תאונה עם אופנוע 1,000 סמ``ק של רוכב עם רישוין של עד 500 סמ``ק
דרגו את המאמר |
|

תאונת אופנוע 1000 סמ"ק ורישיון על 500 סמ"ק בלבד
ע"א 5405/10
אדם נפגע בתאונת אופנוע ונגרמו לו נזקי גוף קשים. בעקבות האירוע, הרוכב הגיש תביעה לפיצויים כנגד חברת הביטוח. לטענתו, הנתבעת ביטחה את נהיגתו במועד התאונה. יש לציין כי בתקופה נשוא התובענה התובע החזיק ברישיון לנהוג על אופנועים עד 500 סמ"ק. עם זאת, נפח המנוע של האופנוע עליו הוא רכב במועד התאונה היה של 1,000 סמ"ק.
בית המשפט המחוזי, אשר בחן את תביעתו של הנפגע, קבע כי דינה להידחות. בפסק הדין במחוזי נקבע כי בהתאם לסעיף 7(3) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, התובע היה משולל זכאות לפיצויים. נקבע כי "לתובע לא היה, במועד התאונה, רישיון ישראלי אשר אפשר לו לנהוג בכלי הרכב הנקוב בתעודה".
קראו עוד בתחום:
- פיצויים לרוכב על 150 סמ"ק למרות רישיון ביטוח עד 50 סמ"ק
- תאונה בין קורקינט צעצוע לרכב, האם תאונת דרכים?
- רואה חשבון אשר נפגע בתאונת אופנוע יקבל פיצויים בסך 15 מיליון שקלים
- תחולת פוליסת ביטוח על אופנוע ביום הרכישה
הנפגע הגיש ערעור על כך לבית המשפט העליון. במסגרת הערעור, הנפגע טען כי הוא היה בטוח בתום לב שנהיגתו על האופנוע הייתה מבוטחת. כמו כן, לדבריו, פוליסת הביטוח הונפקה על ידי הנתבעת וזאת למרות שהחברה ידעה כי אין לו רישיון של מעל 500 סמ"ק. המערער הוסיף כי עניינו לא נפל בגדרו של סעיף 7(3) לחוק הפיצויים, וזאת משום שהרכב היה מסוג "אופנוע" והיה לו "רישיון לאופנוע".
בית המשפט העליון: מדובר ב"הפרה של פוליסת הביטוח"
בית המשפט העליון דחה את הערעור. ההלכה הפסוקה בעניין זה, אשר ניתנה בדנ"א 10017/02 קרנית – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ, היא כי סעיף 7(3) לחוק הפיצויים חל "על הפרת תנאי או הגבלה בדרגת הרישיון שעניינם סוג הרכב". בפסק דין זה נקבע כי "סוג הרכב" מתייחס למימדים האינהרנטיים והפיסיים של הרכב, וזאת כאשר הם "משליכים על דרגת הרישיון הדרושה לשם נהיגה בו".
בית המשפט העליון חזר על הלכה הזו גם בע"א 5308/09 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' קרנית – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. שם נקבע כי "נהיגה ללא רישיון מתאים הינה גם נהיגה תוך הפרת הגבלה ו/או תנאי ברישיון, וזאת כאשר ההפרות נוגעות למימדים הפיסיים האינהרנטיים של הרכב". יתרה מכך, נקבע באופן מפורש כי "הפרת תנאי אשר נוגע לנפח מנוע או משקל, תחשב כנהיגה ללא רישיון". לדוגמא, הפרה של נהיגה על תיבת הילוכים ידנית, למרות רישיון לנהיגה על רכב אוטומטי, איננה "נהיגה ללא רישיון". באופן דומה נקבע כי גם נהיגה ללא הגה כוח ו/או משקפי ראייה אינם בהכרח נהיגה ללא רישיון.
במקרה דנן, בית המשפט העליון הדגיש כי בעוד שלנהג התובע היה ביד רישיון נהיגה מסוג A, הוא נהג על אופנוע הדורש רישיון נהיגה מסוג A1. "כיוון שכך", נקבע בפסק הדין, "עניינו של התובע שלפנינו נפל בגדריו של סעיף 7(3) לחוק הפיצויים, ועל כן נשללה ממנו הזכאות לפיצויים מחברת הביטוח".