תאונה בפעילות ספורט אתגרי ביום כיף מטעם העבודה - האם תאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|

תאונה ביום כיף שאורגן על ידי ועד העובדים - האם תאונת עבודה?
חוק הביטוח הלאומי מכיר בתאונה אשר מתרחשת כתוצאה מהעבודה ובמהלכה כתאונת עבודה. פעמים רבות, ישנם מקרים "אפורים" אשר מעלים מחלוקות שונות בין המבוטח לבין הביטוח הלאומי. אחת הדוגמאות ה"קלאסיות" לכך הינה תאונה במסגרת יום כיף בעבודה. על פי רוב, כאשר יום כיף מאורגן על ידי המעסיק, וקיימת חובת נוכחות מבחינת העובד, גם תאונה במהלך ספורט אתגרי ביום המדובר יכולה להיות תאונת עבודה. במקרים כגון דא, ישנה משמעות רחבה ביותר למהות הגוף אשר ארגן את הפעילות. להלן דוגמא למקרה כאמור.
קראו עוד בתחום:
- תביעה להכרה בתאונת עבודה שנגרמה במהלך יום כיף שנערך לעובדי נמל חיפה
- תאונת עבודה במהלך נופש - המעסיק אירגן את החופשה
עובדת בנק יצאה ביחד עם חבריה לעבודה ליום כיף בצפון הארץ. במסגרת התוכנית, העובדים השתתפו בפעילות רכיבה על סוסים. העובדת, לצערה, נפלה מהסוס ונגרמו לה נזקי גוף שונים. אי לכך, היא פנתה לביטוח הלאומי וביקשה כי האירוע יוכר כתאונת עבודה. הביטוח הלאומי סירב לקבל התביעה וזאת מחמת מספר טעמים.
ראשית, נטען כי למעסיק לא היה חלק בארגון יום הגיבוש. הרוח החיה והמארגן היחידי של האירוע היה ועד העובדים. שנית, לא הייתה חובת נוכחות מבחינת העובדים לצאת ליום הגיבוש, והדבר כלל אף שימוש ביום חופש. המבוטחת לא השלימה עם קביעותיו של המוסד לביטוח לאומי. אי לכך, היא הגישה תביעה בעניין לבית הדין לעבודה.
במסגרת הדיון בבית הדין לעבודה, הביטוח הלאומי הציג ראיות ועדויות מטעם גורמים בבנק אשר היה ניתן ללמוד מהם שיום הכיף היה פעילות יזומה של ועד העובדים שלמעסיק לא היה חלק ישיר בה. כמו כן, נטען שהעובדים אשר השתתפו באירוע עשו זאת על חשבון יום חופשה. במילים פשוטות, הביטוח הלאומי ביקש להעניק לאירוע אווירה של "מפגש חברים לעבודה ביום חופש". בית הדין לעבודה בחן את טענות הצדדים וקבע כי דין התביעה להתקבל.
בפסק הדין נקבע כי תשובותיהם של העובדים במסגרת העדויות שנשמעו בבית הדין לעבודה לא שיקפו את המציאות. השופטים מצאו כי הבנק היה בעל "אינטרס ישיר בפעילות". הודגש כי התובעת השכילה להוכיח באופן חד משמעי שהייתה חובת נוכחות בנוגע לטיול וכי יום הגיבוש התקיים על חשבון יום עבודה.
בית הדין הוסיף וציין כי אמנם וועד העובדים דאג לסידורים המנהלתיים והפרוצדוראליים, אך מקור התכנון היה נעוץ במחלקת הרווחה של הבנק. לא זו אף זו, הבנק נסגר לכבוד האירוע והעובדים זכו לשכר מלא במהלך היום. בפסק הדין נקבע כי לאור העובדות אשר הוכחו, לא היה מנוס מקביעה כי עסקינן בפעולה נלווית לעבודה. בית הדין לעבודה קבע כי התובעת נפצעה במהלך פעולה הקשורה באופן ברור למקום עבודתה, ובמסגרת עבודתה, ועל כן יש להכיר בזכאותה לפי חוק הביטוח הלאומי.
לסיכום,
פעמים רבות מעסיקים מארגנים לעובדיהם ימי גיבוש וכיף. מטרתם של האירועים הללו הינה לגבש בין צוות העובדים ולהפוך את העבודה במקום לנעימה ונחמדה יותר. מחקרים רבים אשר נערכו בנושא הראו לא אחת כי למעסיק ישנו אינטרס ברור לקיים ימי גיבוש לעובדים, וכי הדבר יכול לבוא לידי ביטוי ברווחים כלכליים של ממש בטווח הארוך.
כמו כן, לא אחת מדובר בימי כיף הכוללים גם פעילות גופנית. בין אם מדובר בהליכה במסגרת טיול בטבע ובין אם עסקינן בפעילות "אתגרית" כגון פעילות ימית, ג'יפים, רכיבה על סוסים, פיינטבול וכדומה. במקרים בהם העובד נפגע במהלך הפעילות, ייתכן וקמה לו הזכות לתבוע הכרה מהמוסד לביטוח לאומי.