פריקות כתף חוזרת במהלך שירות צבאי - החמרה במצב בריאותי
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

החמרה במצב כתף במהלך טירונות – תביעה נגד קצין התגמולים
חייל משוחרר סבל עוד לפני גיוסו מבעיות בכתף. מצבו הבריאותי החמיר ובמהלך השירות הוא נאלץ להתמודד עם פריקות חוזרת ונשנות של הכתף. האם קצין התגמולים יכיר בהחמרה במצבו הבריאותי?
המערער, יליד 1981, התגייס לצה"ל בשנת 1999 והשתחרר כעבור כשלוש שנים לאחר שירות בתור חוקר במשטרה צבאית. בשנת 2006, כארבע שנים לאחר שחרורו, הגיש המערער בקשה להכרת זכות לקצין התגמולים. המערער טען כי הוא סובל מפריקות חוזרת ונשנות של כתף ימין, כאשר הפריקה הראשונה ממנה סבל הייתה כתוצאה מאימוני הטירונות.
קצין התגמולים דחה את הבקשה להכרה בקובעו כי עוד לפני הגיוס סבל המערער מהפרעת יציבות של מפרק כתף ימין. בכתב הערעור טען החייל המשוחרר כי יש לבטל את החלטת קצין התגמולים. המערער צירף גם חוות דעת רפואית מטעמו. קצין התגמולים צירף אף הוא חוות דעת רפואית התומכת בגרסתו שלו.
קראו עוד בתחום:
- דחיית התנגדות לוחמי השייטת להצגת חוות דעת רפואית של מומחה מחו"ל
- ביטול החלטת וועדת חריגים באגף השיקום - ניתנה ללא סמכות
- סכיזופרניה פרנואידית כרונית שהתפרצה במהלך שירות ללא אירוע דחק
המערער טען, כאמור, כי הפריקה הראשונה של הכתף אירעה בטירונות (בעת שעשה "שכיבות שמיכה"). לדבריו, לאחר האירוע מפקדו מילא דו"ח פציעה אך לא עלה בידיו לאתר דו"ח זה. כמו כן, פגמים של ממש נפלו ברשומות הרפואיות של קצין התגמולים, וזאת משום שלא היה בתיקו הרפואי של המערער כל דיווח, למרות שהוא טופל שלוש פעמים לפחות במרפאות הצבאיות בצריפין. בית המשפט קבע כי פגם ראייתי זה רובץ לפתחו של קצין התגמולים.
הכרה בהחמרה אך לא בגרימה
בית המשפט קבע כי יש לקבל את הערעור באופן חלקי. השופטים קבעו כי המערער לא הוכיח אירוע של פריקה ראשונה חבלתית בצבא (במהלך הטירונות), ואף הוכח לפי גיליונותיו הרפואיים שהוא סבל מ"אי יציבות בכתף" לפני הגיוס. עם זאת, בפסק הדין נכתב כי הפריקות החוזרות ונשנות להן המערער נחשף במהלך השירות ובעקבותיו, החמירו את בעייתו באופן שניתן ללמוד גם מחוות דעתה של המומחית מטעם משרד הביטחון. אי לכך, הוחלט להעמיד את ההחמרה הנ"ל בשיעור של 25% על כתפי משרד הביטחון.
בנסיבות העניין, נקבע בבית המשפט, המערער איננו נדרש להוכיח אירועים ספציפיים בשירות על מנת לקבוע קשר של החמרה בין תנאי השירות למצב הכתף.
"סביר שבטירונות, גם אם מדובר בטירונות רובאי 02, אשר איננה טירונות קרבית, היה המערער חשוף למאמצים פיסיים אינטנסיביים ובלתי רגילים", נכתב בפסק הדין, "עצם קיומן של פריקות ותת פריקות נוספות במהלך השירות מעיד על כך שמצבו הרפואי של המערער החמיר עם הזמן. כמו כן, אף המומחית מטעם משרד הביטחון הודתה בחקירתה כי פריקות חוזרת של הכתף פוגעות במצבה הבריאותי של הכתף ומסכנות את יכולתו של האדם להשתקם.