הם נדרשו לתלות כרזות תמיכה פוליטיות במקומות שונים ולא קונבנציונאליים אשר ייראו למרחוק. כמו כן, החברים לצוות טענו כי תפקיד זה הוגדר להם על ידי מפעיליהם הראשיים, שהיו אחראים עליהם והנחו אותם היכן לתלות הכרזות.
הצוות, במסגרתו פעל המנוח, היה מורכב מאנשים צעירים ואידיאליסטים בעלי רקע צבאי קרבי (על פי רוב), ושולם להם שכר רגיל של עובדי בחירות. למעשה, חברי הצוות עסקו בתליית כרזות במקומות בלתי שגרתיים וגבוהים לרבות גדרות, עמודי חשמל, גשרים, עצים וכדומה.
קראו עוד בתחום:
- גרם המדרגות במשרד היה מסוכן - המעביד יפצה את העובדת שנפגעה
- אחריות מעביד בעקבות תאונת עבודה לאחר רשלנות עובד
- נפילת עובד מנוסה מסולם, האם אחריות המעביד?
- האם מעביד אחראי לפציעה של עובד שביצע פעולה פשוטה?
יש לציין כי פעילות זו הינה אסורה על פי חוק, וראשי מפלגת העבודה, ידעו זאת מן הסתם. עם זאת, על פי עדותו של ח"כ איתן כבל, ראשי מערכת הבחירות היו מודעים לכך אך היו נכונים לשאת בסיכון של תשלום הקנסות. זאת ועוד, מהעדויות עלה כי תליית כרזות על גבי עמודי חשמל וקווי מתח גבוה תפסה מקום של כבוד בפעילות הצוות.
על פי העדויות בבית המשפט, היה מדובר בתופעה מוכרת כאשר מפלגת העבודה אף הצטיינה במערכת בחירות זו בתליית כרזות על גבי עמודי חשמל.
הצטיינות זו לא נתמכה, חשוב לציין, בהנחיה מפורשת לתלות דווקא על עמודי חשמל. עם זאת, העובדים הונחו לתלות במקומות גבוהים ובלתי שגרתיים. באווירת הבחירות, אשר יש לה אווירה מלחמתית משהו (קל וחומר בין מפלגות העבודה והליכוד), העידו עובדים רבים כי סיכון במסגרת תליית הכרזות נראה להם טבעי לחלוטין.
השופטת דורית בינייש, שהייתה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, התריעה מפני הסכנה
חברת חשמל ניסתה בימים ההם להילחם בתופעה. מכתב מטעמה נשלח לראשי מטה המפלגות השונים ואף נעשתה פנייה ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת (כיום הנשיאה) דורית בייניש. בייניש הצטרפה לקריאה ושלחה מכתב בו הגדירה את תליית הכרזות על עמודי החשמל כ"תופעה חמורה ביותר והתנהגות אשר עלולה לסכן חיי אדם".
בפסק הדין נכתב כי הנחיות מפורשות אלו, לרבות הוראתה של יו"ר ועדת הבחירות, לא הובאו לידיעתם של פעילי השטח של המפלגה. האחראי על הצוות בו עבד המנוח העיד בבית המשפט כי דרישה ספציפית כגון זו לא הועברה לו והוא לא העבירה לפעילים בשטח.
אחריות מפלגת העבודה
לסיכום, מפלגת העבודה התרשלה כלפי המנוח ונפסק כי עליה לשלם לו פיצויים. עובדי השטח לא עברו מעולם תדריך בטיחות והמפלגה לא מינתה קצין בטיחות מטעמה לפקח על תליית הכרזות. כמו כן, לא נמצאו נהלי בטיחות כתובים וההנחיות אשר ניתנו היו כלליות בלבד. מרבית ההנחיות נגעו בעיקר בנוגע להימנעות מעימותים עם פעילי המפלגות האחרות.
בית המשפט קבע כי מפלגת העבודה הייתה אחראית לביטחונו ולשלומו של המנוח, ומותו בגין הפרת אחריות זו רובץ לפתחה. המפלגה הייתה מעסיקתו של המנוח ותליית הכרזות הייתה במסגרת עבודתו המוגדרת של האחרון. לפיכך, על מפלגת העבודה בתקופה המדוברת חלה חובת הזהירות המושגית והיא הייתה אמורה לצפות סיכון הנובע מטיפוס על עמודי חשמל. רשלנותה של המפלגה באה לידי ביטוי הן בהעדר הדרכה מסודרת על אופן העבודה ובטיחות הפעילות. שנית, המפלגה לא דאגה לפיקוח נאות ולא התריעה בפני תולי כרזות בנוגע לסכנה שבטיפוס על עמודי חשמל.