תקיפה בעבודה על ידי אדם אלמוני - האם תאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|

עובד הותקף על ידי אדם אלמוני שהתעניין בשירותיו, האם תקיפה בעבודה?
האם עובד אשר הוזמן על ידי אדם אלמוני לעניין הנוגע לעבודתו, ושם הותקף ונדקר בגין סיבה לא ידועה, יוכר כנפגע עבודה על ידי הביטוח הלאומי? האם מדובר בתקיפה על רקע העבודה או שמא עסקינן בסכסוך אישי הנוגע לחייו הפרטיים של התובע?
התובע עבד כטפסן וכראש קבוצה מטעם חברת בנייה. התובע טען כי בפברואר 2009 הוא קיבל שיחת טלפון מאדם אלמוני אשר ביקש לקבל הצעת מחיר עבור שיפוץ בית מגורים. השניים קבעו להיפגש באתר הבנייה והמזמין הנטען הגיע למקום ברכב מסחרי. המזמין ביקש מהתובע להתלוות אליו בכדי לראות את הבית הטעון שיפוץ.
- תאונת דרכים במסגרת סידורים פרטיים בשעות העבודה
- אחריות של מפקח על חוזה בנייה כלפי בטיחות העובדים
- תשלום על פינוי אמבולנס לאחר פגיעה בעבודה
- האם רואה חשבון חלה בפסוריאזיס בגין לחץ בעבודה
התובע התלווה לאדם האלמוני ולאחר מס’ דקות נסיעה הגיעו השניים למקום העבודה הנטען. לטענת התובע, הותקף הוא לפתע על ידי האלמוני ושני גברים נוספים שהתחבאו לכאורה ברכב. התובע נדקר ונחבל קשות, והובהל באמבולנס לבי"ח וולפסון ולאחר מכן לבי"ח תל-השומר.
הביטוח הלאומי טוען - תקיפה על רקע אישי
בעקבות האירוע הגיש התובע תביעה לביטוח הלאומי ובה דרש כי אירוע התקיפה בעבודה יוכר כתאונת עבודה. הביטוח הלאומי דחה את התביעה וטען כי לתובע לא ארעה ביום המדובר פגיעה תוך כדי ועקב העבודה.
לטענת הביטוח הלאומי, דובר בפגיעה תוך כדי תקיפה מסיבה אישית או אחרת שאינה קשורה בעבודת התובע. הביטוח הלאומי הוסיף כי התובע לא נדרש במהלך עבודתו לראות עבודות שיפוץ עתידיות, לא שיתף באופן מלא פעולה עם חוקרי המשטרה, עלו סתירות רבות בגרסאותיו לגבי שעת התקיפה ומדובר על תקיפה על רקע אישי.
תקיפה בעבודה כתאונת עבודה, אימתי?
הפסיקה העמידה אמות מידה מורכבות לצורך בחינת הזיקה והקשר שבין עבודתו של ’מבוטח’, לבין אירוע תקיפה אשר גרם לפגיעה בגוף או למותו. אמות מידה אלו תלויות במספר גורמים שונים והן אינן בגדר רשימה סגורה. כמו כן, בית המשפט נוטה לבחון עניינים אלו באופן אמביוונלטי כאשר כל מקרה נבדק לגופו.
הגורמים האמורים כוללים:
- אופי העבודה או העיסוק של הנפגע, וסיכוני הפעלת אלימות כלפי מבצעי העבודה או העיסוק.
- תפקידו, מעמדו וסמכויותיו של הנפגע, במקום עבודה או העסק.
- זהותו של הפוגע (עובד, עובד-לשעבר, לקוח, מקבל שירות, נמצא בקשר עסקי.
- אם הפוגע הוא עובד או עובד-לשעבר - תפקידו ומעמדו של הפוגע במקום העבודה או העסק.
- אופי קשרי העבודה, ההיררכיה והסמכות, שבין הנפגע לבין הפוגע.
- המקום והזמן שבהם בוצעה הפגיעה.
- הנסיבות שבהן בוצעה הפגיעה.
- הרקע והמניע לביצוע הפגיעה - ענייני העבודה או עניינים שמחוץ לעבודה.
- תרומת העבודה לאירוע.
השופטים קובעים - תקיפה "תוך כדי" ו"עקב" העבודה
במקרה דנן הגורמים לתקיפה לא היו ידועים והתוקפים אף הם לא נתפסו או הועמדו לדין. אי לכך, בית המשפט פנה לבחון האם מדובר בפגיעה שאירעה עקב ותוך כדי העבודה. כאשר עולה בידיו של תובע להוכיח עניין זה, עובר נטל ההוכחה לכתפיו של הנתבע.
השופטים ציינו כי ניכר מעדותו של התובע ועדות מנהלו האישי כי האחרון לקח את השיחה הטלפונית מהאדם האלמוני כחלק שגרתי מעבודתו. התובע לא היסס להתלוות לאדם האלמוני, ומדובר בעובד אשר בידיו היו סמכויות לעשות כן במסגרת העסקתו.
אי לכך, בית המשפט פסק כי מדובר באירוע שארע תוך כדי עבודתו של התובע. הביטוח הלאומי ניסה להציג את התובע כמי שנתקף עקף התעסקותו עם נערה צעירה מבית ספר הסמוך לאתר הבנייה. עם זאת, טענות אלו נטענו בעלמא ולא היה להן כל בסיס עובדתי. הביטוח הלאומי לא השכיל להציג עדים אשר יתמכו בגרסתו וכל שדובר היה על עדויות על בסיס השמועה.