תביעת פיצויים מכוח פקודת הנזיקין לאחר תאונת דרכים בהעדר ביטוח חובה
דרגו את המאמר |
|

תביעה מכוח פקודת הנזיקין לאחר תאונה ללא ביטוח
האם נהג אשר נפגע בתאונת דרכים, בהעדר כיסוי ביטוח חובה, רשאי להגיש תביעה לפיצויים מכוח פקודת הנזיקין [נוסח חדש], וזאת משום שנשללה ממנו הדרך לפנות להליך מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
מדובר אפוא בתביעת פיצויים אשר הוגשה על ידי צעיר שנפגע בעת שרכב ללא ביטוח חובה על אופנוע. התובע הגיש תביעתו כנגד נהג המכונית אשר היה מעורב בתאונה, וכנגד מבטחתו. הנתבעים טענו כי דין התביעה להיות מסולקת על הסף, וזאת משום שנהג חסר ביטוח מנוע מלהגיש תביעה כזו. בית משפט השלום קיבל טענותיהם ודחה את התביעה.
קראו עוד בתחום:
- רכישת אופנוע חדש והיעדר ביטוח - האם פיצויים מהפול לאחר תאונה?
- תחולת פוליסת ביטוח על אופנוע ביום הרכישה
- תאונת דרכים במהלך החלפת גלגל - ג'ק נשבר והרכב נפל על היד
- פיצויים בגין השנים האבודות עבור רופא עולה חדש שלא עסק במקצועו בישראל
בפסק הדין נכתב כי פתח להגשת תביעה מכוח פקודת הנזיקין כנגד הנהג המעורב, עלול לשמוט את הקרקע מתחת לרציונאל העומד מאחורי תשלום ביטוח החובה וחוק הפיצויים. פיצויים לאדם אשר נפגע ללא ביטוח עלולים להביא למצב בו החוטא יוצא נשכר. זאת ועוד, בית המשפט קבע כי יש לייחס למעשים של נהיגה ללא ביטוח חומרה ראויה, וכתוצאה מכך לפרש בצמצום ובמשורה את דרכם של נהגים אלה לפנות להליך מכוח פקודת הנזיקין.
הנהג התובע הגיש ערעור על החלטה זו לבית המשפט המחוזי. בית המשפט אשר בחן את הערעור, קבע כי יש לקבל אותו ולהחזיר את הדיון לבית המשפט השלום על מנת לדון בתביעה לגופה.
המסגרת המשפטית
סעיף 7(5) לחוק הפיצויים קובע כי בין הנהגים אשר אינם זכאים לפיצויים מכוח חוק זה, ניתן למנות נהגים העושים שימוש ברכב מנועי ללא ביטוח. סעיף 8 לחוק קובע כי מי שתאונת דרכים מקנה לו עילה לתביעה מכוח חוק הפיצויים, לא פתוחה בפניו הדרך להגיש תביעה מכוח פקודת הנזיקין (זולת אם נפגע בתאונה שנגרמה במתכוון). סעיף 8(ג) מוסיף כי הוראת סעיף 8(א) אינה נועדה לגרוע מתביעה על פי פקודת הנזיקין, במקום בו לאדם אין עילה לפי חוק הפיצויים.
בדברי ההסבר המפורשים לחוק הפיצויים, אשר התקבלו בשנת 1975, נכתב כי נפגעים ללא עילת תביעה לפי חוק זה, כגון אלה המפורטים בסעיף 5 (סעיף 7 היום, לפני תיקון מס' 7 משנת 1989), רשאים להגיש תביעת פיצויים על פי פקודת הנזיקין, וידרשו להוכיח אשם.
בעבר - הכרה בתביעה לאחר תאונה של גנב רכב ללא רישיון
בית המשפט העליון הכיר לא אחת בזכותם של משוללי זכות תביעה לפי חוק הפיצויים לפנות להגשת תביעה כנגד הנהג הפוגע מכוח פקודת הנזיקין. למשל, בע"א 320/80 "הסנה" חברה ישראלית לביטוח בע"מ נ' הסתדרות מדיצינית הדסה, עסק בית המשפט במקרה של תאונת דרכים אשר היו מעורבים בה שני כלי רכב, והנהג הנפגע לא היה מבוטח ואף לא היה לו רישיון נהיגה. "לפי סעיף 7 חוק הפיצויים, התובע איננו זכאי לפיצויים לפי חוק זה. לפיכך, סעיף 8(ב) משאיר בידו זכות תביעה, כשיש לו עילה לכך לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש]".
זכותו של נהג לתבוע את הנהג האחר מכוח פקודת הנזיקין, וזאת בגין רשלנותו של האחרון, קיימת גם במקרים קיצוניים בהרבה. לדוגמא, בת.א (חי') 1/91 לופוליאנסקי נ' נחשון דרור, הכיר בית המשפט בזכותו של גנב רכב חסר רישיון להגיש תביעה כנגד נהג שהינו אדם נורמיטיבי, אשר בעקבות רשלנותו נגרמה תאונת דרכים.
דהיינו, גם כאשר התובע הינו "נוהג חסר רישיון, שגרם בכך גם להעדר כיסוי ביטוחי, אשר השיג את הרכב שבו נהג במרמה, נהג בו ללא רשות הבעלים, ובתוך כך אף ניצל לרעה את רעייתו", זכאי הוא לפנות להליך משפטי מכוח פקודת הנזיקין, וזאת חרף "פגמים חמורים בהתנהגותו". קל וחומר כאשר מדובר בנהיגה ללא ביטוח.