www.what2do.co.il

משפט פלילי בגין לשון הרע, באילו מקרים תוגש תביעה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

משפט פלילי בגין לשון הרע, באילו מקרים תוגש תביעה?

פרסום לשון הרע נחשב לעוולה אזרחית ואף במקרים מסוימים הוא יכול להיחשב כעבירה פלילית. בהליך פלילי בגין פרסום לשון הרע, האדם שאליו יוחס הפרסום יכול להגיש בעצמו קובלנה פלילית לבית המשפט, ואין צורך בהגשת כתב אישום בידי המדינה, כמו בהליך הפלילי הרגיל.

 

בהתקיים עבירה פלילית יוטל על המפרסם עונש של עד שנת מאסר. הגשת קובלנה פלילית אינה עומדת בסתירה לתביעה אזרחית, וניתן להגיש את שתיהן במקביל. במסגרת ההליך האזרחי מוסמך בית המשפט לקבוע לנפגע פיצוי גם ללא הוכחת נזק בסך של עד 50,000 שקלים ואף בהתקיים נסיבות מסוימות הוא עשוי לקבוע פיצוי כפול של עד 100,000 שקלים.

 

מטרתו של חוק איסור לשון הרע היא לשמור על פרטיות האדם ולהגן על שמו הטוב. על פי הוראות החוק אסור לפרסם פרסום שעלול לפגוע באדם אחר, להשפיל או לבזותו, גם אם יש אמת בפרסום, אך אין בו עניין לציבור. סעיף 6 לחוק לשון הרע קובע עונש של עד שנת מאסר למפרסם לשון הרע בכוונה לפגוע, כאשר הפרסום הגיע לשני בני אדם או יותר, מלבד הנפגע. סעיף 8 מאפשר לפתוח בהליכים פליליים נגד המפרסם בדרך של קובלנה פלילית של הנפגע.

 

הוכחת כוונת המפרסם לפגוע

 

כדי להרשיע אדם בפלילים צריכים להצטבר מספר תנאים והם: האם מדובר בפרסום? האם הפרסום נעשה במתכוון והוא פגע או השפיל את הצד השני, והאם הוא הגיע לשני אנשים לפחות מלבד מהנפגע, ואף על הנפגע להוכיח בפני בית המשפט כי המפרסם פעל בכוונה לפגוע בו. בהליך פלילי רגיל, המדינה מגישה כתב אישום נגד הנאשם, אולם בביצוע עבירה של עוולת לשון הרע, המתלונן רשאי לפתוח בעצמו בהליכים משפטיים פליליים נגד המפרסם, ולהגיש נגדו כתב אישום.

 

בשלב ראשון בוחן בית המשפט האם מדובר בפרסום והאם מדובר בפרסום של דבר לשון הרע. הפרסום יכול להיות בכתב או בעל פה, בפייסבוק, בדרך של צליל או תמונה. כדי לבחון האם מדובר בלשון הרע, השופט נכנס לנעליו של הנפגע ומברר על פי מבחן אובייקטיבי האם אכן חש נפגע או מושפל מהדברים שיוחסו לו.

 

בשלב שני בוחן בית המשפט הוא האם המפרסם התכוון לפגוע בשמו הטוב במזיד והתכוון להשפיל ולבזות אותו. בשלב זה על הנפגע להציג ראיות ולהוכיח כי התקיימו נסיבות שונות לפגיעה מכוונת, לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי.

 

הפרסום הגיע לידיעתו של גורם שלישי

 

בשלב שלישי יש להוכיח כי הפרסום הגיע לידיעתו של גורם שלישי, כלומר לשני אנשים ומעלה, פרט למתלונן עצמו. זאת לעומת הדרישה להתקיימותה של העוולה האזרחית, שבה האחריות בנזיקין מוטלת על מפרסם דבר לשון הרע, בתנאי שהפרסום הגיע לאדם אחד לפחות פרט לנפגע.

 

אם הנאשם בפרסום לשון הרע לא הודה באשמה או שהתיק הפלילי לא הסתיים בפשרה. התיק יעבור להליכי גילוי מסמכים לשלב ההוכחות והכרעת הדין. העונש הצפוי לנאשם הוא עד שנת מאסר לריצוי בפועל. למרות שברוב המקרים מוטל מאסר על תנאי. מעבר לכך, בית משפט שאליו הוגשה הקובלנה יכול לפסוק פיצויים בסך של 50,000 שקלים, מבלי שהנפגע יצטרך להוכיח נזק שנגרם לו. במקרה של זיכוי בהליך הפלילי ניתן להגיש תביעה אזרחית שבה נטל ההוכחה חמור פחות, אין הכרח להוכיח כוונה לפגוע, ואף ניתן לחייב את המפרסם לשלם פיצויים לנפגע ללא הוכחת נזק.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.