חוק הנכים - הכרה במחלת הסוכרת עקב אירוע חריג במהלך השירות הצבאי
דרגו את המאמר |
|

דחיית תביעתו של חייל להכיר בלחץ נפשי בצבא כ"טריגר" למחלת הסוכרת
בית משפט השלום בראשון לציון דחה את תביעתו של חייל אשר טען כי עקב אירוע חריג בשירותו הצבאי, חלה הוא במחלת הסוכרת.
החייל, שאיננו חייל קרבי, הוצב במהלך שירותו הצבאי כמסגר רכב בחיל החימוש. עם זאת, מדי פעם היה המערער נשלח לתורנויות אבט"ש אשר ארכו כשבוע כל אחת מהן. באחת מתורניות האבט"ש, בשעה 03:00 לפנות בוקר (בזמן שהיה בעמדת השמירה), נכנסו שני מחבלים לגזרה, ומהמראה והמחזה שראו עיניו, נבהל החייל ונכנס לטראומה.
קראו עוד בתחום:
- האם לוחמת מג"ב הסובלת מטרשת נפוצה תוכר כנכת צה"ל?
- שוטר אשר שוחרר בגין מצב נפשי לאחר 18 שנה - יזכה לפיצויים
- האם בלש אשר סבל מלחץ נפשי במהלך פעילות יזכה לפיצויים מקצין תגמולים?
לדבריו, שמע הוא את ההתרחשויות בקשר, וראה 2 פצמ"רים נופלים 50 מ’ לידו. החייל טען כי חשש לחייו והתקשר תוך כדי ההתרחשויות לאביו בטלפון הנייד כשהוא נסער. אביו, אשר שמע את קולות הירי, ניסה להרגיעו והבטיח לו שיתקשר למחרת למפקדו על מנת לשחרר אותו מתורנויות השמירה.
לטענת החייל, מספר ימים לאחר שחזר לבסיסו, חש התדרדרות במצבו הבריאותי. הוא החל לחוש חולשה, צימאון מוגבר, השתנה מרובה וחוסר תאבון, אך לא פנה לרופא, שכן סבר כי מדובר בתופעה חולפת. כשבועיים לאחר ששב לבסיסו, פנה החייל לבית חולים אסף הרופא, שם אובחנה המחלה.
האם סוכרת נובעת ממצב נפשי חריג?
החייל תמך ערעורו בחוות דעת רפואית ערוכה על ידי פרופ’ מיכה רפופורט. פרופ’ רפופורט חיווה דעתו, וקבע ש"קיים קשר מבוסס בין מצבי דחק נפשי והופעת המחלה". הפרופרסור ציין גם את העמדה הרשמית של האגודה הישראלית לסוכרת - אשר קבעה בשנת 1996 שאם חייל עבר אירוע רפואי קשה או נפשי בסמוך מאד להתגלות הסוכרת, ניתן לייחס לאירוע תפקיד של גורם לחשיפת המחלה.
קראו עוד בתחום:
- חלתה בסוכרת עקב הלחץ בקורס מש"קיות ת"ש - האם תוכר כנכת צה"ל?
- החייל חלה בסכיזופרניה - האם יוכר כנכה צה"ל
- פסק דין העוסק במבחנים להכרה במי שהתאבד עקב השירות
מטעם הצבא העיד קצין המבצעים בגזרה בה ביצע החייל את תורנויות השמירה. הקצין אמר בבית המשפט כי בדו"חות הפעילות היומיים לתאריכים המדוברים, אין כל רישום בדבר נפילת פצמ"רים או כל אירוע חבלני אחר. אירועים חריגים כגון אלה נרשמים בדו"חות הפעילות היומיים, ומאחר ולא נרשם אירוע כנטען על ידי החייל, יש להניח שהאירוע לא התרחש.
האם היו דברים מעולם?
לדאבונו של החייל, בית המשפט קיבל את גרסתו של הצבא, ולמרות שלעיתים ראתה הפסיקה באירוע נפשי חריג כ"טריגר" לפריצת מחלת הסוכרת, השופט סבר כי האירועים המתוארים בכתב הערעור כלל לא התרחשו.
מחקירת דו"חות הפעילות של אותם הימים עלה כי אמנם מחבלים חדרו לגזרה בימים המדוברים, אך האירוע התרחש ק"מ רבים מעמדת השמירה של המערער. כמו כן, פצצות המרגמה המתוארת בתצהירו של החייל, נפלו אף הן במרחק רב ממנו.
"אפשר שהמערער שמע ברשת הקשר על חדירת שני המחבלים בגזרת כיסופים, ועל נפילת הפצמ"רים, ומכאן גלעין האמת בתיאוריו" כתב השופט, "אולם, גלעין זה צימח גבעול דמיוני ממנו יוצאים עלי בדיה, ואנו קובעים כי האירועים המתוארים על ידו - חדירת שני מחבלים במרחק של 200-300 מטרים ממנו, אשר נורתה לכיוונם אש של חיילי צה"ל מעמדה סמוכה, ונפילת פצמ"ר בתוך בסיס מת"ק ארז - לא התרחשו, ובוודאי שהמערער לא חווה את האירועים באופן בלתי אמצעי, כנטען על ידו".