מעביד ישלם פיצויים בגין החמרת אסטמה כתוצאה משיפוצים במקום העבודה
דרגו את המאמר |
|

עובד נפגע במהלך שיפוצים – האם פיצויים מהמעביד?
עובדים רבים נאלצים להיות חשופים לנזקי שיפוצים ואבק במקום עבודתם. האם כאשר עובד סובל מאסטמה מילדות, ומחלתו מחמירה בעקבות השיפוצים, יהיה המעביד חייב לפצותו? מהו חלקו של העובד במקרים אלו, וכיצד מתייחס בית המשפט לאחריותו של המעביד לשלומם וביטחונם של עובדיו? סוגיה זו עמדה במרכזה של תביעת פיצויים כנגד מעסיק.
עובדת אשר סבלה עוד מילדותה ממחלת האסטמה, טענה כי מצבה הבריאותי הוחמר באופן משמעותי וזאת בשל שיפוצים אשר נערכו במשרד בו עבדה. לטענת העובדת, כתוצאה מחשיפתה לעבודות השיפוצים, אשר כללו בין השאר החלפת שטיחים, ריצוף, צביעה ושבירת קירות – היא סובלת כיום ממחלת ריאות חסימתית. העובדת טענה עוד כי היא הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעלת נכות כללית בשיעור של 100%.
המעביד טען, לעומת זאת, כי למרות שהשיפוצים דרשו מדי פעם "עבודות מלוכלכות", פעולות אלו נעשו שעה שהעובדים לא היו במשרדיהם. כמו כן, המעביד הוסיף וטען כי הוא לא ידע כלל כי העובדת הינה אסמטית.
בית המשפט: לא ניתן להתעלם מן ההחמרה במצב הבריאותי
בית המשפט קבע כי לא ניתן להתעלם מהעובדה שמצבה הבריאותי של העובדת הוחמר באופן משמעותי בתקופת השיפוצים. חוות דעת רפואיות אשר הונחו בפני בית המשפט תמכו בסברה זו באופן מוחלט. התובעת אמנם לא סיפרה למעביד, עם קבלתה לעבודה, על כך שהיא סובלת מאסטמה. עם זאת, המעביד יכול היה לצפות כי חלק מעובדיו יסבלו מאבק השיפוצים, ומחלת האסטמה איננה מחלה כה נדירה.
קראו גם בתחום:
- האם נפילה בדרך לעבודה, ללא הוכחת גורמי סיכון חיצוניים, היא פגיעה בעבודה?
- פיצויים לעובד לאחר פציעה בגין קטטה בעבודה, האמנם?
- עובד נפל מעגלה לא בטיחותית - האם רשלנות המעביד?
- מבוטח לקה בהתקף לב לאחר הופעה בבית המשפט - האם קשר לעסקים?
חשיפתה של העובדת לעבודות השיפוץ הנרחבות (אשר נמשכו מספר חודשים ולא ימים ספורים בלבד), לרבות מפגעי הריח והאבק, סיכנה את בריאותה באופן ממשי. יתרה מכך, אפילו מהנדס אשר העיד מטעם המעביד הודה בחקירתו כי ככל שמדובר בעבירות שיפוצים מאובקות, מומלץ בהחלט לעשותן בסופי שבוע ולא בימי עבודה.
הדברים נאמרו אף ביתר שאת כאשר התברר שהמעביד לא בדק ווידא כי חומרי הצבע בהם משתמשת חברת השיפוצים, לצורך צביעות המסדרונות, הדלתות ועבודות חיפוי הקירות בטיח, לא כללו חומרים מזיקים למיניהם.
אשם תורם
בית המשפט קבע כי אי אפשר להתעלם מכך שגם אחריות מסוימת מונחת על כתפיה של העובדת. מדובר בצעירה החיה עם כלב אשר מעשנת כמות נכבדת של סיגריות מדי יום. לאור כל זה נקבע כי יש לקבוע את שיעור ההחמרה כתוצאה מהשיפוצים על 7% בלבד.
בית המשפט פסק עוד כי יש לגזור גם מסכום זה אשם תורם בשיעור של 30%, וזאת משום שהעובדת לא יידעה את המעביד בנוגע למחלתה, וזאת למרות שהשיפוצים במקום כבר החלטו בטרם קבלתה למשרה. לסיכום, המעביד חויב לפצות את התובעת בסך של 137,000 שקלים, בניכוי קצבת הנכות אשר תקבל האחרונה מביטוח לאומי.