אחריות קבלן בניין כלפי עובד - בטיחות בעבודה
דרגו את המאמר |
|

תאונת עבודה של עובד קבלן – מי אחראי לפיצויים?
פועל בניין, יליד שנת 1956, עבד מטעם חברת בנייה אשר זכתה במכרז שפרסמה חברת עמידר. המכרז עסק בביצוע עבודות שיפוצים ושיקום מבנים במספר בניינים בחיפה ובמרץ 1998 נשלח התובע, ביחד עם פועלים נוספים, לבצע עבודה במבנה בעיר.
העבודה הייתה כרוכה בפינוי פסולת עפר שהצטברה על גג המבנה, ובמהלך העבודה, בעת שעמד על הגג, נפער חור בגג והתובע נפל אל תוך החדר שמתחת לגג, ונפגע בקרסול רגלו הימנית.
בית המשפט השלום קבע כי כתוצאה מהתאונה נגרמה לפועל נכות תפקודית צמיתה בשיעור 30%. כמו כן, בית המשפט פסק לטובתו פיצויים בסך 436,000 בגין נזקי הגוף אשר נגרמו לו. בנושא האחריות, קבע בית המשפט, כי החברה בה עבד הפועל תישא בתשלום 70% מסכום הפיצויים, וחברת עמידה ביתרה.
קראו עוד בתחום:
- האם ימונה מומחה רפואי בנוסף בהתאם לבקשת התובע?
- החמרה במצב בריאותי לאחר תאונת עבודה
- התקף לב לאחר פיטורים - האם פיצויים מהמעביד?
חברת עמידר הגישה ערעור על החלטה זו ובמסגרתו טענה כי על פי החוזה שנכרת בינה ובין חברת הבנייה, התחייבה האחרונה לשאת בכל הנזקים שייגרמו לעובדיה. על כן, לטענת חברת עמידר, היה על בית המשפט להטיל על חברה זו את מלוא האחריות לנזקים שנגרמו לפועל.
מי אחראי לבטיחות העובדים, הקבלן או המזמין?
בין חברת עמידר וחברת הבניה נתגלעה למעשה המחלוקת הבאה - מי מהן היה "מבצע בניה" לעניין תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), תשמ"ח – 1988. בתקנות אלה נקבע, כי "מבצע בניה" הוא "קבלן ראשי או מזמין, המבצע את העבודה כולה או חלקה באמצעות עובדים שלו או באמצעות קבלנים העובדים עבורו".
תקנה 6(א) לתקנות אלה קובעת כי במידה והמזמין הטיל את ביצוע הבניה על קבלן ראשי, יראוהו כמבצע הבניה לעניין תקנות אלה והחובות המוטלות בתקנות אלה על מבצע הבניה מוטלות עליו.
בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורה של חברת עמידר וקבע כי על פי פסיקת בית המשפט העליון, במקום בו קבלן הביצוע הינו קבלן אחד ויחיד, יש להטיל עליו את כל האחריות לנזקים שקורים לעובדים. לאמור, חברת הבניה נקבעה כמבצעת הבניה, והאחריות לנזקיו של העובד הוטלה עליה.
התפיסה המשפטית שהמעביד אחראי לבטיחות העובדים
בית המשפט ציין כי יש להטיל את מלוא החבות על חברת הבנייה, וזאת לא רק משום ההיבט המשפטי, אלא גם מבחינה מוסרית. "מדיניות משפטית ראויה צריכה לראות את המעביד כאחראי ראשון ועיקרי לבטיחותם של עובדיו", נכתב בפסק הדין, "אפילו במקרים בהם מבצע הבניה על פי החוק הוא המזמין". השופטים הוסיפו – "אין המעביד רשאי להתעלם מסיכונים לעובדיו, ולצד אחריותו של מבצע הבניה, שהיא אחריות עליונה על כל הנעשה באתר הבניה, חייב המעביד לוודא, כי עובדיו, גם אם הם עובדים בגזרה מסוימת, עובדים בסביבה בטוחה".
לסיכום, כאשר מעביד שולח את עובדיו לעבוד על גג של מבנה, גם אם האחריות על פי תקנות הבטיחות מוטלת על גורם אחר (מה שלא קיים בעניינו), על המעביד לבדוק שלא נשקפת סכנה לעובדיו. עליו לבדוק את סביבת העבודה ולהבטיח שלא קיים סיכון לעובדיו מפני התמוטטות, נפילה או סיבות אחרות.