נהג חדש נפגע בתאונת דרכים לאחר שנהג ללא מלווה
דרגו את המאמר |
|

פקודת התעבורה קובעת כי נהג נחשב בתור "נהג חדש" במהלך השנתיים הראשונות לאחר קבלת הרישיון. בתקופה זו חלות על הנהג החדש מספר תקנות מיוחדות. בעקבות מעורבותם הרבה של נהגים חדשים בתאונות דרכים, נקבע כי במשך שלושת חודשי הרישיון הראשונים, הנהג החדש מחויב במלווה. מדובר בנהג וותיק, בגיל 24 לפחות ובעל רישיון נהיגה לאותו הרכב של 3-5 שנים.
האם נהג חדש אשר נוהג ללא מלווה, ונפגע בתאונת דרכים, זכאי לפיצויים מחברת הביטוח. חרף העובדה שרבים סבורים כי לא, חשוב לדעת שנהג חדש איננו מאבד את זכאותו לפיצויים גם כאשר הוא נפצע בעת שנהג ללא מלווה.
החוק אשר קובע את זכותו של נפגע תאונת דרכים לפיצויים הוא חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975. סעיף 7 לחוק עוסק במקרים בהם נפגעי תאונות דרכים אינם זכאים לפיצויים מחברות הביטוח.
קראו עוד בתחום:
- תביעת פיצויים מכוח פקודת הנזיקין לאחר תאונת דרכים בהעדר ביטוח חובה
- הורדת שלט נהג חדש גרמה לכאבי גב, האם תאונת דרכים?
- הסכם ניידות - אישור אחיין כנהג מורשה
- פוליסת הביטוח ניתנה לאדם שאיננו יודע קרוא וכתוב, האם היא תקפה?
הסעיף הנ"ל מונה רשימה של מקרים כגון גרימת תאונה במתכוון, שימוש ברכב ללא רשות, הימצאות ברכב בידיעה שהנהיגה נעשית שלא כדין, תאונה בעת שהרכב שימש לביצוע פשע, נהיגה ללא רישיון, נהיגה ללא ביטוח, נהיגה ללא ביטוח המכסה את הנהג וכדומה.
האם מדובר בנהיגה ללא רישיון?
סעיף 7(3) לחוק קובע כי מי שנהג ברכב בעת שלא היה לו רישיון נהיגה לנהוג בו (למעט רישיון אשר פקע מחמת אי-תשלום אגרה), אינו זכאי לפיצויים. בעניין זה נקבע, כי נהג חדש שמפר את ההגבלה האמורה של נסיעה ללא מלווה חושף עצמו לסנקציות שמטילה עליו בעניין זה פקודת התעבורה. עם זאת, מבחינת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נפגע זה אינו נחשב כמי שנהג ללא רישיון, שכן הוא מחזיק ברישיון לסוג הרכב בו נהג.
סעיף 7(3) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, השולל את הזכאות לפיצויים, חל רק על הפרת תנאי או הגבלה בדרגת רישיון שעניינה סוג הרכב שבו הנהג נוהג, דהיינו, במקרים בו הופרו תנאי או הגבלה אשר נוגעים ל"מימדיו האינהרנטיים של הרכב". לאמור, נהג אשר הינו בעל רישיון רכב אשר נפגע בתאונת אופנוע לא יהיה זכאי לפיצויים. עם זאת, נהג חדש בעל רישיון לרכב, אשר נהג ללא מלווה, איננו מאבד את זכותו לתבוע פיצויים.
הפרת תנאים או הגבלות אחרים שאינם מתייחסים למאפיינים הפיזיים של הרכב, יהוו עבירה על דיני התעבורה ויקימו אחריות פלילית, אולם במקרה שבו נפגע הנהג בתאונה, לא תישלל זכאותו לפיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
התייחס לכך השופט אור בפסיקתו - "ראוי לפרש את תניית הרישיון בפוליסת הביטוח מתוך מגמה ליצור התאמה בינה לבין הוראת סעיף 7(3). הפירוש שלפיו יש לראות אדם הרשאי לנהוג 'בכלי הרכב הנקוב בתעודה' כמי שהוא בעל רישיון לנהוג בכלי רכב מן הסוג הנזכר בתעודה, מתיישב עם הפרשנות שהוענקה לסעיף 7(3) לחוק".
אימרו את האמת לחברת הביטוח
חשוב לדעת כי מבוטחים רבים חוששים שנהיגת נהג חדש ללא רישיון שוללת את תגמולי הביטוח. מבוטחים אלו, מתוך מצוקה ולחץ, מוסרים פרטים בלתי נכונים לחברת הביטוח. חברות הביטוח מפעילות מערך מורכב ומפותח של חוקרי ביטוחי אשר יכולים "לעלות על השקר" בקלות רבה. במקרים אלו, תישלל זכותו של המבוטח לקבל הפיצויים.
במילים אחרות, נהג חדש זכאי לפיצויים גם כאשר הוא נהג ללא מלווה. עם זאת, אדם אשר שיקר לחברת הביטוח בכדי להוציא כספים שלא כדין במסגרת תביעת ביטוח, מאבד את זכותו לתגמולי הביטוח. הקפידו לומר את האמת לחברת הביטוח והימנעו ממסירת עובדות כוזבות. כמו כן, מומלץ בהחלט לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום זה.