פיצויים בגין עוגמת נפש בשל ליקויי בניה - פסק דין מכוח סעיף 79א`
דרגו את המאמר |
|
פסיקת פיצויי בגין עוגמת נפש בגין ליקויי בניה
צדדים לתביעה יכולים להסכים כי בית המשפט יתן בעניינם פסק דין על דרך הפשרה לפי סעיף 79א' לחוק בתי המשפט. פסק דין זה ניתן על ידי בית המשפט לאחר שקלול הנסיבות הספצפיות ובהתאם לחוק והפסיקה. להלן דוגמא למקרה בו תביעה בעניין ליקויי בניה הונחה לפתחו של בית המשפט במסגרת הליך פשרה. בשלב מסוים, הצדדים הגיעו להסכמה בנוגע לסכום הפיצויי ביניהם (מחוץ לכותלי בית המשפט). אי לכך, נותר רק לקבוע את סכום הפיצוי בעבור עוגמת הנפש.
ראש הנזק "עוגמת נפש" נועד לפצות תובע בתביעה נזיקית תוך כדי העמדת האחרון במצב בו הוא היה אלמלא ההפרה ארעה (ואלמלא נגרם הנזק בעקבותיה). בסוגיות בעניין ליקויי בניה, פיצויים בגין עוגמת נפש נפסקים בהתאם לשיקולים כגון - התנהלות הצדדים בטרם פתיחת ההליך המשפטי (לדוגמא, האם הקבלן התייחס ברצינות ובתום לב לטענות הדיירים), עלותם של התיקונים, טיב הנכס בו נפלו הליקויים (האם מדובר בדירה להשקעה או בדירת מגורים) וכדומה.
במקרה דנן, מדובר היה בתביעה אשר הוגשה על ידי בני זוג שרכשו דירה ותבעו את חברת הבנייה ואת הקבלן המבצע. התביעה הייתה בגין ליקויים שנמצאו בדירה. בית המשפט מינה מומחית מטעמו אשר בדקה את עלות התיקונים וירידת הערך של הדירה בעקבות הליקויים. הנתבעות ביקשו לתקן את הליקויים, וכך נעשה.
לאחר מכן, מומחית ביהמ"ש נתנה חוות דעת נוספת ובה עמדה על עלות התיקונים שנשארו לביצוע, לאחר התיקון שביצעו הנתבעות. הצדדים הסכימו שבית המשפט ייתן פסק דין בדרך של פשרה, כפי שמאפשר סעיף 79א' לחוק בתי המשפט. בתחילה, הצדדים רצו שפסק הדין יינתן לאור חוות דעת המומחית, תוך התאמות שונות, וכן ביקשו שבית המשפט יפסוק בשאלת עוגמת הנפש. כעבור כמה חודשים, הצדדים הגיעו להסכמה בעצמם על גובהו המדויק של הפיצוי. הם קבעו ביניהם, כי הנתבעות תשלמנה לתובעים פיצוי בסך של 73,144 שקלים. הם הותירו בידי בית המשפט את סוגית עוגמת הנפש בלבד. השופט קיבל את ההסכם, ונתן לו תוקף של פסק דין. כמו כן, הוא פסק שהנתבעות ישלמו לתובעים פיצוי על עוגמת הנפש בסך של 12,500 שקלים.