בקע מפשעתי בתור תאונת עבודה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

בקע מפשעתי הינו פגיעה בדופן המפשעה המופיעה בצד אחד של המפשעה או באופן מקביל בשני הצדדים. כיום, הדרך היחידה להעניק טיפול לבקע מפשעתי הינה באמצעות ניתוח. בקע מפשעתי הינה תופעה אשר גברים רבים סובלים ממנה והסיבות אליה הינן רבות.
כמו כן, ישנה סברה (שאינה חד משמעית) כי בקע משפעתי יכול להתפתח גם לאחר פעילות גופנית מאומצת. אי לכך, פעמים רבות מגישים עובדים הסובלים מבקע מפשעתי תביעה להכרה בבקע בתור תאונת עבודה.
סעיף 84 לחוק הביטוח הלאומי קובע כי יש להכיר בבקע מפשעתי בתור תאונת עבודה במקרים מסוימים. על פי החוק, בקע מפשעתי מוכר בתור תאונת עבודה במקום שבו מוכח כי העבודה אשר נדרשה מהמבוטח כללה מאמץ לא רגיל או פגיעה ישירה בקיר הבטן. כמו כן, על המבוטח לפנות לקבלת טיפול רפואי בתוך 72 שעות ממועד הופעת הבקע.
בכדי שיוכר בקע מפשעתי בתור תאונת עבודה, המבוטח חייב למסור למעביד הודעה לגבי הופעת הבקע. תקופה זו אינה כוללת בתוכה ימי מנוחה שבועית, חגים, ימי שבתון, חוזה עבודה, נוהג או הסכם קיבוצי החל על הצדדים. לעיתים יכיר הביטוח הלאומי בבקע המשפעתי כתאונת עבודה גם כאשר לא ניתנה הודעה כאמור למעביד.
בקע מפשעתי מוכר בתור תאונת עבודה כל אימת שמתקיימים שלושה מבחנים מצטברים. ראשית, הבקע התרחש תוך כדי העבודה ובמסגרת מאמץ בלתי רגיל או פגיעה ישירה. שנית, העובד חדל מעבודתו ופנה לקבל טיפול רפואי מתאים. שלישית, הודעה נמסרה למעביד בתוך 72 שעות ממועד הופעת הבקע. ישנה חשיבות נוספת לסמיכות הזמנים בין הופעת הבקע לבין העבודה.
- חוות דעת סותרות, האם העובד יהנה מהספק?
- תקיפה בעבודה - האם תאונת עבודה?
- אשם תורם בתאונת עבודה
- כאב וסבל, איך מחשבים?
במילים אחרות, הבקע חייב להופיע תוך כדי ועקב העבודה בכדי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי. מבחינת המאמץ הבלתי רגיל הקבוע בחוק – ההלכה הפסוקה בעניין זה קבעה כי מאמץ בלתי רגיל הינו עניין סובייקטיבי התלוי בנסיבות המקרה (לרבות מצבו של העובד, המאמצים אליו הוא הורגל במהלך עבודתו, תדירות הפעולות אשר דרשו את המאמץ וכיוצא בזה). במקרים בהם העובד לא הפסיק את עבודתו לאחר הופעת הבקע, יכול בית הדין לעבודה לבחון האם בנסיבות המקרה פעל המובטח
לדוגמא, במקרה אחד הכיר בית הדין לעבודה בבקע מפשעתי אשר ממנו סבל טבח לאחר הרמת סיר כבד שהרמתו נעשית בדרך כלל על ידי שני אנשים. דוגמא נוספת היא הכרה בכך כי מאמץ בלתי רגיל שהוטל על שרברב החיש את הצורך בביצוע ניתוח בקע, חרף העובדה שהבקע כבר היה קיים.