צניחת רחם כתאונת עבודה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

צניחת רחם ותאונת עבודה, האמנם?
בל (ת"א) 17215-08-10
הרחם הינו אחד האיברים החשובים ביותר בגוף האישה. אי לכך, בעיות רפואיות ברחם עלולות בהחלט לגרום לא רק למצוקה רפואית אלא גם למצוקה נפשית. אחת מהתופעות הנ"ל הינה צניחת רחם. הרחם, איבר חלול בצורת אגס אשר ממוקם מעל הנרתיק, במרכז האגן, מוחזק על ידי שרירי רצפת האגן ומספר רב של רצועות. במקרים בהם השרירים והרצועות נחלשים, תיתכן צניחה של הרחם.
קראו עוד בתחום:
- התקף לב בגין ניהול אורח חיים לא בריא (ולא בגלל אירוע בעבודה)
- תביעה לדמי פגיעה בעבודה בהעדר מועד מדויק אודות התרחשות התאונה
- תאונה בפעילות ספורט אתגרי ביום כיף מטעם העבודה - האם תאונת עבודה?
- האם ביטוח לאומי יכיר בתאונה שנגרמה לנהג מונית בזמן הפסקת אוכל?
צניחת רחם כלפי מטה, אל עבר הנרתיק, עלולה להיגרם ממספר סיבות. למשל: לידות קשות, הריונות/לידות בתכיפות גדולה, לחץ על אזור האגן, פעילות גופנית אינטנסיבית, הרמת משאות כבדים ועוד. האם גורמים אלה יכולים להופיע בעבודה והאם צניחת רחם שנגרמה לעובדת הינה עילה להכיר במקרה בתור תאונת עבודה? סוגיות אלה עמדו על הפרק במקרה דנן.
עובדות המקרה
עובדות המקרה היו כדלקמן. התובעת עובדת בתור פיזיותרפיסטית במשרד החינוך. ביוני 2009, כאשר היא עבדה בטיפול עם ילדים בכיתה א', היא נאלצה להתמודד עם תלמיד הסובל מפיגור פסיכו-מוטורי קשה. מדובר בילד אשר משקל גופו גדול ביחס לחבריו ולגילו. בשלב מסוים, התלמיד התיישב על מדרגות בית הספר, וזאת כאשר הוא מסרב לקום ומטיח את ראשו במדרגות.
העובדת מיהרה להיחלץ לעזרתו של התלמיד וביקשה להרימו ממקום מרבצו. במהלך ניסיונות ההרמה, העובדת החלה לחוש כאבים עזים בבטנה. עוד באותו היום, היא פנתה לטיפול רפואי שאיבחן כי היא סובלת מצניחת רחם. הביטוח הלאומי סירב להכיר באירוע כתאונת עבודה והמבוטחת פנתה לבית הדין לעבודה. במסגרת ההליכים המשפטיים, בית הדין מינה, בהסכמת הצדדים, מומחה רפואי מטעמו.
בית הדין לעבודה קיבל את החלטתו בדבר גורל התביעה על בסיס עמדתו של המומחה הרפואי, לרבות השאלות הנוספות שהופנו אליו על ידי הצדדים. יצוין כי המומחה בחן את נסיבות המקרה וקבע כי כבר לפני האירוע המדובר התובעת סבלה מצניחת רחם. עם זאת, היות והתובעת ראתה את עצמה כאישה בריאה, ולא פנתה לטיפולים רפואיים שגרתיים, לא היה ניתן להתחקות אחר תיעוד רלבנטי בעניין זה.
הרמת התלמיד כבד הגוף גרמה לצניחת הרחם
מנגד, המומחה קבע באופן מפורש כי האירוע נשוא התובענה, הרמת תלמיד כבד משקל, היה בהחלט אירוע שיכול לגרום להחמרה של צניחת הרחם. המומחה לא קבע כי היו קיימים אצל התובעת גורמים שיכלו לגרום למחלתה. הוא ציין באופן כללי כי ניתן היה להניח את האצבע על "גורמי סיכון מסוימים" (כגון גיל, לידות בעבר, והשמנת יתר). עם זאת, המומחה לא מצא גורם כלשהו שהיה יכול לגרום לצניחת הרחם במועד המדובר. ראוי לציין כי גם כאשר מומחה רפואי בוחן סוגיות מקצועיות על פי מינוי, הקביעה באשר לקיומו של קשר סיבתי נתונה לשיקול דעתו של בית הדין לעבודה.
במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע - על בסיס חוות דעתו המקצועית של הרופא - כי התובעת אמנם סבלה זה מכבר מצניחת רחם, אך סביר להניח שהייתה זו צניחת רחם בדרגה מינימאלית בלבד. הודגש כי התובעת לא סבלה מסימפטומים שונים ולא פנתה לקבלת טיפול רפואי עובר להתרחשות האירוע. כמו כן, היות וחוק הביטוח הלאומי הינו חוק בעל אופי סוציאלי, הלכה פסוקה היא כי יש לפרשו לטובתם של מבוטחים במקרה של ספק. כך היה גם במקרה דנן. אי לכך, בית הדין לעבודה קיבל את התביעה, וקבע כי האירוע בעבודה היה תאונת עבודה על פי הגדרתה בחוק.