שרת המשפטים הקימה ועדה ציבורית לבחינת פיצויים לעובדי הכור שלקו בסרטן
דרגו את המאמר |
|

וועדה ציבורית לבחינת זכאות עובדי הכור הגרעיני לפיצויים בגין מחלות ממאירות
שרת המשפטים החדשה, ציפי ליבני, מינתה וועדה ציבורית אשר תבחן את סוגיית הקשר שבין תנאי העבודה בכור הגרעיני בדימונה למחלת הסרטן. הוועדה, אשר יעמוד בראשה השופט בדימוס, אליעזר ריבלין, תהווה לשיטתה של ליבני פיתרון ראוי לסוגיית תביעת הענק שהוגשה על ידי עובדי הכור. מדובר בתביעה במסגרתה עובדי הכור טוענים כי הם לקו בסרטן כתוצאה כמעט ישירה של תנאי עבודתם, ועל כן המדינה צריכה להכיר בהם כנפגעי עבודה (על כל המשמעותיות הטמונות בכך). דהיינו, העובדים טענו כי מדובר בתאונת עבודה לפי חוק הביטוח הלאומי.
קראו עוד על סרטן בעבודה:
- סרטן בעקבות חומרים מסוכנים בעבודה - תביעה לאחר יותר מ-40 שנה
- הרעלת כרום בעבודה והוכחת קשר להתפתחות סרטן ריאות
- לימפומה הודג'קין כתאונת עבודה, האמנם?
- עובד מעשן נפטר מסרטן ריאות גרורתי - האם מדובר בפגיעה בעבודה?
מטרתה של הוועדה הציבורית יהיה לקבוע הסדר פיצויים מיוחד עבור העובדים במרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית, הן בנחל שורק והן בדימונה. הפיצויים ייקבעו לעובדים בשל התפרצות מחלה ממארת בגופם בגין עבודתם (תוך כדי עמידה בקריטריונים שייקבעו מראש). שרת המשפטים הודיעה כי הוועדה הציבורית תמסור לידיה את המלצותיה בתוך שנה מעת הקמתה.
מהו שיעור התחלואה לעומת האוכלוסייה הכללית?
על פי הפרסומים בנושא, הוועדה הציבורית אשר תוקם לשם בחינת הסדר הפיצויים הראוי בין המדינה לעובדי המרכזים הגרעיניים, תבנה מודל אשר יוכל לסייע לבחון את טענותיהם של העובדים באופן פרטני. מלבד השופט ריבלין, יהיו חברים בוועדה גם ד"ר ניר פלד, מומחה לרפואה פנימית ואונקולוגיית ריאות, אריאל פורת, דיקן לשעבר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, פרופ' רבקה כרמי, הנשיאה המכהנת של אוניברסיטת בן גוריון, מיכל עבאדי, החשבת הכללית במשרד האוצר והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין אבי ליכט.
במסגרת הודעה לעיתונות שנמסרה לאמצעי התקשרות עם הקמת הוועדה, נאמר כי אין ספק שהוועדה לאנרגיה אטומית שמה במשך שנים דגש רב על בטיחות וגהות בעבודה. כמו כן, הודגש כי שיעור התחלואה במחלות ממאירות בקרב עובדי המרכזים הגרעיניים איננו חורג מהשיעור בקרב האוכלוסייה היהודית הרגילה. עם זאת, צוין כי היות ונוהלו בשנים האחרונות הליכים משפטיים רבים בין עובדי המרכז הגרעיני למדינה, וזאת בכל הנוגע לקשר הסיבתי שבין העבודה מחד והמחלה הממארת מאידך, משרד המשפטים ראה לנכון להקים את הוועדה הציבורית.
חלק מהעובדים: "סקפטיים"
בהודעה לעיתונות הודגש כי הסיבה להקמת הוועדה נועדה גם למנוע "מסיבות מובנות" דיונים פתוחים בנושא בבתי הדין לעבודה. ואכן, ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, אשר הביע לא אחת את חששו מפני התעסקות ב"סוגיות רגישות" בבתי הדין לעבודה, הציע זה מכבר הקמת וועדה ציבורית לבחינת הנושא.
ההצעה הונחה בכנסת הקודמת על שולחנם של ראש הממשלה, שר המשפטים והשר המופקד על ענייני מודיעין והוועדה לאנרגיה אטומית. נקבע כי הוועדה תבחן אפשרות לפצות את העובדים, הן כאשר מוכח קשר סיבתי ישיר בין תנאי עבודתם להתפרצות המחלה, והן במקרים בהם "לא בהכרח הוכח קשר הדוק כגון דא".
כעת, יש מי מבין העובדים המביעים סקפטיות באשר לכך שהוועדה תשכיל למצוא מזור למצוקתם. בדברים אשר נאמרו על ידי עובדים מסוימים לאמצעי התקשורת, נטען כי הוועדה "מתקבלת בחשדנות" וזאת נוכח "ניסיון רע עם וועדות בעבר". עובדים רבים טענו כי הדרך הנכונה לפתור את המחלוקת הינה באמצעות חקיקה אשר תסדיר את הפיצויים. דהיינו, הנחת הסוגיה לפתחו של המחוקק. כמו כן, חלק מהעובדים הכחישו את טענות כתב המינוי של הוועדה בנוגע להשוואת שיעורי התחלואה בסרטן אצלם לבין האוכלוסייה הכללית.