שיפוי ביטוח לאומי לאחר תאונה ברכב המעביד
דרגו את המאמר |
|

שיפוי המוסד לביטוח לאומי לאחר תאונת דרכים ברכב המעביד
בתביעה אשר הוגשה על ידי המוסד לביטוח לאומי, כנגד חברת הביטוח הראל, נקבע כי המל"ל לא יהיה זכאי לשיפוי מצד חברת הביטוח בגין התאונה וזאת משום שמדובר בעובד אשר נפגע כאשר הוא נוסע ברכב השייך למעביד ונמצא בבעלות קניינית מלאה שלו.
מדובר בעובד אשר היה מעורב בתאונת דרכים כאשר נסע במהלך עבודתו ברכב החברה. המוסד לביטוח לאומי, אשר שילם את התגמולים למבוטח, טען כי הוא זכאי לשיפוי מצד חברות הביטוח אשר ביטחו בעת התאונה את המכונית. הנתבעת טענה כי היות ומדובר בתאונה אשר אירעה במהלך העבודה, ותוך כדי נסיעתו של הנפגע ברכב המעביד (כפירושו במכתב הבנות אשר מאגד בתוכו את ההבנות שהתגבשו בין חברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי), הרי שלא קיימת למל"ל זכות לתובע כספים ששולמו בגין התאונה.
מהו רכב מעביד? האם גם ליסינג?
בית המשפט נדרש לעסוק בהגדרת המונח "רכב מעביד" על פי מכתב ההבנות. על פי פסק הדין, הפרשנות הנכונה שיש להעניק ל"רכב מעביד" היא כי מדובר ברכב אשר נמצא בבעלותו הקניינית של המעביד, לאו דווקא אם הוא רשום על שם המעביד במשרד הרישוי.
קראו עוד בתחום:
- חוק הפיצויים או פקודת הנזיקין - אחריות לאחר תאונה בשילוב עם מלגזה
- תאונת אופנוע או תאונת אופניים - תביעה נדחתה
- ירידה ממשאית אשפה ופגיעה על ידי רכב חולף - מי ישלם הפיצויים?
- נפילה של עגלה מארגז משאית, האם תאונת דרכים?
אי לכך, גם במקרים בהם הרכב רשום בפועל על אדם אחר שאינו המעביד, וחרף העובדה שחזקה על הרישום במשרד הרישוי שהוא מעיד על הבעלות על הרכב, אין מדובר בפרשנות שהינה בבחינת אבן שאין לה הופכין. דהיינו, הצגת ראיות מתאימות יכולה להוכיח כי הבעלות על הרכב הייתה של המעביד למרות הרישום במשרד הרישוי.
במידה ועולה בידי חברות הביטוח, כפי שקרה במקרה דנן, להוכיח כי הרכב אכן היה בבעלותו הקניינית הבלעדית של המעביד, והתאונה אירעה במהלך העבודה, המוסד לביטוח לאומי אינו זכאי לשיפוי בעבור תשלומים ששילם. בית המשפט הוסיף וקבע כי גם כאשר הרכב מומן באמצעות ליסינג, אין בכך לשנות את התוצאה המשפטית. "ברור כי מבחינת הזיקה הקניינית של המעביד, עסקת הליסינג נמצאת בתחום שבין שכירות לבעלות. לפיכך, הגדרת רכב מעביד טובה גם לעניין זה", נכתב בפסק הדין.