תאונת דרכים - פיצויים גם לשוהים בלתי חוקיים
דרגו את המאמר |
|

פיצויים בעקבות תאונת דרכים גם לשוהים בלתי חוקיים
האם חוק נפגעי תאונות הדרכים חל גם על שוהים בלתי חוקיים אשר נפגעו בתאונת דרכים בשטח ישראל? האם עבירה על החוק למניעת הסתננות, שומטת את הקרקע מתחת לזכאותם של התובעים לקבלת פיצויים, והאם הסתננות מהווה פשע או סיוע לפשע, אשר בגינה יש להפעיל את הוראות סעיף 7 לחוק הפלת"ד.
התובעים נסעו מכפר מגוריהם אשר ליד חברון ונכנסו לשטח ישראל באופן בלתי חוקי. לאחר שעברו את ה"גבול" בין יהודה ושומרון לבין ישראל, ארעה תאונת דרכים בשטח המדינה ותביעה לקבלת פיצויים מחברת הביטוח הוגשה לבית המשפט.
קראו עוד בתחום:
- פיצויים לאלמנה וילדיה בעקבות מות האב בתאונת דרכים
- נהג קלנועית הינו הולך רגל וזכאי לפיצויים בעקבות תאונה מחברת הביטוח
- חברת ביטוח לא תוכל להכריח מבוטחת לעבור ניתוח פלסטי
השופטת הסכימה עם חברת הביטוח בכך שקיימים מקרים בהם יש להכיל את סעיף 7 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, באופן בו חוטא לא ייצא נשכר. עם זאת, אין ספק ששמיטת זכות הפיצויים תחת רגליהם של תובעים, אשר נפגעו בתאונות דרכים, מהווה פגיעה אנושה בהם. אי לכך, סברה השופטת שסייג זה מתוקף החוק אמור להיכנס לתוקפו רק במקרים חריגים.
"הסתננות איננה עבירה מסוג פשע"
לאחר שבחנה השופטת את נסיבות המקרה אשר הונח לפניה, קבעה האחרונה כי משום שהמדינה בעצמה שפטה את התובעים בעוון עבירה לפי חוק הכניסה לישראל, ולא עבירה מסוג פשע, יש להחיל על פציעתם ונזקיהם את חוק הפלת"ד.
במילים אחרות – מטרתו של חוק נפגעי תאונות הדרכים הינה סוציאלית במהותה. היות וזוהי תכליתו של החוק, אי החלתו במקרים בהם התקיימה עבירה על חוק ההסתננות, מעלה קושי ויוצרת אי נוחות, קבעה השופטת.
וכך סיכמה השופטת את פסק דינה:
"גם בהיבט של פרשנות חוק ההסתננות לצורך ההליך לפי סעיף 7(4) לחוק הפלת"ד יש מקום לפרשנות דווקנית של התנאים לקביעה מי הוא מסתנן. יש להוכיח כתנאי לקביעת מעמד של מסתנן כי הנכנס הוא מי שנכנס לישראל שלא כדין ביודעין שהוא נכנס לקטיגוריות של ההגדרה.
במקום שמדיניות הענישה של המדינה אינה חד משמעית , דהיינו אין מדיניות כי כל אחד שנכנס לישראל מתוך שטחי ארץ ישראל, שהם מחוץ לישראל, הוא מסתנן, יש מקום לספק שהנכנס אינו נכנס ביודעין שהוא מסתנן".