האם נפגע תאונת אופנוע קשה יהיה זכאי לתשלום תכוף מחברת הביטוח?
דרגו את המאמר |
|

תשלום תכוף לאחר תאונת אופנוע - דוגמא לחישוב
מדי שנה נפגעים בישראל נהגים רבים בתאונות דרכים. התאונות הקטלניות ביותר בעניין זה הינן תאונות אופנועים. האופנוע, אשר איננו מגן על גופו של הנהג, עלול להיות כלי רכב מסוכן ביותר. הפיצויים אשר משולמים לנפגעי תאונות דרכים, ובכללם נפגעי אופנועים, מוסדרים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. כאשר מדובר בתאונת דרכים קשה, ייתכן וההליכים המשפטיים בעניינו של הנפגע יארכו זמן רב. כיצד אפוא יכול הנפגע להתמודד עם הטיפולים הרפואיים השונים בטרם נפסקו עבורו פיצויים קבועים. לשם כך הוסדר בחוק הפיצויים, בסעיף 5(ב)(2), תשלום תכוף.
קראו עוד בתחום זה:
- האם ישולם תשלום תכוף לנפגעת תאונת דרכים הנמצאת במצב סיעודי קשה?
- רואה חשבון אשר נפגע בתאונה יקבל פיצויים בסך 15 מיליון שקלים
- תחולת פוליסת ביטוח על אופנוע ביום הרכישה
מטרתו של התשלום התכוף הינה להעניק לנפגע תשלומים חודשיים אשר יהיה בהם כדי לספק עבורו את צרכי סיעודי וריפויו עד להחלטה הסופית בעניין הפיצויים. תשלום זה משמש את הנפגע למחייתו ולמחיית בני משפחתו התלויים בו. מדובר אפוא בתשלום מהיר וזמני אשר נועד לענות על צרכי הנפגע עד לסיום הדיונים בתביעה העיקרית ומתן פסק הדין.
קביעת סכום על דרך האומדנא
בתי המשפט מכירים בכך כי קיפוח נפגע בעניין זה, עלול להיות גורלי עבור האחרון ולעיתים מדובר בסכנה ממשית להגדלת הנזק. מצד שני, בבוא בית המשפט לפסוק עבור נפגע תשלום תכוף, בוחן השופט את התשלומים וההוצאות הדרושים, והעובדה שקיים מבטח אשר ניתן לחייבו בתשלום חודשי זה איננה מהווה סיבה לתשלומים מעבר לסביר.
קביעת התשלום התכוף הינה סעד דחוף וזמני. אי לכך, בית המשפט אינו נכנס בעובי הקורה ואין הוא קובע את התשלום לפי הנזק לפרטי פרטים. תשלום זה נקבע, פעמים רבות, על דרך האומדנא בלבד. כמו כן, בית המשפט מתייחס גם להכנסות נוספות של הנפגע ממקורות אחרים, וקובע את חבותה של חברת הביטוח לשלם לו תשלום תכוף בהתאם להכנסות אלו אל מול הוצאותיו הרפואיות.
דוגמא לפסק דין - 10,000 שקלים בחודש
במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע, נדרש בית המשפט לבחון בקשה לתשלום תכוף אשר הוגשה לאחר תאונת אופנוע קשה. מדובר בתביעה של בחור בן 30 אשר נפגע בתאונת אופנוע ונותר משותק בפלג גופו התחתון. בית המשפט העמיד את הוצאותיו הרפואיות של התובע על כ-22,800 שקלים לחודש. הוצאות אלו כללו עזרה סיעודי מצד ג' (בדמות עובדים זרים ישראליים), צרכי מחייה, דיור, אביזרים רפואיים וכדומה.
עם זאת, בית המשפט קבע כי הכנסותיו החודשיות של התובע עומדות על כ-13,600 שקלים לחודש (קצבאות נכות כללית וניידות מהביטוח הלאומי, תרומה של חברתו לקופה המשותפת, תקבול חודשי ממשרד השיכון ותשלום תכוף מחברת ביטוח נוספת בגין פוליסת ביטוח תאונות אישיות). אי לכך, נקבע כי עד לתום ההליכים המשפטיים, הנתבעת תשלם לתובע תשלום חודשי תכוף בשיעור של 10,000 שקלים לחודש.