נזקים רפואיים ללוחמים ביחידת אגוז לאחר אימון בשטח אש בצפון הארץ
דרגו את המאמר |
|

אמון יחידת עלית נגמר עם מחלות וזיהומים
תחקיר רשמי אשר ערך חיל הרפואה בבסיס האימונים של חטיבת אגוז, אחת הסיירות המובחרות בצה"ל, גילה ממצאים קשים לגבי התנהלות הפיקוד הזוטר והבכיר ביחידה. על פי התחקיר, כשלים רפואיים רבים נפלו באימון יחידת העילית. כמו כן, האווירה הכללית באימונים הייתה כי לא פונים לטיפול רפואי בכל בעיה ובעיה (דבר אשר הסב ללוחמים נזק רפואי של ממש).
מדובר בתחקיר בנוגע לתנאי האימון של יחידת אגוז, סיירת מובחרת בחטיבת גולני. על פי הטענות, החיילים נאלצו לזחול בין גללי פרות ולהישען במשך זמן רב על אגרופיהם. משימות אלו, ומשימות דומות, גרמו לנזקים גופניים של ממש בפרקי ידיהם של הלוחמים ואחד הלוחמים טען כי אף חלה במחלת מעיים בעקבות אימוניו. עם זאת, במסגרת הליכים משפטיים אשר מתנהלים בין הלוחם לבין משרד הביטחון לא הוכח קשר סיבתי בין מחלת המעיים לשירות הצבאי.
קראו עוד בתחום:
- תשלום רטרואקטיבי של דמי ביגוד ממשרד הביטחון בגין בין נשים לגברים
- תביעה לתגמולים רטרואקטיביים ממלחמת ששת הימים בגין פגיעה נפשית
- בית המשפט קיבל ערעור על החלטת ועדה רפואית עליונה במשרד הביטחון
- החמרה במצב בריאותי לאחר מסע כומתה - האם פיצויים לחייל ממשרד הביטחון?
מדובר באימון אשר נערך לפני כשש שנים בצפון הארץ בשטח אש - אזור המיועד למרעה בקר. במהלך האימון, הלוחמים הצעירים נדרשו לעמוד על אגרופיהם ולזחול בין גללי הפרות. לאחר האימון, הצוות הרפואי גילה כי כ-46 מתוך 52 הלוחמים סובלים מדימומים ושלפוחיות בכפות הידיים. אי לכך, הוחלט על הפסקת האימון.
מפונים לחדר מיון - אחד החיילים משוחרר בפרופיל 21
הפצעים המשיכו להתפשט לאזורים נוספים בגופם של החיילים במשך השבועות הבאים. כתוצאה מכך, 7 חיילים נאלצו להיות מפונים לחדר מיון ואחד מהם אף אושפז ואובחן כסובל ממחלקת קרוהן (דלקת מעיים כרונית אשר הינה מחלה חשוכת מרפא). לוחם זה נאלץ להשתחרר מהצבא בפרופיל 21.
אביו של הלוחם מסר לאתר Ynet כי לאחר האימון סבלו חברים רבים של בנו מזיהומים ומחלות שונות. לדבריו, האימון היה בלתי בטיחותי והצבא ממשיך שלא לספק הסברים חרף בדיקות רבות שנערכו בעניין זה.
כאמור, חיל הרפואה ערך תחקיר בנושא ומתחקיר זה עולים כשלים רבים בפעילות הדרג הפיקודי באימון. עם זאת, נקבע כי ייתכן והאימון לא גרם לתופעות הרפואיות אצל הלוחמים, אלא רק החמיר תופעות שכבר התרחשו. במהלך התחקיר התייחסו החוקרים לתנאים הירודים באימון מבחינת תברואתית ועל דרך הטיפול בחיילים מבחינה רפואית.
הלוחמים זכו לטיפול מהחובשים הצוותיים וזאת ללא ציוד, עם ציוד פרטי, ובהעדר סמכות. חובש צבאי אינו מוסמך להתמודד עם בעיות תברואה כגון אלו והוא חסר הכשרה בעניין זה. כמו כן, נטען כי החובש הפלוגתי ידע על התנאים התברואתיים אך לא העביר את הדיווח לצינורות המקובלים.