הכרה בארוסתו של קצין שנהרג בתאונת אימונים כאלמנת צה``ל
דרגו את המאמר |
|

ארוסה של חלל צה"ל תוכר בתור אלמנת צה"ל, האמנם?
האם בית המשפט העליון יורה כי קצין התגמולים וצה"ל יכירה בחברתו לחיים של חלל צה"ל כאלמנתו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט העליון לאחר שתביעתה של החברה להכיר בה כאלמנה נדחתה על ידי משרד הביטחון וגם על ידי בית המשפט המחוזי.
מדובר בבני זוג אשר ניהלו מערכת יחסים במשך שש שנים ואף התכוונה להתחתן בקיץ 2001. לדאבונם הרב, ארבעה חודשים לאחר שהציע הקצין נישואים לחברתו, נהרג הוא בהתהפכות ג'יפ סופה בתאונת אימונים. מחלקת פרט במטה הכללי הודיעה לחברה לאחר מותו של הקצין כי בעקבות העובדה כי היא הייתה ידועה בציבור של המנוח, הוחלט לשלם לה מענק חד פעמי.
החברה הגישה בשלב מאוחר יותר פניה לקצין התגמולים ובמסגרתה עתרה להכיר בה בתור אלמנת צה"ל. יש לציין כי הכרה זו מקימה זכאות לתגמולים שונים. משרד הביטחון קבע כי יש לדחות את התביעה וזאת משום שהחברתו של הקצין לא עמדה כלל בקריטריונים להכיר בה כידועותו בציבור.
ערעור על החלטה זו הונח לפתחה של וועדת עררים במשרד הביטחון אשר בראשה עמד שופט בית משפט השלום. הועדה שמעה עדויות רבות בנוגע למערכת היחסים בין בני הזוג לאורך השנים, וכן בחנה את כוונותיהם להינשא בסמוך לפטירתו המצערת של המנוח. בסופו של היום, הועדה קיבלה את טענותיה של המערערת וקבעה כי יש להכיר בה כאלמנתו של חברה המנוח.
בכך לא תם הסיפור. קצין התגמולים הגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי. השופטים בערכאה המחוזית היו חלוקים בדעותיהם ולצערה של המשיבה, דעת הרוב גרסה כי יש לבטל את החלטת הועדה ולא להכיר בה כידועתו בציבור של המנוח.
קראו עוד בתחום:
- האם אלמנת סוהר אשר נרצח לאחר פרישתו זכאית לפיצויים ממשרד הביטחון?
- קצבת שאירים לא תשולם לאלמנה אשר חיה עם ידוע בציבור
- הביטוח הלאומי לא דיווח לאלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים
- הכרה באלמנה של נכה צה"ל על ידי משרד הביטחון
המשיבה לא אמרה נואש והגישה בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי לבית המשפט העליון. לטענתה, בית המשפט המחוזי קיבל את החלטתו על בסיס הלכות סותרות והחלטות שונות אשר התקבלו בגופים הרלבנטיים. בכתב הערעור נטענו טענות רבות בנוגע לקביעת בית המשפט המחוזי כי כוונת הנישואין של בני הזוג עמדו לה לרועץ שכן הוכח שהשניים לא התכוונו להיות ידועים בציבור.
בית המשפט העליון העניק מזור למכשוליה של המערערת וקבע כי בין המנוח לבינה התקיימו חיי משפחה ומשק בית משותף. השופטים ציינו כי מדובר בבני זוג אשר חיו תחת קורת גג אחת, ואף הצהירו על כוונתם להינשא ולקשור את גורלם האחת בשניה. כמו כן, במהלך השנים קיימו השניים משק בית משותף, הן מבחינת יחסי האישות, הן מבחינת משפחותיהם והן מבחינה כלכלית.