קשירת תיק לאופנוע - האם חלק מ``הנסיעה ברכב`` מבחינת חוק הפיצויים?
דרגו את המאמר |
|

פציעה במהלך קשירת תיק לאופנוע – תאונת דרכים
רע"א 7097/10
בית המשפט השלום בחיפה קבע כי רוכבת אופנוע אשר נפגעה בעת שקשרה תיקה האישי למושב האופנוע הינה נפגעת תאונת דרכים. נקבע כי אכן מדובר בתאונת דרכים וקמה לרוכבת העילה לתבוע פיצויים מחברת הביטוח. התובעת טענה כי ביום האירוע היא הגיעה לאופנוע לאחר משמרת בעבודתה. לטענתה, היא התניעה את האופנוע ופנתה לקשור את תיקה לרשת אשר מותקנת על המושב של הרכב.
קראו עוד בתחום:
- מחלוקת בין נפגע לבין חברת ביטוח בנוגע להתרחשות תאונת דרכים ביפו
- מכת שמש ברכב חונה היא אינה תאונת דרכים
- נוסע באוטובוס נפגע בתאונת דרכים - קביעת נכות וחישוב פיצויים
מדובר ברשת אשר יש לעגנה בשורה של קרסים. אחד הקרסים קפץ לפתע, בעת מלאכת הקשירה, לתוך עינה השמאלית. כתוצאה מהאירוע, טענה התובעת, נגרמו לי נזקי גוף אשר חברת "הפול" צריכה לפצותי בגינם. חברת הביטוח טענה כי לא מדובר בתאונת דרכים ולא קמה חבותה לפצות את התובעת. בית המשפט דחה, כאמור, את הטענה הנ"ל.
בית המשפט קבע כי אכן עסקינן בתאונת דרכים. בפסק הדין נכתב כי הנזק אשר נגרם לתובעת נגרם לאחרונה בעת שהיא עשתה שימוש באופנוע כרכב מנועי לצרכי תחבורה. "התובעת הייתה צריכה לקשור היטב את התיק, וזאת על מנת להתחיל בנסיעה", נכתב בפסק הדין, "מדובר בפעולה הדומה לפתיחת תא מטען או הנחת תיק אישי ברכב". חברת הביטוח טענה כי האופנוע לא היה בתנועה ולא יצר "סיכון תחבורתי". כמו כן, נטען כי מדובר ב"טעינה". אי לכך, טענה חברת הביטוח, היות ו"פריקה וטעינה" מוחרגות מתחולת חוק הפיצויים, לא קמה חבותם כלפי התובעת.
בית המשפט: "מדובר בתאונת דרכים"
בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל וזאת משום שמדובר בתאונת דרכים. קשירת הרכב הייתה חלק מה"כניסה לרכב" וזאת למרות שייתכן והיא לא הייתה חלק מ"רכיב הנסיעה". השופט הוסיף כי קשירת תיק לאופנוע מהווה חלק מההכנות בטרם הנסיעה. אי לכך, פציעה במהלך קשירת התיק הינה תאונת דרכים. כמו כן, נקבע כי לא מדובר בטעינה וזאת משום שהמחוקק, בקובעו את חריג הטעינה והפריקה, לא כיוון דבריו לתיק אישי של הנהג או אחד הנוסעים.
"התובעת, בעת קשירת התיק, נקטה אפוא בתהליך טבעי ואינטגראלי כחלק מתהליך הכניסה לאופנוע", נכתב בפסק הדין, "מדובר בתהליך אשר התחיל עם הכנת האופנוע ורוכבו לרכיבה ועוד טרם העלייה אל ועל מושב האופנוע ממש". הלכה פסוקה היא כי בהקשר למכוניות, הכניסה אל הרכב מבחינה משפטית מתחילה עם תחילת המגע הפיסי בין הנהג לבין הרכב. "גם במקרה דנן היה מגע פיזי עובר לפציעת התובעת - התובעת ציינה כי היא ניגשה אל האופנוע, הניחה את קסדתה על גבי הכידון, התניעה אותו ואז ניגשה לקשירת תיק הגב. גם אם הייתי קובע (הגם שלא כך היה) כי התנעת המנוע הייתה מתבצעת לאחר קשירת התיק, הייתי מגיע לאותה תוצאה", סיכם השופט את החלטתו.