www.what2do.co.il

מהו קשר סיבתי בתביעות רשלנות רפואית?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מהו קשר סיבתי בתביעות רשלנות רפואית?

קשר סיבתי הוא רכיב משפטי המשמש בתחומי משפט שונים. בדיני נזיקין משמש הקשר הסיבתי בתביעות פיצויים בגין נזקי גוף ותביעות רשלנות רפואית, ועל התובע להוכיח שהנזק לא היה נגרם לולא הרופא המטפל לא היה נוהג כפי שנהג.

 

ההגדרה של רשלנות רפואית היא מתן טיפולים רפואיים מבלי לנקוט במידת הזהירות הסבירה המצופה מרופא, וכתוצאה מהתנהלות הרופא נגרם נזק משמעותי למטופל, שלא היה נגרם אם הגורם המטפל לא היה נוהג כך. הנתבע יהיה אחראי ברשלנות, אם סטה מהפרקטיקה שרופא סביר היה נוקט בנסיבות המקרה, או אם נקט בשיטת טיפול שרופא סביר לא היה נוקט בה.

 

במסגרת תביעת רשלנות רפואית, על התובע להוכיח שנגרם לו נזק כתוצאה מטיפול רשלני של הצוות הרפואי. פקודת הנזיקין מגדירה נזק כאובדן חיים, אובדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם טוב, או חיסור מהם, וכל אובדן או חיסור אחר. הנזק שבגינו ניתן להגיש תביעת פיצויים יכול להיות פיזי, ממוני ולא ממוני, כולל שלילת נוחות גופנית וסבל נפשי. נזקי הגוף לא ממוניים יכולים להיות קיצור תוחלת חיים, פגיעה בזכות של החולה לאוטונומיה וכאב וסבל גם אם אין להם כל ביטוי פיזי.

 

נטל ההוכחה בתביעת רשלנות רפואית מוטל על התובע, ועליו להוכיח בפני בית המשפט באמצעות חוות דעת של רופאים מומחים, ראיות ועדויות שונות, כי הנתבע הפר את חובת הזהירות וההפרה גרמה לו נזק, וכי קיים קשר סיבתי בין התנהלות הנתבע לנזק שנגרם לו. התובע נדרש להוכיח את יסודות קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי. אם התובע לא הצליח להוכיח קשר סיבתי בין התרשלות הנתבע לנזק שנגרם לו, בית המשפט לא יקבל את התביעה והתובע לא יהיה זכאי לקבל פיצויים.

 

מהו קשר סיבתי עובדתי?

 

קשר סיבתי עובדתי הוא קשר המחבר בין רצף האירועים שהתרחשו החל מהתנהגותו והתנהלותו הרשלנית של הנתבע ועד לנזק שנגרם לתובע. הקשר מהתחיל מהרגע שהמטופל התלונן לראשונה בפני הרופא על בעיותיו, דרך הפנייה לבדיקות, פענוח תוצאות הבדיקה, סוג הטיפול והתרופות שניתנו לחולה, מעקב רפואי אחר מצבו וכדומה.

 

קשר סיבתי עובדתי נבחן באמצעות מבחן הסיבה שבלעדיה אין. לפיכך, בבוא בית המשפט לקבוע אם התקיים קשר סיבתי, נבחן האם ללא ההתנהגות הרשלנית של הרופא, היה נגרם למטופל הנזק. אם התשובה על כך היא שלילית, ייקבע בית המשפט כי התקיים הקשר הסיבתי העובדתי.

 

כיצד נבחן קשר סיבתי משפטי?

 

אם קבע בית המשפט כי התקיים קשר סיבתי עובדתי, נבחן האם הקשר הסיבתי לא נשלל עקב שיקול של סיבתיות משפטית. לבחינת הקשר הסיבתי המשפטי, בודק בית המשפט את המקרה לפי שלושה מבחנים: מבחן הסיכון, מבחן הצפיות ומבחן השכל הישר.

 

לפי מבחן הסיכון נבדק האם הנזק שנגרם לתובע הוא מסוג הנזקים שמפניהם בא המחוקק להגן. לפי מבחן זה, תוטל אחריות על הנתבע אם יתברר כי המחוקק התכוון להטיל אחריות בגין התנהגות מהסוג שהובילה לנזק.

 

באמצעות מבחן הצפיות ניתן לברר האם הנתבע היה צריך לצפות מראש באופן סביר כי התנהגותו תוביל לנזק שנגרם לתובע. מבחן השכל הישר בודק האם ההתנהגות הרשלנית גרמה עובדתית לנזק. על פי מבחן זה, נשלל הקשר הסיבתי רק אם לאחר ההתנהגות הרשלנית התערב גורם אחר ובלתי צפוי כמו: אירוע טבע יוצא דופן, צירוף מקרים חריג או התערבות של גורם אחר.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מהי רשלנות רפואית?

מהי רשלנות רפואית? למי מגיע פיצוי? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

את מי תובעים?

נפגעת עקב רשלנות רפואית? את מי תובעים בגין נזקי הגוף שנגרמו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות ברשלנות רפואית

מתי תתיישן עילת תביעה בגין רשלנות רפואית? מאמרים, פסקין דין ופניה אל עורכי דין באתר 

עורכי דין רשלנות רפואית איך לבחור עורך דין?

נפגעת עקב רשלנות רפואית? איך לבחור עורך דין מתאים למקרה רשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית, מהי עוולת הרשלנות?

כדי להכריע בשאלה האם קמה לתובעת עילת תביעת בנזיקין בשל רשלנות הנתבעים ו/או מי מטעמם, יש לענות על שלוש שאלות ... 

מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית?

מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית? נגד מי תוגש התביעה? מאמרים, פסקי דין ופני אל עורכי דין באתר 

רשלנות רפואית - ניתוחים

השאלות אשר יעמדו להכרעה בבית המשפט הן, האם עמד הרופא בדרישות הרפואיות לביצוע הניתוח או שהיתה התרשלות מצדו בביצוע הניתוח, במעקב לאחר הניתוח ובדרך טיפולו במהלך כל התקופה. 

רשלנות רפואית - אבחון לקוי

אחד הגורמים השכיחים בתחום תביעות רשלנות רפואית הוא אבחון לקוי של מחלה או גידול או טעות באבחון או איחור באבחון מחלה קשה כגון סרטן, מחלה קשה... 

רשלנות רפואית בלידה - הריון

רשלנות רפואית בלידה או במהלך הריון...מידע משפטי, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

טעויות אולטראסאונד והקשר לרשלנות רפואית

בדיקת האולטראסאוד הראשונה מתבצעת ע"י רופא מומחה ( גניקולוג, מילדות ) וזאת בין השבוע ה - 17 ל - 22. הבדיקה השניה מתבצעת בין השבוע ה - 24 ל - 28... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.