האם לוחמת מג``ב הסובלת מטרשת נפוצה תוכר כנכת צה``ל?
דרגו את המאמר |
|

האם לוחמת מג"ב הסובלת מטרשת נפוצה שפרצה במהלך השירות הצבאי תוכר כנכת צה"ל?
המערערת, לוחמת מג"ב ילידת 1984, הגישה תביעה לקצין התגמולים בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה אשר ממנה היא סובלת ואשר אובחנה במהלך שירותה הצבאי. בתביעתה, אשר נדחתה, טענה הלוחמת כי שירותה לווה בדחק נפשי ופיזי מתמשך. הלוחמת טענה כי מתוקף תפקידה נחשפה היא לקטטות, מעצרים, חיפושים אחר חשודים ופעילות עם אוכלוסייה עוינת סביבה.
הלוחמת ציינה בתביעתה שני אירועים משמעותיים – הראשון היה אירוע אשר בו חשה סכנה ממשית לחייה עקב התנפלות המון זועם בכפר קאסם על הג’יפ בו נסעה (אשר בעקבותיו אושפזה בבית החולים בעקבות חבלות בגופה), והאירוע השני היה שיתופה במסגרת תוכנית "ההתנתקות". חודשיים לאחר השתתפותה בתוכנית ההתנתקות, אושפזה הלוחמת בבית החולים מאיר ואובחנה כסובלת מטרשת נפוצה.
קראו עוד בתחום:
- האם בלש הסובל מלחצים נפשיים בעקבות השירות במשטרה זכאי לפיצויים?
- חלתה בסוכרת עקב הלחץ בקורס מש"קיות ת"ש - האם תוכר כנכת צה"ל
- החייל חלה בסכיזופרניה - האם יוכר כנכה צה"ל?
הלוחמת טענה כי יש להכיר במחלת הטרשת הנפוצה ממנה היא סובלת ובמידה ולא יוכר הקשר הסיבתי בין השירות לבין המחלה, על בית המשפט לקבוע כי מחלתה החמירה עקב שירותה הצבאי. קצין התגמולים טען לעומתה כי אין כל קשר בין תנאי שירותה לבין מחלתה. זאת ועוד, לטענת קצין התגמולים המערערת לא השכילה להציג בפני בית המשפט אסכולה רפואית אשר קושרת לחצים נפשיים לפריצת המחלה.
מהי טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה הינה מחלה אוטו-אימונית (מחלה בה תוקפת מערכת החיסון של הגוף מרכיבים של הגוף עצמו). המחלה מאופיינת על ידי מהלך של פגיעות מבודדות ונפרדות זו מזו באזורים שונים של מערכת העצבים, לא ידוע מה הגורמים המביאים לפגיעה באזור זה או אחר, אולם יש נתונים מצטברים על כך שלחץ נפשי יכול לתרום לפרוץ המחלה.
מצב של לחץ (stress) גורם להפעלת מערכת החיסון, ומאמרים רבים, מדברים על הקשר בין לחץ נפשי לפריצת מחלות אוטואימוניות בכלל וטרשת נפוצה בפרט. ועדה של האקדמיה האמריקאית לניאורולוגיה אשר מונתה כדי לבחון שאלה זו קבעה כי ’הקשר בין לחץ נפשי קודם והופעת טרשת נפוצה או החמרתה נחשב אפשרי.
התקף המחלה הראשון היה לפני הגיוס
בית המשפט לא קיבל את ערעורה של הלוחמת וקבע כי דינן של טענות קצין התגמולים להתקבל. בית המשפט סבר ראשית כי לא הוכחה על ידי התובעת, למרות חוות הדעת הרפואית מטעמה, כי קיימת אסכולה מדעית התומכת באופן מוחלט בקיום קשר סיבתי בין לחץ נפשי להתפתחות טרשת נפוצה. זאת ועוד, השופטים סברו כי גם במידה והייתה קיימת אסכולה שכזו, לא עלה בידה של הלוחמת להוכיח אירוע חריג וקשר סיבתי מובהק.
קראו עוד בתחום:
- חלה ב"מחלת היאפים" - יוכר כנכה צה"ל
- סוגי פגיעות שכיחות בגינן תובעים חיילים את משרד הביטחון
-
אסטמה עקב שירות צבאי
אי עמידתה של הלוחמת בנטל הוכחת הקשר בין האירוע בכפר קאסם לבין מחלתה נתמך על ידי המסמכים הרפואיים מהטיפול אשר קיבלה בבית החולים לאחר המקרה. מן המסמכים הרפואיים עלה כי הלוחמת אושפזה שלושה ימים לפני המקרה בבית החולים והלינה על רדימות וזרמים ברגל ימין (תופעה מוכרת של טרשת נפוצה). זאת ועוד, עיון במסמכיה הרפואיים של התובעת העלה כי כבר עובר לגיוסה התלוננה האחרונה בקופת חולים על רדימות וחוסר תחושה ברגלה.
בת הדוד סובלת גם היא מטרשת נפוצה
כמו כן, במהלך הדיונים בבית המשפט נתגלה לשופטים כי במהלך שירותה הצבאי סבלה אימה מסרטן השד, פרט אשר נעלם מכתבי תביעתה המקוריים. בית המשפט קבע כי אין ספק שמדובר בגורם דחק אשר גרם ללחץ נפשי רב למערערת ויתכן שקשור הוא בהחמרת מחלתה. סיבה נוספת לדחיית ערעורה על ידי בית המשפט הייתה כי למערערת בת דוד החולה בטרשת נפוצה. הוסכם על ידי המומחים מטעם הצדדים כי למחלה בסיס גנטי, אף כי איננו דומיננטי, וכי שכיחות המחלה אצל מי שיש לו קרוב משפחה חולה היא גבוהה יותר.
בית המשפט סבר כי היה באפשרות המערערת להוכיח קיומו של קשר סיבתי קונקרטי בנסיבות העניין, גם בהעדר אסכולה. במספר מקרים בפסיקה נמצא, שהתקיים קשר סיבתי קונקרטי בין תנאי השירות לבין פרוץ המחלה, אף שלא הוכח קיומה של אסכולה התומכת בקיומו של קשר שכזה. לעיתים הצליחו תובעים להוכיח קשר של גרימה, כאשר נמצא קשר סמיכות זמנים מיידית בין אירועי השירות לבין פרוץ המחלה.
עם זאת, לא במקרה מסוג זה מדובר, ואי לכך – ומכל האמור לעיל – דחה בית המשפט את ערעורה.