מורה התמוטטה בשיעור בעקבות לחץ ומחלת לב קודמת - האם תאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|

מורה התעלפה במהלך שיעור – האם תאונת עבודה?
האם מורה אשר התמוטטה במהלך שיעור תהיה מוכרת כנפגעת עבודה? האם ההתמוטטות הינה תאונת עבודה, ומהו הקשר הסיבתי בין האירוע החריג, למחלת הלב "השקטה" ממנה סבלה התובעת? סוגיות אלו הונחו לפתחו של בית הדין לעבודה במסגרת תביעה להכרה בתאונת עבודה שהוגשה על ידי מורה לשעבר בבית ספר בחדרה.
התובעת, מורה ומחנכת בעלת וותק של כ-30 שנה, הגישה תביעה כנגד הביטוח הלאומי להכיר באירוע התמוטטות שאירע לה במהלך שיעור כתאונת עבודה. בשנים האחרונות לפני פרישתה, הייתה המורה מועסקת כמורה ומחנכת בכיתות הגבוהות בבית ספר יסודי בחדרה. ביום האירוע, בעת שלימדה התובעת שיעור גיאוגרפיה בכיתה ה', חשה היא לפתע ברע, נתקפה בחולשה, תחושה של נימול, לחץ בחזה – והתמוטטה.
המורה הובהלה לבית החולים ושוחררה למחרת עם הפניה להמשך טיפול אצל הרופא המטפל. לאחר בדיקות ואבחונים שונים, אשר נמשכו מספר חודשים, אושפזה התובעת במרכז הרפואי בהרצליה ועברה ניתוח מעקפים.
התובעת תיארה את האווירה בבית הספר בתקופה נשוא התובענה. לטענתה, בשנת 1996 הצטרפה לצוות המורים מורה חדשה אשר לימדה בכיתה המקבילה לזו של התובעת. התובעת טענה כי בתחילה היא התרשמה מהמורה החדשה לטובה, וכך גם צוות הניהול בבית הספר.
לאחר זמן קצר התגלה "פרצופה האמיתי" של המורה החדשה והאחרונה החלה – לטענת התובעת – לסכסך בין המורים, לחתור תחתיהם, להעכיר את אווירת הצוות אשר שררה בבית הספר. התובעת טענה כי היא סבלה במיוחד מהתנהגותה של המורה החדשה אשר ניסתה "לדחוק את רגליה".
קראו עוד בתחום:
- אחריות מורה תורן לשלומם של תלמידים במקרים של תאונות בית ספר
- פיצויי למורה בגין נזק גוף אשר נגרם כתוצאה ממעשה קונדס
- תאונת עבודה - בעיות ברכיים של מורה חינוך גופני
- תאונת דרכים תביא לתשלום פיצויים למורה לנהיגה
ביום האירוע לימדה התובעת שיעור גיאוגרפיה בכיתה המקבילה אשר הייתה תחת חינוכה של המורה החדשה. לטענתה, אחד הילדים - אשר היה ידוע כבעייתי - הפריע לנהל את השיעור ולאחר שהגיעו מים עד נפש, ביקשה היא מהתלמיד לעזוב את הכיתה.
הילד סירב ולמרות שתלמידים אחרים ביקשו ממנו לצאת, הלה נשאר בכיתה. התובעת טענה כי היא נוכחה לדעת שמדובר במלחמה אבודה ועל כן פנתה ללוח על מנת להמשיך ללמד. בתוך דקות מספר היא חשה שהיא צונחת והדבר הבא הזכור לה היה שהיא שרועה על הרצפה.
אירוע חריג - כן; תאונת עבודה - לא
בית הדין לעבודה קבע כי לתובעת אירע ביום המדובר אירוע חריג אשר גרם לה התרגשות והתרגזות יוצאים דופן ומתח נפשי בלתי רגיל.
בית הדין קיבל את חוות דעתו של המומחה הרפואי אשר קבע כי התקיים קשר סיבתי בין האירוע בעבודה לבין תחושותיה של התובעת לאחר מכן – נימול בידיים, נימול בשפתיים, כמעט התעלפות וכאבים בחזה. עם זאת, התקבלה גם דעתו של המומחה הרפואי לכך שאין קשר בין מחלת הלב (שהצדיקה ניתוח מעקפים וצנתור) לבין האירוע החריג.
נהפוך הוא, המומחה היה סבור כי האירוע בעבודה, אשר בגינו פונתה התובעת לבית החולים, ובעקבותיו הופנתה לטיפולים שונים, סייע באופן ממשי לאבחן מחלת לב טרשית ממנה סבלה האחרונה. במילים אחרות, המומחה הרפואי קבע כי העבודה שהתובעת פונתה לבית החולים ביום המדובר סייעה באופן משמעותי לטיפול בבעיה הרפואית "השקטה" ממנה היא סבלה.
ניתוח המעקפים אותו עברה התובעת בוצע בעקבות המחלה הטרשתית הקשה אשר הייתה קיימת בליבה, והתפתחה במשך שנים רבות. למעשה, אירועי העבודה גרמו להופעת תלונות חולפות אשר הדליקו אור אדום והובילו לביצוע צנתור ובדיקת אקו טרנסוושתית. גילוי ממצא זה הוביל לניתוח אשר הציל למעשה את חייה של המורה.