www.what2do.co.il

קשר סיבתי משפטי בתאונת דרכים, כיצד מוכיחים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

קשר סיבתי משפטי בתאונת דרכים, כיצד מוכיחים?

תאונת דרכים מוגדרת בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים כמאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה, כתוצאה מניצול הכוח המכני של הרכב, ובתנאי שבעת השימוש, הרכב לא שינה את ייעודו המקורי.

 

החוק קובע כי נפגעי תאונת דרכים, או קרובי משפחה אשר תלויים באנשים שנהרגו בתאונה, זכאים לקבל פיצויים מבעל הרכב הפוגע, גם אם הנהג לא אשם בגרימת התאונה. תשלום הפיצויים בגין נזקי גוף ורכוש נעשה באמצעות חברת הביטוח של הנהג שהיה מעורב בתאונה. נוסף על כך, הזכאות לפיצויים בגין נזקי גוף אינה קשורה לשאלה מי אשם בתאונה, לכן גם נהג שאשם בתאונה זכאי לפיצויים.

 

חישוב פיצויים לנפגעי תאונות דרכים

 

קרנית שהיא קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים משלמת פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אם הם אינם יכולים לקבל פיצויים מחברת הביטוח, זאת במקרים שבהם זהות הנהג שאחראי לפגיעה אינה ידועה, או במצב שבו לנהג לא היה ביטוח, או אם הביטוח שהיה לו לא מכסה את הנזק שנגרם או כאשר חברת הביטוח שהנהג מבוטח בה נמצאת בפירוק.

 

במקרה של נזקי גוף, המדדים העיקריים שיובאו בחשבון לצורך קביעת סכום הפיצויים הם: אחוזי הנכות של הנפגע, גיל הנפגע, השתכרותו לפני התאונה, פוטנציאל ההשתכרות העתידי, מידת הפגיעה באפשרויות התפקוד העתידיות ועלות טיפולים רפואיים והוצאות אחרות. במקרה של מוות כתוצאה מתאונת דרכים, יובאו בחשבון גיל ההרוג, עיסוקו והשתכרותו לפני התאונה, מידת התלות של מבקש הפיצויים ומידת הפגיעה של קרובי משפחתו של ההרוג.

 

קשר סיבתי בין אירוע התאונה לניצול הכוח המכני

 

קשר סיבתי הוא קשר בין ההתנהגות לבין העניין המשפטי הנדרש. כדי שתקום אחריות בדיני נזיקין צריך להתקיים קשר סיבתי בין התנהגות המזיק לבין הנזק במקרים שהנזק נמנה עם יסודות העוולה. המבחן לקיומו של קשר סיבתי משפטי בין אירוע התאונה לניצול הכוח המכני של הרכב הוא מבחן הסיכון, אשר בוחן האם הנזק שנגרם הוא בתחום הסיכון שיצר ניצול הכוח המכני לייעוד המקורי הלא תעבורתי.

 

כלומר, הדרישה לכך שניצול הכוח המכני הוא הגורם לתאונה היא דרישה סיבתית, ועל הנפגע אשר מגיש תביעת פיצויים להוכיח כי התקיים קשר סיבתי בין השימוש ברכב לבין התאונה, כך שאם לא נוצל כוחו המכני של הרכב לא היה מתרחש הנזק הנטען, אשר בגינו ביקש החוק להטיל אחריות על המבטח.

 

פעולה עצמאית נפרדת לניצול המכני

 

המונח ניצול הכוח המכני, בעל פרשנות רחבה, כך לדוגמה אדם שעסק בפריקת סחורה שעל גבי המשאית, באמצעות מלגזה עשוי להיות זכאי לפיצויים אם יוכיח כי קיים קשר סיבתי משפטי בין הנזק שנגרם לו לבין השימוש ברכב. היו מקרים של נפגעים אשר ניזוקו כתוצאה מפעולה עצמאית הנפרדת לניצול המכני של הרכב, כמו נגיעה בכבל חשמל, שעה שהרכב היה נייח ופגיעתם נגרמה כתוצאה ישירה לפעולה זו.

 

כמו כן, בית המשפט המחוזי פסק כי אדם שנפגע מכבל חשמלי בעת שניצב על כף טרקטור שהורמה בכוח מנועו של הטרקטור נפגע בעת ניצול הכוח המכני של הרכב, אף שתנועת התרוממות של הכף הסתיימה, ונפסק כי כל עוד הכף של הטרקטור מצויה ממעל הודות לכוח ההידראולי המותירה אותה במקומה, יש בכך משום ניצול כוחו המכני של הרכב.

 

בפסק דין חלקי, שניתן בבית משפט השלום בטבריה בינואר 2012, שנסיבותיו היו כאשר התובע עבד ביום האירוע כמלגזן בשירות הנתבעת שהייתה אז מעסיקתו. הוא הרים באמצעות שן המלגזה כמות של משטחים כבדים של עץ, ירד מהמלגזה, הושיט ידו מתחת למשטחים המורמים ומעל ליתר המשטחים, המשטחים המורמים נפלו על ידו ומחצו אותה, וכתוצאה מכך נגרמה לו חבלה.

 

בית המשפט הגיע למסקנה כי נסיבות התאונה, מהוות תאונת דרכים על פי החוק, וקבע כי התאונה נגרמה עקב הניצול הכוח המכאני של המלגזה. בערעור על פסק הדין, נקבע כי ככל הנוגע למסקנה המשפטית בדבר היות האירוע תאונת דרכים, התאונה אירעה עקב ניצול הכוח המכני של המלגזה, שכן אותם לוחות, שנפלו ופגעו בידו של המערער, הוערמו קודם לכן תוך ניצול הכוח המכני של המלגזה, גם אם חלפו שניות אחדות בין הערמת הלוחות לבין נפילתם. על כן מדובר ב"תאונת דרכים" כמשמעה בחוק.

 

במקרה אחר, נדחתה תביעתו של אדם אשר נפגע בעת שהחזיק צינור שהיה מחובר למערבל בטון. הצינור פגע בכבל והדבר גרם להתחשמלות. ואולם, בית המשפט העליון קבע במקרה זה כי לא מדובר בתאונת דרכים בגין ניצול הכוח המכני של מערבל הבטון. ואף נקבע כי הוכח קיומו של קשר סיבתי עובדתי, אך התובע לא הרים את הנטל להוכיח את הקשר המשפטי. לפיכך נקבע כי התחשמלות כתוצאה מהחזקת צינור המחובר למערבל בטון אינה בגדר סיכון הכרוך בהפעלת כוחה המכני של המשאית.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מהי תאונת דרכים ?

מהי תאונת דרכים לאור חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים...הסברים ועצות משפטיות 

תאונת דרכים את מי תובעים?

נפגעת בתאונת דרכים? נגרמו לך נזקי גוף? את מי תובעים לאחר תאונת דרכים? 

מי זכאי לפיצויים?

עברת תאונת דרכים? נפגעת? מי זכאי לפיצויים לאחר תאונת דרכים...הסברים, מאמרים ועוד... 

חישוב פיצויים בתאונת דרכים

נפגעת בתאונת דרכים? איך תדע מה מגיע לך...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורך דין ללא התחייבות 

עצות לנפגעים בתאונות דרכים

נפגעת בתאונה? נגרמו לך נזקי גוף? לרשותך עצות משפטיות, פסקי דין מאמרים ופניה אל עורך דין באתר... 

תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים

מהו תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים? למי מגיע תשלום תכוף ומתי? להלן מאמר מקיף העוסק בסוגיה זו... 

תאונת דרכים עם חבלות קלות

לתשומת לבך, אם נפגעת בתאונה, אם נגרם לך נזק קטן לכאורה ייתכן ומגיע לך פיצוי... 

עבר רפואי ותאונת דרכים

מה הקשר בין עבר רפואי של נפגע בתאונה ופיצויים עתידיים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

הקשר בין אבדן כושר השתכרות, נכות רפואית ותיפקודית

תאונות דרכים - אבדן כושר השתכרות, נכות רפואית, נכות תיפקודית...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורך דין באתר 

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

את מי תובעים לאחר תאונה תוך רכיבה על קטנוע או אופנוע כבד? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.