תחולת פוליסת ביטוח על אופנוע ביום הרכישה
דרגו את המאמר |
|

פיצויים בגין תאונה על אופנוע בדרך לשלם את הפוליסה
אדם נפגע בתאונת אופנוע כאשר הוא נמצא בדרכו לשלם את הפוליסה הביטוחית. האם הנפגע זכאי לפיצויים מחברת הביטוח, או שמא הביטוח לא כיסה את הרוכב במועד התאונה?
התובע נפצע בספטמבר 1999 בתאונת דרכים, כאשר רכב על אופנוע אשר נרכש על ידו באותו היום. התובע רכש את האופנוע בבוקר יום התאונה, ושילם למוכר את מלוא הסכום תמורתו. עוד לפני שביצעו השניים את רישום העברת הבעלות, פנו הם לסוכנות ביטוח בכדי להוציא לתובע פוליסת ביטוח.
סוכן הביטוח מטעם החברה טען כי הוא אינו יכול להוציא פוליסה על שם התובע, כל אימת שלא נרשמה הבעלות על הכלי על שמו. המוכר והרוכש נסעו לדואר, ביצעו את רישום העברת הבעלות, וחזרו לסוכן הביטוח. הפוליסה החדשה הוצאה על שם התובע. כשלוש שעות לאחר מכן היה התובע מעורב בתאונה.
הביטוח אשר היה תקף עד חצות - כיסה רק את המוכר
חברת הביטוח "הפול" טענה כי פוליסת הביטוח של המוכר הייתה בתוקף עד אותו הלילה בחצות, אך הועיל ומדובר בפוליסה מסוג "נהג נקוב בשם", היא כיסתה רק את המוכר. התובע טען כי הוא ידע שהפוליסה תקפה עד לאותו היום בחצות, והוא האמין בתום לב שהפוליסה מכסה גם אותו.
לטענתו, הוא נהג בזהירות המרבית ופנה לסוכן הביטוח של המוכר מיד לאחר רכישת האופנוע. התובע הוסיף כי סוכן הביטוח הטעה אותו באומרו כי לא ניתן להוציא פוליסת ביטוח לפני העברת בעלות. הטעיה זו גרמה לתקלה שכן לא הייתה כל מניעה להוציא הפוליסה מיד.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, קובע את משטר הפיצויים אשר יש לשלם לנפגע תאונת דרכים. מדובר בחוק סוציאלי אשר מטרתו הינה להעניק כיסוי ביטוחי לנזקי גוף שנגרמים לאחר תאונת דרכים. עם זאת, בחוק קבועים מספר חריגים כגון תאונה בהעדר כיסוי ביטוחי.
קראו עוד בתחום:
- רכישת אופנוע חדש והיעדר ביטוח - האם פיצויים מהפול לאחר תאונה?
- תביעת פיצויים של נהג מונית שכיר לאחר תאונת דרכים למרות העדר ביטוח
- שאלת כיסוי ביטוחי נפרד למכשיר רדיו המותקן ברכב שנגנב
- מועד כניסת חוזה הביטוח שנכרת בין הצדדים לתוקף?
חברות הביטוח טענה כי הביטוח אשר הוצא על ידי התובע לא היה בתוקף וזאת משום שהפרמיה טרם שולמה ולא הוטבעה על הפוליסה חותמת הבנק. לטענתה, התובע נפצע בעודו נוהג ללא ביטוח, ועל כן הוא אינו זכאי לפיצויים.
על פי החוק, פוליסת ביטוח רכב נכנסת לתוקפה לאחר ששולמה הפרמיה והוטבעה עליה חותמת בנק המעידה על התשלום האמור. ההוראה היחידה בחוק אשר מתייחסת למועד תשלום הפרמיה קובעת, כי הפרמיה תשולם עם כריתת החוזה או בתוך זמן סביר לאחר מכן.
מהו זמן סביר?
המושג "זמן סביר", בסעיף 14(א) לחוק, מקבל בבית המשפט פרשנות בהתאם לנסיבות. מדובר אפוא בפרק זמן קצר. בית המשפט בודק את נסיבות כל מקרה לגופו, ועליו להשתכנע כי אכן המבוטח היה בדרכו לשלם את הפרמיה.
במקרה דנן, הפוליסה הוצאה בשעה 9:54 אצל סוכן הביטוח בחיפה, והתאונה ארעה בשעה 13:00. בית המשפט קבע כי עדותם של עדי התובע הייתה אמינה, סדורה ומתקבלת על הדעת. בפסק הדין כנכתב כי התובע, אשר היה בדרכו לביצוע התשלום, נפצע אנושות בתאונה והיה מאושפז במשך חודשים רבים.
"השתכנעתי שהתובע היה בדרכו לביצוע תשלום הפרמיה בבנק הדואר, ועל אף שהפרמיה לא שולמה, רואה אני לנכון לקבוע כי מדובר במקרה של זמן סביר מרגע הוצאת הפוליסה, ועד שהתובע היה בדרכו לביצוע התשלום", כתב השופט.