התעללות נפשית בצבא ופיצויים
|
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אלימות נפשית איננה משאירה סימנים כחולים על גופו של קורבן. אי אפשר לתעד אותה בצילומים שימחישו באופן גראפי את עוצמת הפגיעה. גם כשמתעדים בכתב, מחמיצים את האינטונציה ואת שפת הגוף, את הטון ואת המוזיקה ואת התנועה הנלווית אל המלים והופכת חלק בלתי נפרד מפיסת התקשורת האלימה.
מהי התעללות מילולית או רגשית?
אחד המאפיינים המכשילים של
התעללות נפשית או רגשית הוא שקשה מאוד לזהות אותה. המתעלל יכול להיות מאוד בטוח שהוא או היא מתנהגים כראוי, בעוד שאדם בהם הם מתעללים יכול להיות בעל דימוי עצמי כל כך נמוך עד שהוא תופס את התנהגותו של המתעלל כמשהו שמגיע לו או כמשהו רגיל ושיגרתי. ככל שההתעלות נמשכת יותר זמן כך ההשפעות הללו הופכות להיות יותר מובהקות, תוך שהביטחון העצמי של המתעלל עולה והערכה העצמית של הקורבן מתערערת.
התעללות מילולית היא שימוש במילים כדי לתקוף, לפגוע או לפצוע משהו או להשיג כוח ושליטה בהם או לשכנע משהו במשהו שהוא למעשה אינו אמת או פוגע. להתעללות נפשית יש הרבה דברים משותפים עם התעללות מילולית והיא הניסיון לפגוע לתקוף או לשלוט בקורבן.
המתעלל נפשית משתמש הרבה פעמים בהתעללות מילולית כדי לפגוע בקורבן אך יכול להשתמש באמצעים נוספים כגון: שליטה, הפחדה, ציפיות פוגעניות, ותגובות בלתי צפויות.
פס"ד אמיר עדי נ' קצין התגמולים:
ביום 10.6.01 הגיש המערער תביעה להכרת זכות לפי
חוק הנכים במסגרתה ביקש לקבוע כי חלה בסכיזופרניה במהלך שירותו הצבאי ובעקבותיו - מחמת
ההתעללות הנפשית שעבר ביהמ"ש אישר את תביעתו וקבע כי מחלת הסכיזופרניה, ממנה סובל המערער, נגרמה "תוך ועקב" שירותו הצבאי.
פס"ד צמח בני נ' קצין התגמולים:
האם תנאי השירות של חייל צריכים להיבחן מנקודת מבטו שלו ולאו דוקא מנקודת מבט אובייקטיבית? השאלה מתי קשה ומתי קל? - הינה שאלה סובייקטיבית, הנמדדת על פי אישיותו של כל אדם ואדם.
בפס"ד הרשקו נ' קצין התגמולים ופס"ד אדלאן דניאל נ' קצין התגמולים:
קבעו בתי המשפט , כי מקום שמחלתו של התובע פורצת לראשונה בעת שירותו והוכח קשר סיבתי לשירות, הרי שלמרות קיומה של הנטייה הקונסטיטוציונלית אצל התובע ללקות במחלה, עוד בטרם השירות, רואים את המחלה כאילו נגרמה כולה עקב השירות, ולא רק הוחמרה על ידו.
לסיכום:
יש על חייל התובע את משרד הביטחון על התעללות נפשית אשר גרמה לו לבעיה נפשית להראות כי ישנו "אירוע חריג", אשר יכול להוות "טריגר" שיש בו כדי לקיים את הקשר בין השירות למחלה.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן