הכרה באלמנה של נכה צה``ל על ידי משרד הביטחון
דרגו את המאמר |
|

האם מחלת הסרטן נבעה ממחלת ניוון השרירים אשר הוכרה כנכות עקב שירות צבאי?
האם משרד הביטחון יכיר בזכויותיה של אלמנתו של נכה צה"ל לקבלת גמלה, במקום בו המנוח הוכר כנכה שירות הביטחון בגין מחלת ניוון שרירים, אך נפטר בעקבות מחלת הסרטן?
המנוח, יליד 1948, התגייס לשירות סדיר בצה"ל במאי 1968. שנה וחצי לאחר מכן, כאשר המנוח היה כבן 21 בלבד, בעת שירותו הצבאי, אובחן הוא כלוקה במחלת ניוון שרירים. משרד הביטחון הכיר בקיומו של קשר סיבתי בין מחלה זו לבין שירותו הצבאי של המנוח ולאורך חייו קיבל תגמולים כנכה צה"ל.
קראו עוד בתחום:
- תביעה נזיקית נגד משטרת ישראל
- מחלת כבד לאחר צלילה בקישון - האם תוכר כנכות?
- שינוי החלטה של קצין התגמולים, אימתי?
בשנת 2002 אובחנה אצל המנוח מחלה ממארת בשלפוחית השתן, וכתוצאה ממחלה זו הוא נפטר, למרבה הצער, במאי 2003. אלמנתו של המנוח הגישה בקשה למשרד הביטחון, להכיר בה כאלמנת צה"ל בעקבות מותו של המנוח. השאלה במחלוקת הייתה – האם מותו של בעלה היה קשור לנכות המוכרת עקב ניוון שרירים?
הצבא דוחה את תביעתה
ועדה מטעם קצין התגמולים דחתה את בקשתה של האישה משום שהמנוח נפטר למעלה משבע שנים מן המועד בו לקה במחלה בגינה הוכר כנכה צה"ל. על פי טענת הוועדה, לא חלה החזקה לפיה "רואים אותו כמי שמת עקב שירותו". בגין החלטה זו של הוועדה, הגישה האלמנה ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
בערעורה טענה האישה כי אלמלא חלה המנוח במחלת ניוון השרירים, שהוכרה כנכות הנובעת מן השירות, היה גופו מסוגל לעמוד בטיפולים שקיבל ובהקרנות. לדבריה, עקב מחלת ניוון השרירים, גופו של המנוח לא עמד בטיפולים והוא נפטר בטרם עת. לדעת המערערת, הסתבכויותיה של מחלת ניוון השרירים הן שגרמו למנוח לחלות בסרטן, והטיפולים שקיבל בשילוב עם ההקרנות הביאו למותו.
האם קיים קשר בין מחלת ניוון השרירים לבין פרוץ הסרטן?
בית המשפט המחוזי דחה את ערעורה של האלמנה וקבע כי אין לשנות את החלטת הוועדה. ראשית, ערכאת הערעור איננה נוטה להפוך החלטות של ערכאה נמוכה, כל אימת שלא נטענת טענה משפטית קונקרטית לתוצאת ההליך (לדוגמא, בית המשפט לא פירש נכון את חוות דעת המומחים הרפואיים, המומחה הרפואי מכיר את אחד הצדדים או מי מטעמם וכו’). שנית,
השופטים קבעו כי דין הערעור להידחות גם לגופם של דברים. אפילו המומחה הרפואי מטעם האלמנה אמר בעדותו כי הקשר הסיבתי בין מחלת ניוון השרירים להתפתחות הסרטן איננו מוכח, וקיים סיכוי גם שאין כל קשר. לעומתו, המומחים מטעם ההגנה טענו כי התפתחות מחלת הסרטן בגופו של המנוח נבעה מפגם גנטי (אשר ברור שאין לא כל קשר לשירות הצבאי), שכן במשפחתו היסטוריה של סרטן באזורים אלו.