הכרה בחייל כנכה צה``ל לאחר התפרצות פוסט טראומה בעקבות צפייה בסרט
דרגו את המאמר |
|
צפייה בסרט העלתה חוויות מהצבא - לוחם הוכר כנכה צה"ל
צעירים רבים אשר שירתו ביחידות קרביות נחשפו במהלך שירותם הצבאי למראות קשים ביותר. לא אחת, החיילים הצעירים "מדחיקים" את האירועים ואינם נותנים להם להשפיע להם על אורח חייהם. עם זאת, שילוב בין נפש עדינה ומראות קשים עלול להיות בהחלט להוות תמהיל להתפתחות תגובות פוסט טראומתיות. במקרים כגון דא, החייל הנפגע יכול לבקש ממשרד הביטחון להכיר בו כנכה צה"ל.
מצוקה נפשית עלולה להתפרץ לא באופן מיידי. לעיתים, התדרדרות נפשית תהיה תולדה דווקא של טריגר שתוקף את החייל המשוחרר לאחר שנים. אתר "גלובס" מפרסם דוגמא למקרה כאמור. מדובר בלוחם בחטיבת גבעתי, אשר נחשף במהלך שירותו פעמיים לסיטואציות קשות ומורכבות. הלוחם הוכר כנכה צה"ל וזאת בין השאר לאחר שמצבו הנפשי החמיר לאחר צפייה בסרט "אווטאר".
שירות מלווה באירועים טראומתיים
בעת הפנייה לקצין התגמולים, הלוחם תיאר את נסיבות שירותו הצבאי מהרגע בו התנדב ליחידת גבעתי ועד לקריסה במצבו הנפשי. הודגש כי בשנת 2004, סמוך לקראת סיום שירותו הצבאי בגבעתי, הלוחם נקלע לאזור פיגוע רב נפגעים ונדרש להעניק סיוע לפצועים וההרוגים. לאחר מכן, הוא פנה לקצין בריאות הנפש ביחידה. לאחר השחרור, הלוחם קיבל צו מילואים אשר קרא לו לשרת במלחמת לבנון השנייה.
קראו עוד בתחום:
- האם איומים של עבריינים על שוטר גרמו לאחרון ללקות בפוסט טראומה?
- תביעה להגדלת אחוזי נכות בגין פוסט טראומה שנגרמה בשירות צבאי
במהלך המלחמה, נפלה בסמוך ללוחם קטיושה אשר כמעט ופגעה בו. כתוצאה מהאירוע, הוא החל לסבול מסיוטים, פלאשבקים ופחדים ממקומות הומי אדם. זאת ועוד, במסגרת אחד הקרבות, הלוחם ויחידתו נקלעו לקרב עיקש מול לוחמי חיזבאללה באחד הכפרים בדרום לבנון. גם האירוע הנ"ל הותיר את חותמו על הלוחם וצרב בליבו צלקת נוספת.
הלוחם טען כי כל אלה באו לידי ביטוי ביתר שאת לאחר שהוא צפה בסרט הבדיוני "אווטאר". מדובר בסרט המתאר מלחמה בין בני האדם ליצורים בכוכב אחר. הסרט אשר כולל סצנות רבות של קרבות ומוות, הביא לפרוץ מצוקה נפשית קשה אצל הלוחם. מאז הצפייה בסרט, הלוחם לקה ב-P.T.S.D (פוסט טראומה) והוא מקבל כיום סיוע מיחידת הלומי הקרב באגף השיקום. לאחרונה, קצין התגמולים הכיר בו גם כנכה צה"ל. זאת ועוד, הלוחם הגיש תביעה לפיצויים ותגמולים כנגד משרד הביטחון. לתביעה צורפה חוות דעת רפואית מטעם פסיכיאטר אשר העריך את נכותו הנפשית של התובע בכ-100% לצמיתות.