רישיון נהיגה זמני במסגרת תביעת פיצויים לאחר תאונת דרכים
דרגו את המאמר |
|

תאונת דרכים של נהג עם רישיון נהיגה זמני – האם פיצויים?
חמישה אנשים נפגעו קשה בתאונת דרכים. הנהג ברכב במועד התאונה, ונוסע נוסף אשר ישב במכונית, נהרגו כתוצאה מהתאונה הקטלנית. הנפגעים ובני משפחותיהם הגישו בעקבות האירוע תביעה נזיקית כנגד חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב.
בתביעה, אשר הוגשה לפתחו של בית המשפט המחוזי בחיפה, עתרו התובעים לפיצויים בגין ראשי נזק שונים כגון מות הנהג והנוסע הנוסף, ונזקי הגוף מהם סובלים הנוסעים האחרים (לרבות נכויות לצמיתות). חברת הביטוח טענה כי אין היא חייבת לפצות את הנפגעים וזאת משום שרישיון הנהיגה אשר היה בידו של הנהג בעת התאונה היה רישיון נהיגה זמני בלבד - אשר התנאי להפיכתו לקבוע היה עמידה בקורס לרענון נהיגה.
המנוח, לטענת חברת הביטוח, התייצב אך ורק לשתיים מתוך שלוש הפגישות של הקורס ורישיון הנהיגה שלו לא חודש בעקבות כך. לטענתה, בזמן התאונה לא היה רישיון הנהיגה של הנהג תקף ועל כן התביעה צריכה להיות מוגשת כנגד קרנית ולא כנגדה. חברת הביטוח הפנתה את בית המשפט לסעיף 7 בפוליסת ביטוח החובה, בו נרשם כי הפוליסה לא תחול על נהגים אשר ב-12 החודשים אשר קדמו לתאונה לא היה ולו יום אחד במהלכו היה בידם רישיון נהיגה בר תוקף.
קראו גם בתחום זה:
- פיצויים לבעל רישיון נהיגה זר?
- אחריות בעל רכב לתאונת דרכים כאשר ברכב נהג אדם ללא רישיון נהיגה
- תאונת דרכים בהעדר ביטוח חובה בגין רישיון נהיגה לא מתאים
- רוכש פוטנציאלי של רכב נהג במכונית ללא רישיון - מי יפצה בגין תאונת דרכים?
השופט בחן את הסוגיה המשפטית אשר הונחה לפניו – האם רישיון נהיגה זמני, דינו כרישיון נהיגה קבוע? דהיינו, האם רישיון נהיגה זמני זה ממלא את תנאי הפוליסה ומקים את זכאותם של הנפגעים לפיצויים. בפסק הדין נקבע כי יש לקבל את התביעה. "ישנם מקרים בהם רישיון נהיגה קבוע אבד או טרם הונפק, ולנהג מונפק רישיון נהיגה זמני המשמש אותו עד להסדרת רישיון הקבע. בכל מקרה, פוליסת הביטוח איננה יכולה לדקדק בעניין זה ולקבוע כי רישיון נהיגה זמני שומט את הקרקע מתחת לתביעת פיצויים בעת תאונת דרכים", נכתב בפסק הדין.
משמעות סיבת רישיון הנהיגה הזמני
כעת, השופט התפנה לבחון האם רישיון נהיגה אשר לא חודש מחמת אי עמידה בקורס רענון נהיגה, מחריג את הפוליסה והחבות הביטוחית. דהיינו, האם דינה של אי התייצבות לפגישה בקורס רענון נהיגה כדין פסילה מקבלת רישיון.
בניגוד לסעיף 7 לתעודת הביטוח, אשר נקט רק במונח פסילה, חוקי התעבורה מתייחסים לעניין זה בשורה של מושגים – פסילה, התניה, התליה, ביטול ואי-חידוש. ההפרדה שעשה המחוקק בין מושגים אלו מעידה, לדידו של השופט, על ההבדלים השונים ביניהם ובמהותם.
דהיינו, חברת הביטוח איננה יכול להחריג את חבותה מהפוליסה אלא במקרים בהם רישיון הנהיגה של נהג נפסל באופן בו הזכות לנהוג ברכב נשללה ממנו באופן כליל. לא זה המקרה דנן. בפסק הדין נקבע, לפיכך, כי הנפגעים ובני משפחותיהם יהיו זכאים לפיצויים לפי ראשי הנזק הנתבעים על ידם.