כאב וסבל, איך מחשבים?
דרגו את המאמר |
|

אדם אשר נפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצויים ממקום העבודה, חברת הביטוח או ביטוח לאומי. מרבית הפיצויים מחושבים כתלות בהפסדי השתכרויות, עלות טיפולים, עזרה מצד ג’ ועוד. פעמים רבות מוגשות תביעות פיצויים בעקבות תאונות עבודה אשר כוללות גם תובענת פיצויים בשל "כאב וסבל" אשר נגרמו לעובד בגין התאונה.
מה ההבדל בין תאונות עבודה לתאונות דרכים?
בניגוד לנפגעי תאונות דרכים, אשר לגביהם הגדיר המחוקק מנגנון ייחודי לחישוב סכום הפיצויים בגין כאב וסבל, בתאונות עבודה אין הגדרה שכזו. כאשר נפסקים פיצויים לנפגע בתאונת עבודה שאיננה תאונת דרכים, בגין כאב וסבל, נוטים בתי המשפט לחשב את הפיצויים באופן כפול לזה המחושב במידה והיה נפגע העובד בתאונת דרכים.
ההיגיון העומד מאחורי מנגנון זה, המפלה לכאורה את הנפגעים בתאונות דרכים, נובע מאשמתו התורמת של הנפגע בתאונה הקשורה לעבודה, לעומת תאונת דרכים (עליה הוא נושא אחריות מוחלטת להימצאותו ברכב).
מהם הגורמים המשפיעים על החישובים הכמותיים?
כאשר מוכחת טענתו לכאב וסבל, נקבעים לתובע פיצויים בהסתמך על פרמטרים קבועים. גילו של הנפגע משפיע על גובה הפיצויים מכיוון שככל שהוא צעיר יותר, ככה עלול הוא לסבול מתוצאות התאונה לזמן רב יותר (במידה ונקבעים לו אחוזי נכות לצמיתות). בנוסף, גובה הפיצויים, כמו בכל תביעות נזיקין, יקבע ביחס ישיר לגובה הנכות. בתי המשפט נוטים להכיר בכאב ובסבל אשר כרוכים בימי אשפוז ומפצים תובעים גם בעבור הזמן בו בילו במוסדות שיקומיים או בתי חולים.
קראו עוד בתחום:
- את מי תובעים במקרה של תאונת עבודה?
- זו לא תאונת עבודה אם הרופא לא רשם במפורש
- תאונת עבודה במהלך הפסקה היום העבודה
- תאונת עבודה - מה צריך להכין מראש?
מהי מידת ההפרעה?
מלבד נתונים אלו, אשר הינם ברובם אמפיריים וניתנים לכימות, בתי משפט נוטים לפצות תובעים גם בעבור "מידת ההפרעה" אשר תיגרם לנפגע בעקבות התאונה נשוא התובענה. דוגמא לכך ניתן לראות כאשר תובע נותר צולע לשארית ימיו, למרות שאין זה מפריע לו לפרנסתו משום שהוא עובד מהבית.
בית המשפט יכול לפסוק לתובע מסוג זה פיצויים בגין ה"כאב והסבל" שנגרמו לנפגע מבלי לפסוק הפסדי שכר. יש לציין כי בתאונות דרכים המוכרות גם כתאונות עבודה, יהיה הדין בקביעת הפיצויים בעקבות "כאב וסבל" שונה ויקבע מתוקף חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.