10 עצות לחיילים התובעים את הצבא בשל בעיית בריאות
דרגו את המאמר |
|

א. תיעוד - אחת המשוכות הקשות העומדות בפני התובע היא הוכחת הפן העובדתי וקשירת הקשר הסיבתי בין תנאי שרותו להתפרצות המחלה ו/או אירוע החבלה, והשגת תיעוד בנוגע לחבלה על ידי דו"ח פציעה אשר יעיד על הנסיבות, האירועים ותנאי השרות שהיה בכוחם לגרום להופעת המחלה או החמרתה. חשוב לשמור מסמכים ותיעוד של התלונות במהלך השירות. אנשים לא נוטים לשמור דו"ח פציעה , ביקורי רופאים בצבא, הפנייה לקב"ן, וכדומה.
ב. הוכחה - החייל צריך להוכיח שבמועד גיוסו לשירות היה כשיר וללא בעיות הקשורות לנשוא התביעה בגינה הוא תובע. במידה והיו לו בעיות רפואיות התואמות את תביעתו, קצין התגמולים יוכל גם במקרה שיש עבר רפואי לפני השירות הצבאי להחליט ולהכיר בו בהחמרה על חשבון השרות, דהיינו: השירות החמיר את מצבו אך לא גרם לו. בכל מיקרה על החייל להוכיח כי מצבו הרפואי נגרם עקב שרותו הצבאי וכי חבלתו או מחלתו נגרמו עקב שרותו, וקיים קשר סיבתי בין המחלה או החבלה לנכותו הרפואית.
ד. תצהיר - במרבית המקרים נדרש התובע להגיש לקצין התגמולים תצהיר בשבועה, מבוסס, מפורט ומעמיק, הנתמך בעדויות של חבריו ו/או מפקדיו המאמתים את טענותיו בתצהיר.
נדרש כי התצהיר יהיה בפניו של עו"ד או שופט אשר יאשר כי המצהיר הוזהר כי עליו להצהיר את האמת. כדאי להיזהר ולא לגשת לעו"ד באמצעות קצין העיר שכן בסופו של דבר שכרו של החייל יצא בהפסדו.
ה. יש לזכור שתביעה נגד משרד הביטחון יש להגיש בתוך 3 שנים מתום שרותו של החייל, ואולם קצין התגמולים רשאי להאריך את המועד להגשת התביעה, כאשר מדובר ב"חבלה רשומה"- דהיינו בחבלה אשר קרתה בזמן השרות הצבאי ויש לה תימוכין בכתב, במקרה זה ניתן להגיש תביעה בכל עת.
ו. מומלץ שלא להגיש את התביעה באמצעות ר"מ 2.
ח. במקרים רבים יש מקום לצרף חוו"ד מומחה רפואי כבר בשלב התביעה לאגף השיקום של משרד הביטחון.
ה. חשוב להיעזר או להיוועץ עם עו"ד מומחה בתחום וזאת מכיוון שתביעה שלא תעמוד בדרישותיו של קצין התגמולים תדחה. ולאחר מכן לא תוותר ברירה אלא להגיש ערעור לבית המשפט, ולהיגרר להליך ארוך הכרוך בהוצאות רבות.
ו. חשוב לשמור מסמכים ותיעוד של התלונות במהלך השירות. אנשים לא נוטים לשמור דו"ח פציעה, ביקורי רופאים בצבא הפנייה לקב"ן, וכדומה.
ז. יש להשיג עדויות של מפקדים וחברים.
ח. עדיף שלא להגיש את התביעה באמצעות ר"מ 2 וקצינת נפגעים, אלא רק באמצעות עו"ד המתמחה בתחום. חייל אשר הגיש תביעה לאחר תום שירותו הצבאי ואינו יכול לעבוד עקב פגיעתו או מחלתו יוכל לבקש מאגף השיקום משכורת חודשית כל זמן שאינו מסוגל לעבוד.
ט. חייל אשר הגיש תביעה זכאי לטיפול רפואי מלא כל עוד תביעתו מתבררת מול אגף השיקום.