האם תאונת דרכים בדרך למשיכת משכורת מהבנק היא תאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|

תאונה בדרך למשוך משכורת, האם מדובר בתאונת עבודה?
ב"ל 37961-03-10
תאונת עבודה יכולה להיות כמובן נפילה מסולם. עם זאת, חשוב לדעת כי החוק בישראל מכיר גם בתאונות עבודה אשר אינן "תאונות קלאסיות". לדוגמא, עובד אשר נפגע בדרכו לעבודה בתאונת דרכים זכאי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה. הסיבה לכך הינה פשוטה. על פי החוק הישראלי, הדרך לעבודה (או מהעבודה) הינה חלק מיום העבודה. במקרה שלהלן עלתה שאלה משפטית מורכבת. האם תאונת דרכים בעת נסיעה למשוך משכורת, מחוץ לשעות העבודה, הייתה תאונת עבודה לפי הגדרתה בחוק?
קראו עוד בתחום:
- האם עובדת נפלה מחמת עייפות בדרך הביתה וזאת בשל עומס חריג בעבודה?
- האם תאונה בדרך מבית הכנסת לעבודה היא תאונת עבודה?
- האם תאונת עבודה בדרך מהלימודים לעבודה? האם הלימודים היו קשורים לעבודה?
- תאונה מגן הילדים לבית הוכרה בתור תאונת עבודה
מעשה שהיה כך היה. אדם נהרג בתאונת דרכים ביולי 2009. התאונה אירעה כאשר האחרון נסע לבנק מעבודתו, כפי שהוא נהג לעשות מדי חודש בחודשו. אשתו ובנו של המנוח הגישו לביטוח הלאומי תביעה להכיר בהם כזכאים לקצבת תלויים. האלמנה ובנה טענו כי היות והמנוח נהרג בקשר ישיר לעבודתו, הרי שיש להכיר בו כאדם שנפטר בגין תאונת עבודה. המוסד לביטוח לאומי דחה את טענותיהם. הסיבה לדחייה הייתה כי המנוח "לא נפגע במהלך או בעקבות עבודתו". לאחר שתביעתם נדחתה, האלמנה והבן הגישו תביעה כנגד הביטוח הלאומי לבית הדין לעבודה.
בית הדין לעבודה דוחה את התביעה
בית הדין לעבודה קיבל את טענותיה של האלמנה באשר לאופן התנהלותו הכלכלי של המנוח. נקבע כי האלמנה הוכיחה שבעלה ז"ל נהג מדי חודש להגיע לבנק ולמשוך את משכורתו במזומן. זאת ועוד, ביום התאונה, המנוח קיבל ממעסיקו אישור מפורש ללכת לבנק על מנת לפדות את שיק המשכורת. כאמור, המנוח נסע על אופנועו לכיוון הבנק וביציאה מהעבודה פגע בו רכב בעוצמה.
בית הדין לעבודה ציין כי הליכה של אדם לבנק לשם פדיון משכורת יכולה להיות מוכרת כחלק מעבודתו. השופטים הפנו בכך לסעיף 80(5) לחוק הביטוח הלאומי הקובע כי עובד אשר נפגע במקום בו משולם לו שכרו, או תוך כדי הליכה ו/או נסיעה למשרד, יש לראות אותו כנפגע עבודה. עם זאת, במקרה דנן, המנוח לא נסע למקום בו הוא קיבל את משכורתו. דהיינו, הוא לא נסע למשרד המעסיק על מנת לקחת שיק המגיע לו בגין עבודתו. אי לכך, בית הדין לעבודה קבע כי המקרה הספציפי שהונח לפתחו לא הצדיק הכרה בעובד כנפגע עבודה. תביעת התלויים נדחתה.