פסק דין בנושא מענק נישואין ליתומי פיגוע איבה
דרגו את המאמר |
|

המערערים הינם קבוצה של יתומים, אשר איבדו את שני הוריהם בפעולות איבה. הם פנו אל המוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל תשלום מענק נישואין, בגין כל אחד מההורים בנפרד. המוסד לביטוח לאומי סבר שניתן לשלם את המענק רק פעם אחת, גם אם המבקש איבד את שני הוריו. המוסד לביטוח לאומי טען כי אין לו סמכות בחוק לשלם מענק כפול בשביל שני ההורים.
המסגרת החוקית למענק
סעיף 7(א) לחוק התגמולים לנפגעי פעולות האיבה, מחיל את הוראות סעיף 29א לחוק משפחות חיילים אשר נספו במערכה, על יתומים שהתייתמו מהוריהם כתוצאה מפעולות איבה. על פי הוראות החוק, ילדו של מי שספה זכאי לתגמול של מענק נישואים, אם הוא מתחתן עד גיל 30. מדברי ההסבר לחוק עולה כי המטרה הייתה לסייע ליתומים להיכנס בברית הנישואים, וזאת מתוך נקודת הנחה כי בחברה הישראלית, ההורים מסייעים לילדיהם בעת חתונתם. על כן, הסעיף נועד לסייע ליתומים שאיבדו סיוע מסוג זה עם מות אחד מהוריהם.
טענת המוסד לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי טען כי סעיף 16א(א) שולל את האפשרות לקבל תגמול עבור שני ההורים. סעיף זה קובע כי "יתום משני הוריו שמתקיימים לגביו, עקב היותו יתום, התנאים המזכים בתגמול לפי חוק זה ובגמלה לפי חוק הביטוח, יהיה זכאי מכוחו של כל אחד מהוריו, לתגמול או לגמלה לפי בחירתו ובלבד שלא יבחר בגמלאות לפי חוק זה, מכוחם של שני ההורים". הטענה הינה שלפי הסעיף, היתום זכאי לתגמול אחד מהביטוח הלאומי ותגמול אחד לפי חוק נפגעי פעולות האיבה.
החלטת בית המשפט
בית המשפט מסרב לקבל את הפרשנות של המוסד לביטוח לאומי. לטעמו, סעיף 16א(א) מדבר על יתום שמתקיימים לגביו תנאים מזכים הן לגבי חוק הביטוח הלאומי והן מכוח חוק נפגעי פעולות איבה. לעומת זאת, במקרה שלנו, הזכאות הכפולה הינה מכוח חוק נפגעי פעולות האיבה בלבד.
לסיכום, עניינה של העתירה הייתה כנגד ההחלטה של המוסד לביטוח לאומי, לשלם תגמול רק עבור הורה אחד שנספה בפעולת תגמול. העתירה התקבלה והמוסד לביטוח לאומי חויב לשלם תגמול עבור שני ההורים.