תאונה בין קורקינט צעצוע לרכב, האם תאונת דרכים?
דרגו את המאמר |
|

תאונה על קורקינט זעיר, האם תאונת דרכים?
בשנת 1997, בעת שהיו כבני 14 שנים, רכבו המערער וחברו על הקורקינט בכביש בהרצלייה פיתוח. שני הילדים רכבו על הקורקינט כנגד כיוון התנועה, כאשר חברו של התובע נוהג ואילו הוא עומד מאחוריו.
קראו עוד בתחום:
תוך כדי הנסיעה, באה מול השניים מכונית פרטית אשר פגעה בקורקינט, וכתוצאה מכך נחבלו התובע וחברו בגופם. התובע נפגע פגיעת ראש קשה, איבד הכרתו למשך כמה ימים, ואושפז במחלקה הנוירו-כירורגית בבית החולים בילינסון.
המערער טען כי לא מדובר ברכב מנועי אלא בצעצוע של ילדים, ואילו חברת הביטוח גרסה שעסקינן בכלי רכב בעל נפח מנועי המשמש לתחבורה.
מדוע טוען התובע כי לא מדובר בתאונת דרכים?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי כאשר מעורבים בתאונת דרכים מספר כלי רכב, חלה על כל נוהג אחריות לנזקי הגוף של מי שנסע בכלי הרכב שלו. אם קורקינט צעצוע הוא בבחינת "רכב מנועי", והוא התנגש ברכב הפרטי שבא מולו, חלה הוראת החוק האמורה.
אלא שכאן קובע חוק הפיצויים סייגים לזכאותם של נפגעים לפיצויים על פי החוק. אחד הסייגים מדבר במצב שבו הנפגע הוא בעל הרכב או המחזיק בו, אשר התיר לאחר לנהוג בו בלא ביטוח תקף באירוע התאונה בה ארעה הפגיעה. בהתקיים תנאי זה, לא יהיה הנפגע זכאי לפיצוי.
בית המשפט העליון דחה את החלטתו של בית המשפט המחוזי וקבע כי הקורקינט הזעיר אינו אלא משחק ילדים ויש לראות את הנפגע כהולך רגל. אי לכך, פגיעתו מהרכב יוצרת חבות של חברת הביטוח לשלם לו בעבור נזקיו.
השופטים קבעו כי ייעודו של הקורקינט החשמלי היה להיות משחק לילדים, אין הוא מצריך רישיון או ביטוח ואין לטעות מהשתכללות הטכנולוגיה במוצרים אלו. מדובר במכשיר אשר איננו בנוי לנסיעה ארוכה מעבר לחצרות וגינות הבתים, ונסיעתו מומלצת כמובן על המדרכה בלבד.
הקורקינט נקנה בסכום של כ-400 ₪ בחנות צעצועים בארה"ב, הוא חסר כל אמצעי זהירות (פנסים, צופר, תיבת הילוכים, מחזירי אור וכו’) וייעודו הינו לשעשוע בלבד. אי לכך, התובע היה ביום נשוא התובענה הולך רגל הזכאי לפיצויים במסגרת החוק.