האם שוטר משמר הגבול אשר נהרג מפליטת כדור בביתו הוא חלל צה``ל?
דרגו את המאמר |
|

האם חייב אשר נהרג בביתו בגין פליטת כדור מנשקו יחשב כחלל צה"ל?
בית המשפט המחוזי בחיפה נדרש לדון בתביעה נגד משרד הביטחון שהוגשה על ידי בני משפחתו של שוטר משמר הגבול אשר נהרג בביתו בגין פליטת כדור. מדובר בשוטר משמר הגבול אשר היה בהליכי גירושין ואב לשתי ילדות קטנות.
באחד הימים, לאחר שהצליח המנוח להסיר את העיקול שהטילה אשתו בנפרד על רכבו, הגיע הוא לבית חברתו עימה גר בשכונה בירושלים. המנוח החל להסתדר לקראת משמרת שהיה צריך לבצע במזרח העיר, מתוקף תפקידו כשוטר משמר הגבול. לפתע נשמעה ירייה בבית וחברתו של המנוח ראתה אותו מתבוסס בדמו על הרצפה. תוך זמן קצר איבד המנוח דם רב ונפטר מפצעיו. חוקר אשר בדק את האירוע קבע כי לא ניתן לדעת בוודאות האם מדובר בפליטת כדור או התאבדות.
קראו עוד בתחום:
- וועדת שני מפרסמת מסקנות בגין קיום קשר סיבתי בין צלילה בקישון למחלות
- תביעה על בסיס חוק הנכים - הכרה בגין מוות של אדם קרוב
- חייל משוחרר סובל מהחמרה במחלת אפילפסיה בגין שירות קרבי
- המיגרנה החריפה במהלך השירות הצבאי, האמנם?
חוק משפחות חיילים מגדיר בסעיף הראשון מהו חייל אשר נספה במערכה. על פי החוק חייל זה הינו חייל שמת כתוצאה מחבלה, מחלה או מהחמרת מחלה, שאירעו במהלך שירותו או עקב השירות. הלכה פסוקה היא כי על מנת שמשפחה של חייל שנפטר במהלך שירותו הצבאי תהיה זכאית לקבלת תגמולים על פי החוק, עליה להוכיח, שפטירת החייל אירעה בתקופת שירותו הצבאי וכי יש קשר סיבתי בין פטירתו לבין השירות.
כמו כן, במהלך השנים, הוספו בתיקוני חקיקה סעיפים 2א ו- 2ב לחוק משפחות חיילים. תיקונים אלו מחילים תחת מטריית החוק גם חבלה בדרך למחנה או ממנו וגם מוות בשירות בחזקת מוות עקב השירות.
בית המשפט ציין כי למרות שלא ניתן לדעת האם מדובר בפליטת כדור כתוצאה מתאונת נשק או התאבדות, יש להניח את הספק לצד החברה והאלמנה. השופטים ציינו כי ממכלול העדויות אשר הוצגו בפניהם ניכר כי המנוח לא הראה סימנים שהוא הולך להתאבד ומעולם לא דיבר על אפשרות שכזו.
כמו כן, קצין התגמולים לא הוכיח טיפולים פסיכולוגיים או בעיות נפשיות מהם סבל המנוח עובר למותו. לא זו אף זו, חברתו של המנוח העידה כי הוא והיא רכשו ג’יפ חדש אשר היו אמורים הם לאסוף ביום למחרת. כמו כן, צוין על ידי העדה כי המנוח התלבט האם ללבוש את המדים בבית או בבסיס. לאמור, לא הייתה כל כוונה אובדנית במעשיו של המנוח ביום הפטירה.
נשיאת נשק – האם חלק מהתפקיד?
לאחר שבית המשפט קיבל את טענות המשפחה לכך שמדובר בפליטת כדור, נדרשו התובעים להוכיח קשר סיבתי בין התאונה לבין השירות. בית המשפט קבע כי למרות שמדובר באקדחו הפרטי של המנוח, אשר הוחזק אצלו מתוקף רישיון – יש להכיר בהחזקת הנשק כקשורה באופן מהותי לשירותו הצבאי.
- האם צלילות בקישון גרמו לתשישות כרונית?
- משרד הביטחון יכיר בחיילת אשר נאנסה במהלך שירותה כנכת צה"ל
- האם נכה צה"ל יזכה לתגמולים רטרואקטיביים ממלחמת יום כיפור
לאמור, המנוח שירת במזרח ירושלים בתקופה טעונה במיוחד, והיה צריך לנסות באזורים בעיתיים ועוינים. כמו כן, רבים משוטרי מג"ב נוטים לקחת עימם נשק גם לביתם, היות ומדובר במקצוע מסוכן היכול לגרור גם "עבודה" בדרך הביתה או בדרך לבסיס.
מכל האמור לעיל, בית המשפט קבע כי המנוח אכן נפטר בגין פליטת כדור מנשקו האישי. כמו כן, השופטים ציינו כי יש להכיר בקשר הסיבתי בין הצורך בהחזקת אקדח בבית מתוקף תפקידו של שוטר מג"ב, ובין התאונה נשוא התובענה. למעלה מן הצורך הוסיפו השופטים כי המנוח אף היה בדרכו לבסיס שכן התכוון הוא לצאת למשמרת אליה היה משובץ. לפיכך, הוכר המנוח כנכה צה"ל ומשפחתו שנותרה מאחור זכאית לתגמולים ממשרד הביטחון.