תביעה נגד המדינה בעקבות הרס לולים בהתקפה על מנהרות בעזה
דרגו את המאמר |
|

דחיית תביעת חברות פלשתינאיות לפיצויים בגין הריסת לולים בפעולה צבאית
תביעה על סך שמונה מיליון שקלים, אשר הוגשה על ידי שתי חברות פלשתינאיות בגין הרס לולים בפעולה מלחמתית של צה"ל, הוגשה כנגד משרד הביטחון. במסגרת התביעה, נטען כי המדינה צריכה לפצות את החברות הפלשתינאיות בגין נזקיהן. בית המשפט המחוזי בבאר שבע, אשר לפתחו הונחה התביעה, קבע כי דינה להידחות.
קראו עוד בתחום:
- תביעת תושב השטחים שנפגע מפגיעת טיל בעת סיכול ממוקד למבוקש
- פועלים פלשתינאים נפגעו מפגיעת קסאם - האם תאונת עבודה?
- משפחת פלשתינאי תזכה לפיצויים מהמדינה ללא הוכחת אשם - מוות בפעולת שיטור
- פלשתינאי אשר נורה על ידי אזרח לא יזכה לפיצויים מהמדינה
- משפחת קטינה פלשתינאית תקבל פיצויים בגין מותה בשל פגיעת כדור גומי
התובעות טענו כי שני לולים בבעלותן הושמדו כליל בעקבות פעולותיהם של כוחות הביטחון. לטענתן, אחד הלולים הושמד בשל טענה כי מתחתיו נחפרו מנהרות בלתי חוקיות, והשני נהרס כתוצאה מפעילות צבאית כנגד מנהרות שהיו בסמוך אליו. הפלשתינאים טענו כי מדובר בפעולות בלתי מידתיות אשר בוצעו על ידי הצבא ולא היה כל צדק בהריסת הלולים. לטענתם, מדובר היה ברשלנות המדינה בהבחנה בין אזרחים תמימים לבין כוחות המסכנים את ביטחון ישראל.
משרד הביטחון לא התכחש להרס הלולים. עם זאת, נטען כי קיימת למדינה חסינות מפני התביעה דנן וזאת משום שעסקינן בפעולה מלחמתית אשר בגינה אין אחריות נזיקית. משרד הביטחון הוסיף כי הפעולות אשר גרמו להרס הלולים נעשו על בסיס מידע מודיעיני מהימן. נציגי הצבא הדגישו בכתב ההגנה את הסכנות הטמונות במנהרות המאפשרות פעילות חבלנית עוינת.
חסינות המדינה מפני תביעות כגון דא
השופט, שלמה פרידלנדר, קבע כאמור כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נקבע כי המדינה חסינה מפני תביעות בנזיקין אשר עילתן קמה כתוצאה מפעולה מלחמתית לתכלית של מניעת התקוממות, מעשי איבה או טרור. באשר לביצוע הפעולה, השופט הדגיש כי מדובר בפעולות שבוצעו על בסיס מידע מודיעני מוסמך.
בנוגע למידתיות הפעולה, נקבע כי היות ועסקינן בפעולה מלחמתית, והיות והזכות אשר נפגעה במקרה דנן הייתה הזכות לקניין (ולא הזכות לשלמות הגוף או הזכות לחיים), הרי שחסינותה של המדינה עמדה לה. יתרה מכך, השופט פרידלנדר הדגיש כי לא הוכח שהפעולות אשר הרסו את הלולים נעשו ברשלנות. נהפוך הוא, נכתב בפסק הדין, הפעולות היו מחויבות המציאות בשל הריסת המנהרות אשר התגלו תחת הלולים.
"גם המשפט הבינלאומי ההומניטארי, אשר מחייב תשלום פיצויים בגין 'נטילה שלטונית' לצורך צבאי מאוכלוסייה מוגנת הנתונה לתפיסה לוחמתית; ובגין פגיעה בלתי מוצדקת באזרחי-אויב תמימים, תוך הפרת הכללים המגינים על אוכלוסייה אזרחית בהקשר של פעולות איבה – אינו גורס חובת פיצוי בגין 'היזק שלטוני' לאזרחי-אויב, על אדמת-האויב, במסגרת פעולה מלחמתית לגיטימית; אפילו גרמה הפעולה, למרבה הצער, 'נזק נלווה' מידתי לאזרחים תמימים", נכתב בפסק הדין.