דחיית בקשה לפסילת מומחה רפואי הקשור בקשרי עבודה עם עו``ד חברת הביטוח
דרגו את המאמר |
|

למרות שהמומחה הרפואי בקשרי עבודה עם עוה"ד של חברות הביטוח, חוות דעתו הרפואית לא תיפסל
בית המשפט דחה את פסילת חוות דעתו של מומחה אשר מונה מטעמו, למרות שהתברר לתובע כי בין המומחה לבין עורך הדין של חברות הביטוח קיימים קשרי עבודה קודמים. אי לכך, ולאחר שהגיש המומחה את חוות דעתו לבית המשפט, ביקש התובע לפסול את חוות הדעת ו\או למנות מומחה רפואי נוסף מטעם בית המשפט.
התובע טען כי יכולתו של המומחה לתת חוות-דעת אובייקטיבית במקרה הנדון נפגעת, מן הטעם שהוא מקיים "קשרי עבודה רציפים והדוקים" עם בא-כוחן של חברות הביטוח. עוד הדגיש התובע כי פגיעה זו חמורה במיוחד שכן מדובר בתביעה לפי חוק הפיצויים שבה הוא מנוע מלהגיש חוות דעת מטעמו, וכי בשל ההטיה המובנית בחוות דעתו של המומחה "לא זכה ליומו בבית המשפט".
נכה שרכבו נדרס ובו אביזרים מבוטחים - יקבל פיצויים מחברת הביטוח
תאונת דרכים בין שני נהגים - חלוקת תשלום הנזק לאחר חלוקת רשלנות
הנהג ירד מרכבו על מנת לתקנו ונפצע מן המברג, האם תאונת דרכים? |
חברות הביטוח טענו לעומתו כי קשרי העבודה בינן לבין המומחה הינם רופפים. זאת ועוד, ממילא לאור גודלה של הקהילה הרפואית בישראל לא ניתן לראות בכל קשר עבודה משום עילה לפסילת מומחה מטעם בית-המשפט. חברות הביטוח טענו גם כי יש פסול בבחירתו של התובע להגיש את בקשת הפסילה רק לאחר שנודע לו תוכנה של חוות-הדעת וזאת על אף שידע על קיומם של קשרי העבודה מספר חודשים קודם לכן.
מתי תבוטל חוות דעת של מומחה רפואי?
אין להקל ראש בחובות האתיקה והנאמנות המוטלים על מומחה מטעם בית המשפט. כך במיוחד כשמדובר בתביעה לפי חוק הפיצויים, שבה אין לצדדים רשות להגיש חוות דעת מטעמם. זאת ועוד, המומחה הרפואי נשוא התובענה הינו מומחה מתחום הפסיכיאטריה, הידועה כתחום בו הממצאים אינם גלויים לעין. קשרי עבודה רציפים בין המומחה לבין בא-כוחו של צד עשויים לעלות כדי ניגוד עניינים, וכבר נאמר כי רופא שפרנסתו תלויה במי שהינו צד להליך פסול מלהתמנות כמומחה יועץ באותו הליך.
זאת ועוד, המומחה הרפואי מטעם בית המשפט הוא בבחינת זרועו הארוכה של בית המשפט בתחומי הרפואה. עליו לדווח לבית המשפט על כל נסיבה שעלולה, אפילו עלולה לכאורה ולמראית עין, לפגום בניטרליות שלו.
יתרה מכך, כיוון שהנסיבות המעלות חשד לניגוד העניינים קשורות במומחה עצמו, עליו לחשוף את המידע לפני בית-המשפט כבר בשלב מוקדם ולמנוע ספקות וקשיים בהמשך הדרך. צורך זה מתעורר כאשר ניגוד העניינים קיים עובר למינוי, אך גם אם נתגלה למומחה במהלך עבודתו.
עם זאת, לא בכל מקרה בהם קיימים קשרים בין המומחה הרפואי לאחד הצדדים תיפסל חוות דעתו של המומחה הרפואי על הסף. ההחלטה בעניין זה תלויה במספר משתנים, ובהם:
- טיב מערכת היחסים המקימה חשד לניגוד עניינים.
- תכיפות הקשר בין הצדדים.
- סמיכות הזמנים ונכונותם של כל המעורבים לחשוף את המידע הרלוונטי בפני בית-המשפט.
- מהו המועד שבו מוגשת הבקשה לפסילת המומחה רלבנטי.
מן הכלל אל הפרט
במקרה הנוכחי בו אנו מתעסקים, קבע בית המשפט כי אין לפסול את חוות דעת המומחה, למרות כי למראית עין ניתן לחשוד כי נפל בה פגם. בית המשפט נוטה באופן כללי שלא לפסול חוות דעתו של מומחים מטעמו, כל אימת שהוגשה חוות הדעת ועצם הרשום בה היה בו בכדי להביא ליצירת הבקשה לפסילה. בית המשפט הותיר את חוות הדעת הרפואית על כנה, היות והתובע ביקש את פסילתה רק לאחר שראה אותה ולא היה מרוצה מתוכנה.