ביטוח רכב - צד שלישי (ג`), ביטוח מקיף והרחבות
ביטוח רכב
בתביעה לנזקי רכוש לרכב כתוצאה מתאונה חלים דיני הנזיקין. הכלל הוא כי המזיק הפר חובת זהירות שמוטלת עליו. התנאי השני הוא כי נגרם נזק- היקף הנזק ייקבע על ידי שמאי רכב, ואם יש מחלוקת בין הצדדים ימנה בית המשפט שמאי מטעמו.
קיימים שלושה סוגים של ביטוח רכב והם: ביטוח חובה, ביטוח מקיף וביטוח צד שלישי. להלן הסברים קצרים אודות סוגי פוליסת ביטוח רכב:
ביטוח רכב חובה
לפי החוק במדינת ישראל כל רכב מנועי חייב ביטוח חובה . הפוליסה נועדה לכסות נזקי גוף בלבד, וזאת כתוצאה משימוש ברכב מנועי. המחירים לפוליסה שונים מחברה לחברה.
ביטוח רכב צד שלישי (צד ג')
בישראל אין חובה לפצות עבור נזקי רכוש, ואין חובת ביטוח רכושית. עם זאת, מרבית הנהגים מבטחים את רכבם בפוליסת ביטוח צד ג', שכן אחרת הם עשויים לחוב שלא בטובתם בפיצויים כבדים מאוד בשל פגיעה ברכב אחר.
ביטוח מסוג זה מכסה על נזק לרכוש לצד השלישי שנגרם תוך שימוש ברכב מנועי המבוטח בתקופת הביטוח. חברת הביטוח תשלם בשם המבוטח את כל הסכומים שהמבוטח יהיה חייב בהם בשל מקרה הביטוח עד לגבול האחריות הנקוב בפוליסה לגבי נזק רכוש של הצד השלישי. הפוליסה צד ג' לא תכסה נזק שיגרם לרכב שלך (ראה לעניין זה ביטוח מקיף). ביטוח מסוג זה מתאים בעיקר לבעלי רכב ישן שערכו אינו גבוה. בפוליסת ביטוח זו חלה השתתפות עצמית אשר תמורת תוספת לפרמיה, ניתן לבטלה מעל נזק מינימאלי.
קיימים שני סוגים של ביטוח לצד השלישי:
ביטוח מקיף והרחבות
ביטוח מקיף לרכב כולל בבסיסו את הפוליסה לצד שלישי, ובנוסף את הכיסויים הבאים:
אש, ברק, התפוצצות, התלקחות, התנגשות מקרית, התהפכות, תאונות הרכב, גניבה שבעקבותיה לא נמצא הרכב במשך 30 ימים, שיטפון, סערה וסופה, התפרצות הר געש ומעשה זדון. הפוליסה גם מורחבת לכסות הוצאות מוגבלות בסכום להגנה משפטית וכן, הוצאות לגרירת הרכב ממקום הארוע למוסך הקרוב.
ניתן להרחיב את הפוליסה כך שתכסה מקרים של גרירה, שמשות, רדיו, הרחבת הביטוח של צד שלישי בשל נזקי גוף שביטוח החובה אינו מכסה, רכב חלופי, הגנה משפטית רחבה ללקוח ועוד.
נזקי רכוש יש לתבוע מהאחראי לתאונה. אם יש הסכמה בין הצדדים לגבי האחריות לתאונה, עליהם להחליף פרטים רבים ככל האפשר, למשל: שם, מספר תעודת זהות, מספר רישיון נהיגה, מספר רכב, שם בעל הרכב כפי שרשום ברשיון הרכב וכתובתו, שם חברת הביטוח המבטחת, מספר פוליסת ביטוח.
במידת האפשר, כדאי להחתים את האחראי לתאונה על הצהרה שכוללת את פרטי התאונה ואת אחריותו. בנוסף, כדאי לאסוף פרטי התקשרות של עדים שנכחו במקום ומוכנים להעיד על התאונה. אם האחראי לתאונה מסרב למסור פרטים ונעלם מהמקום, הוא עובר עבירה פלילית, ויש לרשום את מספר הרכב שלו, ולפנות למשטרה. במקרה כזה יש משנה חשיבות לעדים שראו את התאונה והיו עדים לסירובו של האחראי לתאונה להחליף פרטים.
מי שמשלמת עבור התאונה בפועל היא חברת הביטוח צד ג' של האחראי לתאונה. ניתן לתבוע הן את האחראי והן את חברת הביטוח שלו. אם לניזוק יש ביטוח מקיף הוא יכול לתבוע את חברת הביטוח שלו, בכפוף להפחתת השתתפות עצמית, שתקזז בעצמה את הנזקים מחברת הביטוח של המזיק.
נושא ההשתתפות העצמית:
קיימים הבדלים בגובה סכום ההשתתפות העצמית בין המבטחים השונים. בנוסף, קיימת אפשרות לרכישת הימנעות מההשתתפות העצמית כחלק מפוליסת הביטוח. לקבלת מידע משפטי נוסף לחץ/י כאן
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן