www.what2do.co.il

החמרה במצב נפשי בעקבות אינתיפאדת אל אקצה

דרגו את המאמר

החמרה במצב נפשי בעקבות אינתיפאדת אל אקצה

הלם קרב לנהג במסגרת אינתיפאדת אל אקצה


 

האם חייל אשר הסתיר את מחלת הנפש ממנה סבל עובר לשירותו הצבאי, ובעקבות אינתיפאדת אל אקצה החמיר מצבו הנפשי, יהיה זכאי לפיצויים ממשרד הביטחון?

התובע התגייס לצה"ל בשנת 1998 והוצב בתפקיד נהג בבסיס חיל הים בחיפה. בחודש אוקטובר 2000, עם תחילת אירועי אינתיפאדת אל-אקצה, נשלח התובע לתגבר את הכוחות בשטחי יהודה ושומרון והוצב כנהג ג’יפ בגדוד שמשון. במסגרת פעילות זו נדרש המבקש לנהוג לאזור מעלה אפרים, שם נותר לשבת בג’יפ הממוגן עת החיילים אותם הסיע יצאו לפעולה.

 

      קראו עוד בתחום:


בעודו יושב בג’יפ נורתה אש לכיוונו של המבקש ולטענתו, מששמע את היריות נכנס להלם ורגליו החלו לרעוד. המבקש טען כי מאותו המועד הוא החל לסבול מסיוטים, נדודי שינה וחרדות. בסיום הפעילות ביהודה ושומרון שב המערער לבסיס חיל הים בחיפה ובאוגוסט 2001, בתום שירותו הסדיר, שוחרר מצה"ל.

 

אושפז במחלקה פסיכיאטרית


זמן קצר לאחר שחרורו, אושפז הצעיר במחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים רמב"ם בחיפה, שם אובחן כסובל ממחלת נפש. כשנה לאחר מכן הגיש התובע תביעה למשרד הביטחון, במסגרתה ביקש להכיר במצבו הנפשי כנכות שהתפתחה עקב אירוע הירי. בטענתו זו הסתמך המבקש על חוות דעתו פסיכיאטר, אשר סבר כי קיים קשר ישיר בין נוכחותו באירוע הירי לבין ההפרעה הסכיזו-אפקטיבית ממנה הוא סובל.

 


קצין התגמולים הסכים כי יש קשר של החמרה בין אירוע הירי לבין המחלה הפסיכוטית, אך נוכח חוות דעת רפואית נוסף, קבע משרד הביטחון כי יש לייחס רק רבע מן הנכות להחמרה עקב האירוע.
קצין התגמולים טען כי עוד בטרם גיוסו של התובע לצה"ל, הוא סבל מהפרעות נפשיות ואובחן בשנת 1997 כסובל ממאניה-דפרסיה. לטענת משרד הביטחון, המבקש הסתיר פרטים אלו מגורמי הצבא ומשכך גויס לצה"ל בפרופיל 97.

 

סבל ממחלת נפש לפני השירות, והסתיר אותה בעת גיוסו

בית המשפט המחוזי קבע כי יש התובע סבל מאותה מחלת נפש לפני הצבא ולאחריו, אך אין ספק כי האירוע נשוא התובענה החמיר את מצבו הנפשי. עם זאת, לא מדובר בנכות בשיעור של 100%, ויש לכל היותר להגדיל את ההכרה בפגיעתו של המבקש ל-50%.

התובע טען כי הצבא התרשל בהציבו בשטחי יהודה ושומרון בתקופת האינתיפאדה. עם זאת, טענה זו נדחתה בבית המשפט שכן התובע הסתיר את מצבו הבריאותי בעת גיוסו, ולפיכך התגייס בפרופיל 97. לאחר שהוסתרה מחלת הנפש ממנה סבל התובע, אין לא להלין אלא על עצמו בכך שהוצב במקום בו שירותו הצבאי כלל גם הגעה לאזורי מלחמה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות - משרד הביטחון, צבא

מתי מתיישנת הזכות להגיש בקשות בגין פגיעה או מחלה במהלך השירות? 

פסוריאזיס, צבא - קשר בין המחלה לשרות

האם מחלת הפסוריאזיס יכולה להיגרם כתוצאה מתנאי השירות? אם כן כיצד נתבע פיצויים? 

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

כיצד ניתן להוכיח קשר סיבתי בין פרוץ אולקוס (כיב קיבה) לבין שירות בצבא ו/או בכוחות הביטחון? 

הלם קרב

מהו הלם קרב? את מי תובעים במקרה של הלם קרב? מה מועד ההתיישנות? ועוד... 

הקשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי

לצורך בחינת שאלה האם יש קשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי יש לשים לב כי ישנם שני סוגי סכרת... 

הקשר בין השרות הצבאי למחלות נפש

כיצד מוכיחים קשר בין שירות צבאי או משטרתי ומחלת נפש אשר נגרמה או הוחמרה כתוצאה מתנאי השירות? 

בחירת זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי או לפי חוק הנכים?

חייל או שוטר שנפגע או חלה יכול לתבוע במסגרת ביטוח לאומי או קצין תגמולים, מהו המסלול המומלץ? 

נכי צה"ל וחוק הנכים, לאן?

חוק הנכים נכנס לתוקפו בשנת 1959. מדובר בחוק בעל מטרות סוציאליות ואשר עניינו לעזור ולאפשר סיוע לאנשי כוחות ביטחון אשר חלו או נפגעו או במסגרת שירותם... 

קצין תגמולים- מידע משפטי ומדריך להגשת תביעה

נפגעת בצבא? מעוניין להגיש תביעה נגד קצין תגמולים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.