האם תשלום מהמעסיק לאחר תאונת עבודה יקוזז מימי מחלה
דרגו את המאמר |
|

האם ניתן לשלם שכרו של עובד מדינה לאחר תאונת עבודה מימי מחלה שנצברו?
בית הדין לעבודה נדרש לדון בסוגיה האם מורה אשר נפגע במיתרי קולו לאחר 30 שנות הוראה, זכאי לעבוד חצי משרה ולהיות מתוגמל באופן מלא על ידי משרד החינוך. שאלה נוספת שעלתה בדיון בבית המשפט הייתה האם יכול משרד החינוך לקזז שכרו מיתרת ימי המחלה אשר צבר המורה בעמל שנותיו.
המורה טען כי הפגיעה במיתרי קולו, אשר נגרמה לו במהלך ועקב עבודתו במשך עשרות שנים, הוכרה על ידי וועדה של הביטוח הלאומי כ"תאונת מקצוע". כמו כן, נקבעה לו נכות לצמיתות ומשרתו הופחתה בהמלצת ועדה רפואית מטעם משרד הבריאות לחצי משרה. המורה טען כי למרות שמשרד החינוך קיבל את המלצותיה של הועדה הרפואית, שכרו שולם באופן מלא על חשבון ימי המחלה שצבר במרוצת השנים. לטענתו, בבוא יום הפרישה, לא יוכל הוא לממש את זכאותו בהתאם לתנאי העבודה במשרד החינוך ולקבל את מלוא פדיון ימי המחלה הצבורים לזכותו.
קראו עוד בתחום:
- הכאבים בכתפה של מטפלת בבית אבות יוכרו כ"תאונת עבודה"
- האם מחלת הריאות תוכר כ"תאונת עבודה" למרות שהעובד מעשן קופסא ביום?
- תאונת עבודה - דחיית תביעה בעקבות אי צירוף חוות דעת רפואית
המורה טען כי מחלתו, אשר הוכרה כ"מחלת מקצוע" עומדת בשלושת תנאיו של סעיף 79 לחוק המוסד לביטוח לאומי, היינו - היא נקבעה כמחלת מקצוע, התובע חלה בה בהיותה קבועה כמחלת מקצוע, והעובד חלה בה אצל מעבידו. לטענתו, חוזר אגף כוח האדם במשרד החינוך אינו מבחין בהבדל בין "מחלת מקצוע" למחלה רגילה. מכיוון שמחלת מקצוע נגרמת בשל מחדלי המעביד, מחייבים אבחנה כזו לפיה לא יחולו במקרה דנן הוראות חוק דמי מחלה כלל. חלותן היא רק במקרה של מחלה "רגילה" שאין למעביד אחריות לגביה.
השופטים בוחנים את חוק דמי מחלה והוראות התקשי"ר
השופטים נדרשו לבדוק האם נכונה טענתו של המורה ש"מחלת מקצוע" אינה מחלה רגילה אשר חוק דמי מחלה חל עליה. על פי החוק, דמי המחלה המשתלמים לעובד הם בגדר תשלום סוציאלי שתכליתו לאפשר לעובד ולבני משפחתו קיום, שעה שנבצר ממנו לעבוד עקב מחלה. השופטים קבעו כי לא נמצא בהוראות חוק דמי מחלה כל בסיס לאבחנה ש"מחלת מקצוע" איננה כלולה בחוק. מחלה בחוק זה מוגדרת כ - אי כשרו הזמני או הקבוע של העובד לבצע עבודתו, הנובע, על פי ממצאים רפואיים, ממצב בריאות לקוי.
זאת ועוד, בית המשפט ציין את הוראות התקשי"ר (תקנון שירות המדינה) הקובעות במפורש – "מועסק עובד, בעקבות תאונה בעבודה, רק בחלק מיום העבודה (בין אם לא חזר לעבודה מלאה ובין אם חזר לעבודה מלאה לתקופה מסוימת ולאחר מכן נאלץ לעבוד לעבודה חלקית) ישולם לו על חשבון ימי חופשת המחלה הצבורה שלו".
אי לכך, והיות ולא נמצאו תימוכין לטענותיו של המורה הן בחוק דמי מחלה והן בהוראות התקשי"ר, דחה בית הדין את תביעתו וחייב אותו בתשלום הוצאות משפט.