PTSD, פוסט טראומה לאחר שירות צבאי ופיצויים
מהי תסמונת פוסט טראומה PTSD?
הפרעת דחק פוסט-טראומטית הנה תגובה מאוחרת ו/או ממושכת לאירוע או מצב גורם דחק, שטבעו מאיים או קטסטרופלי באופן חריג. לדוגמא: אסון טבע או אסון שנגרם על ידי אדם, מלחמה, תאונה קשה, נוכחות במוות אלים של אחרים, או היות האדם קורבן לעינויים, טרוריזם, אונס או פשע אחר.
מה צריך להוכיח בתביעה נגד משרד הביטחון במקרה של פוסט טראומה?
חייל אשר הגיש תביעה כנגד משרד הביטחון יהיה חייב להוכיח קיומו של
קשר סיבתי בין מחלת הפוסטראומה ממנה הוא סובל לבין השירות הצבאי, ובכדי להכיר בתביעתו של החייל דרושה הוכחה כאמור כי נכותו נגרמה "עקב" השירות הצבאי.
משמעותה של דרישה זו היא הוכחת קשר סיבתי בין הופעת או פרוץ מחלה הפוסט טראומה או החמרתה לבין השירות הצבאי, כאשר קשר סיבתי זה מוסק על ידי בתי המשפט, תוך התבססות על המידע הרפואי המוצג בפניו, ותוך הפעלת שיקולים נוספים של מדיניות משפטית.
מהו המועד להגשת תביעה במקרה של PTSD, פוסט טראומה?
ניתן להגיש תביעה זו גם לאחר חלוף שנים רבות מיום סיום השירות מאחר ואין התיישנות לגבי סוג כזה של תביעות וזאת כל עוד ניתן יהיה להוכיח כי היה ארוע טראומטי שיכל לגרום להתפתחותו של PTSD וכל עוד ניתן יהיה לבסס זאת במסמכים רפואים בסמוך ככל הניתן לארוע. ואולם ידוע הוא בספרות הרפואית כי קיימת הדחקה של אנשים הסובלים
פוסט טראומה ואשר יכולים להגיש תביעה כזו גם אם אין מסמכים רפואים הסמוכים לארוע טראומטי שחוו, ובלבד שניתן יהיה לשכנע את
משרד הביטחון כי המצב הנפשי קשור לשרות הצבאי בלבד.
יצויין כי משרד הביטחון מטפל בכל האנשים אשר טוענים כי סובלים
מהלם קרב ומקרי פוסטראומה באופן אוטומטי גם אם עדין לא נבדקו ע"י הועדה הרפואית הם זכאים לקבל טיפול זמני על להחלטת הועדה הרפואית ואף קיים מרכז מיוחד אשר הוקם לצורך כך הנקרא המרכז להלומי קרב ליד בית החולים תל- השומר.
כיצד נקבעת נכות במקרה של PTSD?
מומלץ לכל חייל או שוטר אשר עומד להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון לקבל
חוו"ד רפואית של מומחה אשר יקבע את הקשר הסיבתי בין החבלה/מחלה לבין השרות הצבאי תוך שהוא מציין את האסכולה הרפואית עליה הוא מתבסס ותוך ביסוס הקשר הסיבתי (משפטי).
קצין התגמולים הוא המוסמך לקבוע דבר קיומו של קשר סיבתי. החוק מאפשר לקצין התגמולים להיעזר, לצורך קבלת החלטתו, בחוות דעתה של ועדה רפואית על פי חוק הנכים או של ועדה עליונה (סעיפים 28 ו-28א לחוק). משמוכר פלוני כנכה, נקבעת דרגת נכותו על ידי ועדה רפואית (סעיף 10(א) לחוק). משמע, תנאי מוקדם לקביעתה של דרגת נכות על ידי ועדה רפואית הינו ההכרה בנכות על ידי קצין התגמולים (אולם ראו סעיף 28א לחוק).
לאחר קבלת ההכרה ע"י קצין תגמולים ניגש הנפגע לועדה רפואית לצורך קביעת הנכות. הועדה תערוך בדיקות לנפגע ותבחן את הממצאים הקיימים ובסיום תעריך את שיעור הנכות של הנפגע, אם לצמיתות ואם זמני, וזאת בהתאם
למבחנים לקביעת דרגות נכות.
לסיכום,
על מנת לטפל במקרי פוסט טראומה בצורה הטובה ביותר מומלץ לפנות בהקדם אל עורך דין המתמחה בתביעות מול משרד הביטחון.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן