אסטמה עקב שירות צבאי
דרגו את המאמר |
|

מהי מחלת האסטמה?
אסטמה היא מחלה ריאתית כרונית חסימתית התקפית. ריר צמיגי המופרש מדפנות קנה הנשימה חוסם את הקנה ומקשה על הוצאת אוויר מהריאות. חולי אסטמה עשויים לסבול מנשימה כבדה עם "צפצופים", קוצר נשימה, שיעול כרוני וסיבולת לב-ריאה נמוכה. הגורמים לאסטמה הם רבים ומדובר למעשה בשילוב של גורמים תורשתיים עם גורמים סביבתיים כמו אלרגיה, זיהום אוויר, שינוי טמפרטורה, מאמץ גופני ועוד.
עד היום, חיילים שמתגייסים לצה"ל וסובלים ממחלת האסטמה, מקבלים פרופיל 45 או 64, למעט במקרים קשים בהם הם משוחררים לגמרי מהשירות הצבאי. הצבא מחויב לאפשר לחייליו החולים באסטמה תנאים הולמים המאפשרים להם לשרת את הצבא באופן כזה שבריאותם לא תיפגע.
אף על פי המאמץ להעניק להם תנאי שירות מתאימים, עדיין ישנם חיילים שעקב ובגלל השירות הצבאי מחמיר מצבם הרפואי. מחלת האסטמה יכולה להופיע אצל חיילים בשירותם הצבאי גם אם הם לא היו חולים באסטמה לפני שהתגייסו לצבא, וזאת עקב החשיפה לתנאי השטח והסביבה הקשים שיש בפעילות הצבאית וכן החשיפה הרבה לאבק.
בכל מקרה, כמו בכל תביעה שמוגשת למשרד הביטחון, על הנפגע להוכיח כי מחלת האסטמה הייתה בתקופת שירותו הצבאי ובאה עליו "עקב שירותו".
מהו המושג "עקב השירות"?
בפס"ד אלמוג רונן נ’ קצין התגמולים- ביהמ"ש אומר כי יש להוכיח את קיומו של הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי ובין המחלה. נטל ההוכחה מוטל על החייל, עליו להוכיח את הקשר הסיבתי הקונקרטי בין התפרצות המחלה לבין אותו אירוע או מצב שהחייל היה נתון בו.
בפס"ד ויינברגר אמיתי נ’ קצין התגמולים- החייל התגייס לצבא עם פרופיל 97 ובמשך 7 חודשים שירת בבסיס "עובדה" בדרום והיה חשוף לתנאי סביבה קשים בין היתר, תנאי שטח, תנאי לינה ואבק. לאחר מכן החל להרגיש בעיות נשימה ולפי המלצת הרופא החל להשתמש במשאף, אך שירותו נמשך ללא "הקלות" בתנאים הקשים.
שנה לאחר מכן אובחן כסובל מאסטמה והורידו לו את הפרופיל ל-64. השאלה שעלתה לדיון בפס"ד הייתה האם מחלת האסטמה התפתחה על רקע קונסטיטוציונלי (מולד) בזמן השירות הצבאי או על רקע תנאי השירות ועקב השירות? ביהמ"ש הסכים עם דעת המומחה מטעם התובע לפיה מדובר בנטייה אלרגית של החייל שתוך כדי השירות בא במגע עם אלרגן אבק וכך הפכה הנטייה למחלה ממשית.
אם היה משרת באותו בסיס או בבסיס אחר בתנאים אחרים או בכלל לא היה מתגייס, הסיכויים הם שמחלתו לא הייתה מתפרצת ומתבססת. מכאן הסיק ביהמ"ש את הקשר הסיבתי בין תנאי השירות ובין פרוץ מחלת האסטמה אצל החייל. ביהמ"ש קובע בפס"ד שיש להכיר בחייל כנכה בגין מחלת האסטמה, כמחלה שנגרמה בזמן ועקב השירות הצבאי.
לסיכום:
חולה אסטמה אשר רוצה לתבוע נכות ממשרד הביטחון צריך להוכיח שיש קשר סיבתי בין פרוץ המחלה ובין תנאי שירותו הצבאי. התנאים הסביבתיים בהם מצוי כמעט כל חייל בצבא הם תנאי סביבה בהם החשיפה לאלרגיות, לאבק, לשינוי טמפרטורה ולמאמץ גופני היא רבה, ולכן חיילים אשר לא חלו באסטמה לפני הגיוס לצבא יוכלו להוכיח כי אותה חשיפה לתנאים אלו גרמה להם לחלות במחלת האסטמה.