שלילת כספי ביטוח בגין תאונה לאחר נהיגה בעייפות, בשכרות ובסערת רגשות
דרגו את המאמר |
|

תאונה לאחר נהיגה בשכרות, בעייפות ובסערת רגשות – אין פיצויים מהביטוח
בית המשפט קבע כי נהג אשר רכבו נפגע לאחר שנהג בשכרות לא יזכה לקבל פיצויים מחברת הביטוח. התובע, אשר הגיש תביעת ביטוח בעקבות תאונת דרכים, טען כי איבד שליטה על הרכב וכתוצאה מכך התנגשה המכונית במעקה הבטיחות בצד הדרך.
לטענתו של התובע, בעקבות האירוע נגרמו נזקים שונים לרכב ועל כן חברת הביטוח אמורה לפצותו. יש לציין כי בעקבות התאונה הוגש כנגד התובע כתב אישום והוא הורשע במיוחס לו – נהיגה בגילופין.
על פי עדות התובע בבית המשפט, והכרעת הדין בהליך הפלילי, נקבע כי התובע יצא את ביתו לאחר ששתה מחצית בקבוק יין ורב עם אשתו. למעשה, כמות האלכוהול בדמו של התובע בעת התאונה הייתה גבוהה פי ארבע מהכמות המותרת על פי חוק. כמו כן, התובע הוסיף חטא על פשע כאשר נטל תרופות ללחץ דם ועלה על ההגה לאחר שינה מעטה בלילה הקודם.
קראו גם:
- יצא מרכב ונפל עקב שכרות, האם תאונת דרכים?
- תאונת דרכים עם רכב חונה, מי ישלם פיצויים?
- פיצויים עבור שנים אבודות - הרוג חרדי ששכרו לא דווח
- עובד נפצע כאשר נתקל במיכלית חונה, האם תאונת דרכים?
חברת הביטוח טענה כי בהתחשב בנסיבות אשר הובילו להתרחשות התאונה, לא יהיה זה נכון מבחינה חוקית, משפטית ומוסרית להטיל עליה את תשלום הפיצויים. לטענתה, המקרה המדובר איננו מקרה ביטוח כנדרש מהפוליסה בין התובע לבינה. לשיטתה של חברת הביטול, הגורם העיקרי לתאונה היה התנהגות פרועה של התובעת ואין עסקינן ברשלנות. התנהגות זו עולה כדי מעשה זדוני או מכוון, אשר אינו מקים חבות כלפיה, טענה חברת הביטוח.
מכלול הגורמים עולה כדי מעשה תוך כדי כוונה
בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. השופט ציין כי יש לקבל את טענותיה של חברת הביטוח. בפסק הדין נכתב כי תאונת היא אירוע בלתי מתוכנן, חיצוני, אשר גורם נזק או פגיעה. עם זאת, ההפך הוא הנכון במקרה דנן. מדובר בנהג עייף, שיכור, הנמצא בסערת רגשות ולאחר נטילת תרופות לחץ דם. אי לכך, האדם הסביר היה יכול לצפות שהדברים לא יסתיימו בטוב ועל כן מדובר ברשלנות גבוהה מצידו של התובע.
השופט דימה את בחינת האירוע לסקאלה של מצב נפשי אשר בצידה האחד ישנו חוסר ציפיות מוחלט, ובצד השני כוונה תחילה. יתכן ואדם איננו מתכנן אירוע מסוים, אך התנהגותו המזלזלת והתעלמותו מאותות האזהרה הופכים את סיכויי התרחשות האירוע לממשיים. קרי, גם אם מדובר באירוע בלתי צפוי, מכלול הנסיבות הספציפי יכול לקבוע כי הוא נגרם כתוצאה מרמה מסוימת של כוונה.
התובע טען בפני בית המשפט כי פוליסת הביטוח איננה מחריגה מקרה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. עם זאת, טענתו נדחתה על ידי בית המשפט. השופט התייחס לכך וקבע כי לא נסיבות שתיית בקבוק היין הם שהביאו לדחיית התביעה. מכלול האירועים – היין, הריב, השינה המעטה, תרופות לחץ הדם – הוא שגרם לדחיית התביעה ולקביעה כי התובע "התכוון שלא במתכוון" לגרימת התאונה.